Akumulator do narzędzi NiCd
Akumulator do narzędzi NiCd
Witam, mam starą wkrętarkę z akumulatorem NiCd 16,8V i 1,2Ah. Akumulatory (2szt.) nie wytrzymywały nawet 5 min. lekkiej pracy. Zamierzam je przerobić na Li-ion wysoko albo srednioprądowe zobaczę co będzie. Teraz jednak jeszcze muszę się pomęczyć z tym co mam.
W środku siedzi 14 ogniw NiCd, w specyfikacjach wyczytałem że max napięcie dla jednego to 1,5V czyli 21V dla całego pakietu. Podłączyłem to do Imaxa i mały prąd 0,2A, ładowanie zakończyło się po 5 min i pojemność wyszła 14mAh . Zmierzyłem prąd jakim ładuje oryginalna ładowarka i wyszło 1,26A, więc na Imaxie ustawiłem 1,2A. I po teście pojemność wyszła 700mAh. Ale martwi mnie jedna rzecz, podczas ładowania Imax pokazuje, że czasem napięcie dochodzi nawet do 24v, niby te 3V na 14 ogniw to nie jest dużo, ale czy to jest bezpieczne? Pakiet robi się minimalnie ciepły. Puściłem mu teraz cykliczne ładowanie i rozładowanie, ożywi to akumulator chociaż trochę?
W środku siedzi 14 ogniw NiCd, w specyfikacjach wyczytałem że max napięcie dla jednego to 1,5V czyli 21V dla całego pakietu. Podłączyłem to do Imaxa i mały prąd 0,2A, ładowanie zakończyło się po 5 min i pojemność wyszła 14mAh . Zmierzyłem prąd jakim ładuje oryginalna ładowarka i wyszło 1,26A, więc na Imaxie ustawiłem 1,2A. I po teście pojemność wyszła 700mAh. Ale martwi mnie jedna rzecz, podczas ładowania Imax pokazuje, że czasem napięcie dochodzi nawet do 24v, niby te 3V na 14 ogniw to nie jest dużo, ale czy to jest bezpieczne? Pakiet robi się minimalnie ciepły. Puściłem mu teraz cykliczne ładowanie i rozładowanie, ożywi to akumulator chociaż trochę?
Akku prawdopodobnie padnięte, utracona pojemność i bardzo duża rezystancja wewnętrzna.
Ładowanie rozładowanie powinno je nieco odświeżyć, jednak na cud bym nie liczył.
Koniecznie kontroluj temperaturę ogniw, ni-cd bardzo nie lubią podwyższonej temp.
No i do odświeżenia to mniejszy prąd im zapodaj, lepiej powoli je podładować.
Ładowanie rozładowanie powinno je nieco odświeżyć, jednak na cud bym nie liczył.
Koniecznie kontroluj temperaturę ogniw, ni-cd bardzo nie lubią podwyższonej temp.
No i do odświeżenia to mniejszy prąd im zapodaj, lepiej powoli je podładować.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
4 wysokoprądowe 18650 (Sony US18650 VTC4, Samsung INR18650-20R) i zabezpieczenie:
http://bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=42576
http://bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=42576
Ja jakieś podobne próbowałem reanimować i niestety efekt niezadowalający, niby pojemność raz zmierzyło z 500mAh, ale do żadnej pracy to się nie nadawało, kilkanaście wkrętów wkręci, ale z większymi już nie dawała rady, szrot był i został szrot.Zbychur pisze:Puściłem mu teraz cykliczne ładowanie i rozładowanie, ożywi to akumulator chociaż trochę?
Ostatnio zmieniony sobota 15 mar 2014, 15:09 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
W przypadku moich, jeden ma 700mAh, drugi 930mAh, wiercenie wiertłem 4mm, szło bez problemu, 10 otworów zrobił, ale nie było czuć spadku mocy. Po 4 godzinnym ładowaniu w dedykowanej ładowarce to jakaś minuta i już wkrętarka słabła. Jeszcze muszę spawdzic ten drugi akumulator. Na razie musi mi to wystarczyć, zanim kupię jakieś ogniwa i elektronikę, tylko ta z linku kolegi upek, trochę drogo wychodzi , chyba dla tego że ma balansowanie i 20A.
Ja do swojej badziewnej (noname) wkrętarki 18V kupiłem gotowy wsad/zamiennik za ok 70-80zł. Standardowe NiCd SC (czy jak to ten ten ich rozmiar się oznacza...). Dużo nie używam, po kupieniu ładowałem pierwszy raz chyba po 2 miesiącach, bo dużo nie używam, skręcałem regał (łatwo nie miała, wkręty tak z 4x50 dobrze ponad 100 sztuk). Ogólnie przez ponad rok posiadanie tego pakietu to lądowałem z 5 razy, albo mniej. W drewnie 8-10mm bez problemu. Jestem pod wrażeniem jak to długo może energię trzymać. Do tej pory dedykowaną ładowarką (wolną) ładowałem przez całą noc, nie grzała aku, możliwe, że nie doładowywałem. Do ładowanie Imaxem założę w pakiecie na stałe czujnik temperatury ze złączką, żeby nieraz móc trochę szybciej naładować i przerwać przy np. 32stC.
Tak, że jeżeli nie masz nie masz już kupionych Li-ionów wysoko-prądowych do tego, to zastanów się, czy jest sens kombinować, przerabiać. Dobre Ni-Cd o które się dba (nie przegrzewa przy ładowaniu) dają radę dość długo
Tak, że jeżeli nie masz nie masz już kupionych Li-ionów wysoko-prądowych do tego, to zastanów się, czy jest sens kombinować, przerabiać. Dobre Ni-Cd o które się dba (nie przegrzewa przy ładowaniu) dają radę dość długo
Tekst podpisu:
Ja w mojej baterii mam coś jak to
http://www.bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=22560
wyglądają identycznie tylko inne napisy. 14 sztuk to ponad 230zł. Na giełdzie dzisiaj, facet chciał mi sprzedać po 10zł szt, a cały akumulator za 150zł ale 800mAh . Ogniwa samsung 18650 1300mAh wysokoprądowe miał po 12zł szt. Tyle, że jego własnym miernikiem udowodniłem mu, że są do niczego bo przemierzyłem 5 sztuk i żadna nie miała więcej niż 1,5V. Na co on mi odpowiedział, że to jest stan fabryczny i tak muszą mieć, żeby się nie starzały. Dopiero po kilku formatowaniach, jeśli się je dobrze przeprowadzi, osiągną pojemność nawet 1500mAh. Poza tym mówił że mogę śmiało ładować oryginalną ładowarką, tą samą co NiCd, już lata się tym zajmuje i mam mu głupie nie pie.....ć jak się nie znam, dodatkowo on tak w domu ma i działa doskonale. Chciałem z nim podyskutować i ściągnąć na telefon kartę tych ogniw, ale żona mnie odciągnęła, bo nie lubi jak dymię .
Wracając do tematu. Ja dużo używam wkrętarki, w zimie może mniej i tu pojawił się problem chyba z akumulatorami, bo nie były ładowane od listopada. Może i racja żeby sam wkład NiCd wpakować ale gdzie kupić tanio i pewnie?
http://www.bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=22560
wyglądają identycznie tylko inne napisy. 14 sztuk to ponad 230zł. Na giełdzie dzisiaj, facet chciał mi sprzedać po 10zł szt, a cały akumulator za 150zł ale 800mAh . Ogniwa samsung 18650 1300mAh wysokoprądowe miał po 12zł szt. Tyle, że jego własnym miernikiem udowodniłem mu, że są do niczego bo przemierzyłem 5 sztuk i żadna nie miała więcej niż 1,5V. Na co on mi odpowiedział, że to jest stan fabryczny i tak muszą mieć, żeby się nie starzały. Dopiero po kilku formatowaniach, jeśli się je dobrze przeprowadzi, osiągną pojemność nawet 1500mAh. Poza tym mówił że mogę śmiało ładować oryginalną ładowarką, tą samą co NiCd, już lata się tym zajmuje i mam mu głupie nie pie.....ć jak się nie znam, dodatkowo on tak w domu ma i działa doskonale. Chciałem z nim podyskutować i ściągnąć na telefon kartę tych ogniw, ale żona mnie odciągnęła, bo nie lubi jak dymię .
Wracając do tematu. Ja dużo używam wkrętarki, w zimie może mniej i tu pojawił się problem chyba z akumulatorami, bo nie były ładowane od listopada. Może i racja żeby sam wkład NiCd wpakować ale gdzie kupić tanio i pewnie?
Ja mam wkrętarkę Einhella 18V na Ni-MH. Baterie padły więc, żeby nie ponosić za dużych kosztów dolutowałem 2 przewody do złącza wkrętarki. Podpinam to do aku żelowego 12V 7,2Ah i śmiga to lepiej niż na nowych oryginałach 18V. Także jeśli Ci nie przeszkadza takie rozwiązanie to możesz spróbować u siebie.
No te ceny z bto i innych sklepów to są szokujące...Zbychur pisze:Może i racja żeby sam wkład NiCd wpakować ale gdzie kupić tanio i pewnie?
Ja kupiłem od tego sprzedawcy: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=7126371 Mi baaardzo odpowiadają, bo używam mało a działają o niebo lepiej niż te, które były, niż oryginalne od Einhell 18V, którą ma mój tata i też lepiej niż jakiaś Tesco, którą ma teściu. A wkrętarka klasy podobnej... tylko te aku inne
Gwarancji nie dam, że od tego sprzedawcy są OK. { w komentarzach pisze ktoś, że używki sprzedaje jako nowe, i cyna przykrywa stare zgrzewy... coś w tym może być, a ja mogłem mieć szczęście trafić na niewydojone sztuki... } Ale jeżeli chcesz, to mogę spróbować zmierzyć pojemność jaką teraz ma mój aku. Tylko pytanie jakim prądem rozładowywać i do jakiego napięcia?
A kupiłem jednak dawniej, niż mi się wydawało, bo w XII 2011 ech ta pamięć i ten czas
Pozdrawiam, Kuba
Tekst podpisu:
marmez, Na pewno na porządnej baterii będzie lepiej chodzić. Ja za całą wkrętarkę z dwoma akumulatorami i ładowarką dałem 170zł, a teraz teoretycznie sama jedna bateria tyle kosztuje. Z drugiej strony, jak by dobrze poszukać i trafić, to na 4 x 18650 (5 nie wiem czy zmieszczę) + elektronika można się w 100zł zmieścić.
Jeśli możesz, to sprawdź pojemność, jak to trzyma po takim czasie. Ja wkrętarki dużo używam, jak mam 50m przedłużacz ciągnąć to wolę się wkrętarką pomęczyć nawet na większe otwory. Zaraz po zakupie to 10mm wiertło w drewnie szło jak burza, później było trochę gorzej, podejrzewam, że akus siadał. Brat ma w nowej wkrętarce takie same baterie, choć całkiem inna firma i model i moja na nich idzie jak burza. Na pewno potrzebuję 2 akumulatory, więc jeden reaktywuję na NiCd a drugi spróbuję zrobić na Li-ion.
Jeśli możesz, to sprawdź pojemność, jak to trzyma po takim czasie. Ja wkrętarki dużo używam, jak mam 50m przedłużacz ciągnąć to wolę się wkrętarką pomęczyć nawet na większe otwory. Zaraz po zakupie to 10mm wiertło w drewnie szło jak burza, później było trochę gorzej, podejrzewam, że akus siadał. Brat ma w nowej wkrętarce takie same baterie, choć całkiem inna firma i model i moja na nich idzie jak burza. Na pewno potrzebuję 2 akumulatory, więc jeden reaktywuję na NiCd a drugi spróbuję zrobić na Li-ion.
Odgrzeję
Mam te same potrzeby. Jedna wkrętarka (18V) leżała leżała kilka lat nieużywana i aku nie reagują na ładowanie. W tym czasie Hitachi (12V) doszła do takiego etapu, że używana czy nie żre prąd z akumulatora. To stare Kinzo postawiło wiele dachów i zarobiło na siebie kilka razy, ale Hitachi jest bardziej poręczna i chciałbym ją zreanimować. Ciągnięcie za sobą kabla z zewnętrznego akumulatora raczej odpada. Drogie Bravo ratuj
Mam te same potrzeby. Jedna wkrętarka (18V) leżała leżała kilka lat nieużywana i aku nie reagują na ładowanie. W tym czasie Hitachi (12V) doszła do takiego etapu, że używana czy nie żre prąd z akumulatora. To stare Kinzo postawiło wiele dachów i zarobiło na siebie kilka razy, ale Hitachi jest bardziej poręczna i chciałbym ją zreanimować. Ciągnięcie za sobą kabla z zewnętrznego akumulatora raczej odpada. Drogie Bravo ratuj
A ja doszedłem do wniosku że nie ma co się pchać w ogniwa które się same rozładowują i przeszedłem na li-jon
Zabezpieczenie jedyne jakie znalazłem z prądem ciągłym 20A jest niestety drogie, a wkrętarka podczas wiercenia w drewnie bierze 15-18A - więc takie by wypadało dać.
Ogniwa o prądzie ciągłym 10A,para 20A.
Na razie po taniości jest woltomierz i pilnuję aku "ręcznie".
Woltomierz gaśnie po wyciągnięciu aku z wkrętarki\ładowarki więc nie rozładowuje niepotrzebnie baterii.
Ładuję oryginalną ładowarką do 16,7V rozładowuję do 12,5V - ładowanie pakietu 4s2p trwa ponad 16h ,ale wytrzymała ostatnio 3 dni w warunkach bojowych na jednym ładowaniu.
Przydało by się odcięcie ładowania po osiągnięciu 16,5V ale nie wiem jak to wykonać.
Po kilkunastu cyklach sprawdzę o ile rozjechało się napięcie na ogniwach i ewentualnie dołożę balansowanie.
Zabezpieczenie jedyne jakie znalazłem z prądem ciągłym 20A jest niestety drogie, a wkrętarka podczas wiercenia w drewnie bierze 15-18A - więc takie by wypadało dać.
Ogniwa o prądzie ciągłym 10A,para 20A.
Na razie po taniości jest woltomierz i pilnuję aku "ręcznie".
Woltomierz gaśnie po wyciągnięciu aku z wkrętarki\ładowarki więc nie rozładowuje niepotrzebnie baterii.
Ładuję oryginalną ładowarką do 16,7V rozładowuję do 12,5V - ładowanie pakietu 4s2p trwa ponad 16h ,ale wytrzymała ostatnio 3 dni w warunkach bojowych na jednym ładowaniu.
Przydało by się odcięcie ładowania po osiągnięciu 16,5V ale nie wiem jak to wykonać.
Po kilkunastu cyklach sprawdzę o ile rozjechało się napięcie na ogniwach i ewentualnie dołożę balansowanie.
Zbychur pisze:marmez, Na pewno na porządnej baterii będzie lepiej chodzić. Ja za całą wkrętarkę z dwoma akumulatorami i ładowarką dałem 170zł, a teraz teoretycznie sama jedna bateria tyle kosztuje. Z drugiej strony, jak by dobrze poszukać i trafić, to na 4 x 18650 (5 nie wiem czy zmieszczę) + elektronika można się w 100zł zmieścić.
Jeśli możesz, to sprawdź pojemność, jak to trzyma po takim czasie.
Fajnie, że odgrzebujecie ten temat, bo właśnie zacząłem mierzyć pojemność tego mojego aku, bo kupiłem drugi wkład (dla taty).
Fakty u mnie (mierzone Imax B6, prąd rozładowywania tylko 0,3A (chyba ładowarka ogranicza go - i tak jest gorąca przy tym):
- kupiony XII 2011 roku ładowany do dziś pewno nie więcej niż kilkanaście razy "wolną" ładowarką "przez noc" pokazał wynik ponad 1000mAh (testowane świeżo po ładowaniu, ale ten to na pewno wiele się z czasem nie rozładowuje, bo po kilku miesiącach od ładowania można pracować )
- inny wkład kupiony kilka dni temu na allegro w pierwszym teście 400mAh... PORAŻKA, najprawdopodobniej będę odsyłał to sprzedawcy
Tak, że raczej nie polecę więcej kupienia wkładów na allegro, bo to odwrotna rosyjka ruletka (5 kul, jedna pusta ) Faktycznie lepiej iść w Li-Iony
A myśleliście o buzzerach (modelarskich) jako zabezpieczeniu przed nadmiernym rozładowaniem? Oczywiście voltomierz, to woltomierz i możliwe, że buzzera już wtedy nie ma sensu...
Tekst podpisu: