Kolimator zamiast lustra odbłyśnika

co i jak zrobiłem...
wolfram

Kolimator zamiast lustra odbłyśnika

Post autor: wolfram »

Witam
Ostatnio zbudowałem sobie latareczkę opartą na diodzie xp-g i sterowniku 1.4A zakupionych w tutejszym sklepiku. Za body latarki posłużyła mi stara luneta wiatrówkowa. W środku zastosowałem pigułę oraz odbłyśnik z modułu D-26.
Szybkę tworzy szkło powiększające stanowiące poprzednio okular lunety.
Latarka zbudowana jest w ten sposób ze miedziana rurka o dł 65mmi śr 21,5 mmm ciasno obejmuję moduł składający się z piguły i odbłyśnika. Następnie rurka wraz z w/w osprzętem została wciśnięta do body. Bez szkła latarka świeci dość wąskim promieniem głównym (spot) i bardzo szerokim choć słabym bocznym (spil) .Słaby tzn że ilość światła jest niewielka.
Po zastosowaniu wspomnianego szkła powiększającego spot stał się prawie dwukrotnie większy natomiast spil wyraźnie się zmniejszył i jest jaśniejszy.
Zasięg świecenia oceniam podobnie ,może ciut lepiej bez szkła. Natomiast ze szkłem zauważalne są straty światła. Chciałbym uzyskać większy zasięg - taki szperacz, nie ma możliwości regulacji odległości między szkłem a diodą.(uzyskanie skupienia takiego by było widać emiter wymaga odsunięcia szkła o ok 2cm dalej niż długość głowicy).
Zastanawiam się czy zastosowanie takiego kolimatora HEIDI-XP-RS Real Spot FWHM=9° ( http://allegro.pl/kolimator-ledil-heidi ... 12215.html )
zamiast lub razem z odbłyśnikiem dało by lepsze rezultaty. Oczywiście soczewkę zmienił bym wtedy na zwykłą szybkę. Co sądzicie o takiej zmianie , czy straty światła są wielkie na takim kolimatorze, oraz czy może on być głębiej w głowicy czy też przed sama szybką?
Ostatnio zmieniony wtorek 18 mar 2014, 16:08 przez wolfram, łącznie zmieniany 1 raz.
ptja

Post autor: ptja »

Kolimator musi być bezpośrednio na diodzie. Tylko wtedy jego parametry zostaną zachowane.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
wolfram

ptja pisze:Kolimator musi być bezpośrednio na diodzie. Tylko wtedy jego parametry zostaną zachowane.
Z tym akurat nie będzie problemu. Ale czy dzięki temu kolimatorowi z linka uzyskam efekt o którym pisałem? Czy znacząco spadnie ilość światła?
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

wolfram pisze:może on być głębiej w głowicy czy też przed sama szybką?
Jeżeli nie zależy ci na szerokim Spilu, to może być głębiej.
wolfram pisze:Chciałbym uzyskać większy zasięg - taki szperacz
wolfram pisze:Zastanawiam się czy zastosowanie takiego kolimatora HEIDI-XP-RS Real Spot FWHM=9° ( http://allegro.pl/kolimat...4046512215.html )
zamiast lub razem z odbłyśnikiem dało by lepsze rezultaty
Musisz zmierzyć jaki teraz masz kąt spotu. 9° jakoś nie kojarzy mi się z dobrym szperaczam, ale może będzie lepiej, niż masz do tej pory...

Straty na kolimatorze są niezauważalnie większe niż na reflektorze i szybce. Tak, że kolimator spokojnie można z reflektorem zamianiać jeżeli uzyskana wiązka nam bardziej odpowiada.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
wolfram

marmez pisze:Musisz zmierzyć jaki teraz masz kąt spotu. 9° jakoś nie kojarzy mi się z dobrym szperaczam, ale może będzie lepiej, niż masz do tej pory..
Jaki powinien być prawidłowy do szperacza? Wydawało mi się że czym bardziej wąsko tym lepiej.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

wolfram pisze:Jaki powinien być prawidłowy do szperacza? Wydawało mi się że czym bardziej wąsko tym lepiej.
Wg mnie dobry szperacz to kąt poniżej 5°, choć 10 stopni bez spila też jest dla mnie za wąskie.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Szperacz tym lepszy im mniejszy kąt. Miałem kolimatorki 10°, szperaczem bym tego nie nazwał, C8 ma z 2-3 razy mniejszy kąt, a to przecież też nie najlepszy szperacz, tylko raczej pierwszy lepszy ;)
Tekst podpisu:
wolfram

Dziękuje za pomoc i porady. Najwęższy jaki znalazłem to ten:
http://allegro.pl/kolimator-tina-xp-do- ... 09404.html
lecz nie wiem jak go się mocuje. Pierwszy który zamierzałem kupić był mocowany za pomocą taśmy dwustronnej. Czy ta biała obudowa z boku jest niezbędna czy też można ją zdemontować?
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

wolfram, zapytaj kolegi Robert K.
http://www.swiatelka.pl/profile.php?mod ... ile&u=1362

Mają wiele kolimatorów, może coś się znajdzie u nich.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

wolfram pisze:Czy ta biała obudowa z boku jest niezbędna czy też można ją zdemontować?
Nie jest niezbędna. To uchwyt. bez tego trudniej ustawić kolimator, tzn, trzeba go czymś chwycić/docisnąć. Taśmę klejącą do tej białej obudowy też możesz zastosować, tylko pytanie, czy jej grubość nie popsuje skupienia, ale pewno niewiele, a może nawet polepszy ;)
Tekst podpisu:
ODPOWIEDZ