Lampka rowerowa na diodzie MT-g2

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
mathiu

Lampka rowerowa na diodzie MT-g2

Post autor: mathiu »

Witam serdecznie
Zabieram się za własnoręczne zbudowanie latarki rowerowej z zewnętrznym pakietem akumulatorów.
Zastanawiam się nad wyborem barwy światła. Kierować się jak najwyższym poziomem CRI i wybrać barwę 3000K czy może coś bardziej neutralnego?

Druga sprawa czy zastosowanie takiej optyki pozwoli na uzyskanie wystarczającego zasięgu do jazdy w terenie z większą prędkością. Dioda ma pracować na prądzie 3A

optyka 36 stopni

lub
optyka 26 stopni

Posiadam latarkę Ultrafire C8 wyłożoną folią dla ładnego równego rozkładu światła oraz Ultrafire 501b dla uzyskania zasięgu. Chciałbym, żeby nowa lampka świeciła podobnie lub lepiej od obecnie posiadanego sprzętu.
Ostatnio zmieniony sobota 28 cze 2014, 13:57 przez mathiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

mathiu pisze:Zastanawiam się nad wyborem barwy światła. Kierować się jak najwyższym poziomem CRI i wybrać barwę 3000K czy może coś bardziej neutralnego?
Tu już wchodzimy w indywidualne preferencje. Dla większości najlepsza będzie barwa neutralna (kilka % lumenów więcej), dla niektórych (w tym mnie) ciepła 3000K ;)

Jeżeli jesteś na wczesnym etapie projektowania, to gdy będziesz miał diodę i reflektor, to pokusił bym się o sprawdzenie, czy da się ładnie skupić MT-G2 umieszczoną poziomo, czyli tak jak w dolnych dwóch obrazkach w tym wpisie:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=134075#134075
Oczywiście w tym umieszczeniu chodzi o uzyskanie odcięcia i nieoświetlania (nie oślepiania) powyżej poziomu.

Sądzę, że spróbować przed budową było by warto. ;)

Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
mathiu

Nad odcięciem światła zupełnie nie myślałem. Mam rozumieć, że wystarczy zakleić odpowiednią część odbłyśnika lub soczewki i problem rozwiązany? W ten sposób tracimy trochę światłą które emituje dioda.

Jak już bawić się w odcinanie, to byłbym bardziej skłonny do czegoś takiego Obrazek
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

W proponowanym przeze mnie do wzięcia pod rozwagę rozwiązaniu tym:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=134075#134075

Przytoczę tutaj to zdjęcie jeszcze raz (zdjęcie ukradzione od Busch & Müller):
Obrazek

Nic nie zakrywamy, nie ma też mowy o jakiś dużych stratach. Brak dodatkowych strat przy dedykowanym do tego rozwiązanie reflektorze, a przy niededykowanym, tylko troszkę światła tracimy, które trafi w "dziurę" w połówce reflektora.

Przykład realizacji tej techniki pokazał Pyra (tutaj http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=134148#134148). Poniżej kopiuję to samo zdjęcie z chińskiej lampki:
Obrazek

Rozwiązanie z zasłanianiem, to taki półśrodek, przez który faktycznie sporo światła się traci, choć nieraz ważniejsza jest wiązka, niż ilość światła. Do wyboru, do koloru ;)
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
mathiu

sposób przedstawiony na schemacie ukradzionym od Busch & Müller, wygląda naprawdę sensownie. Skoro nie ma możliwości zakupu takiego reflektora, to robi się problem.
Diodę i optykę mam zamiar zamówić za jakiś tydzień, może dwa. zobaczę jak sprawuje się dioda przy takiej przysłonie

Głównym przeznaczeniem tej lampki będzie las, pola i góry a tam czasem przydaje się oświetlenie tego co wyżej, skały, gałęzie i inne przeszkody, które tylko czekają aby nas zaatakować.

Jak pierwsza się uda i starczy funduszy to wykonam drugą z odcięciem.
Dzięki wielkie za propozycje

Jest jeszcze jedna sprawa. Gdzie znajdę jakiś wykres natężenie - ciepło generowane przez diodę?
Chciałbym policzyć wymianę ciepła, przed wykonaniem obudowy
Ostatnio zmieniony sobota 28 cze 2014, 13:58 przez mathiu, łącznie zmieniany 1 raz.
skalka88

Post autor: skalka88 »

Zerknij na moje lampki. Tyle radiatora a grzeją się jak nie wiem

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13346

Jeśli chodzi o Twoje pytanie co do wytwarzanego ciepła to od razu zrezygnował bym z tego kleju co widzę na ostatnim zdjęciu gdyż wszystko się rozklei . Ja podpinałem diodę pod naprawdę duże kawałki blachy aluminium i radiatory i tak naprawdę wszystkie się nagrzewały do takiej temp. że nie dało się trzymać tego w ręku kwestia tylko czasu jak szybko sie nagrzewała od 5 do 10 min
mathiu

Myślałem o tego typu obudowie, z żebrami, aby była stosunkowo mała i lekka. Myślę, że jadąc na rowerze powinna być stosunkowo dobre chłodzona mimo niewielkich rozmiarów.
Dlatego też dla pewności chciałbym to jakoś sprawdzić na podstawie obliczeń, aby uniknąć zupełnego niewypału.

Podczas jazdy masz gorącą swoją lampkę 2x xm-l?
Mam w domu Ultrafire 501b z poprawionym chłodzeniem i w domu grzeje się strasznie, natomiast na rowerze jest praktycznie zimna...
Ostatnio zmieniony sobota 28 cze 2014, 13:58 przez mathiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

mathiu pisze: Mam w domu Ultrafire 501b z poprawionym chłodzeniem i w domu grzeje się strasznie, natomiast na rowerze jest praktycznie zimna...
To oznacza dobre odprowadzenie ciepła na obudowę. Objaw jak najbardziej prawidłowy. Gorzej by było gdyby obudowa się słabo nagrzewała.
Gdybym składał tego tupu lampę, zastanowiłbym się nad zastosowaniem sterownika z kontrolą temperatury. Może trochę by to podniosło koszty budowy,
ale zminimalizowało też możliwość przegrzania diod podczas postoju.
mathiu

Właśnie zamówiłem diodę MT-G2 4000K + sterownik MR2007V30
Jest tam wyjście kontroli temperatury, ale w to miejsce chciałem podłączyć potencjometr i mieć płyną regulację świecenia. Chciałem mieć coś innego niż wszyscy...

Jak dojdą do mnie, to zabiorę się za projektowanie obudowy

[ Dodano: 10 Kwiecień 2014, 08:19 ]
Serce całego układu już zakupione, teraz tylko rozmyślać nad kształtem obudowy.
Obrazek

Mam jeszcze pytanie, do was, forumowicze. Jak prawidłowo lutować przewody do podłoża? Należy rozgrzać całe podłoże, czy mam rozgrzać tylko punkt w którym lutuje. Czynność niby prosta, ale czasem kable zupełnie się nie trzymają a lut więcej topić się nie chce (zapewne odparowanie topnika)...

Powierzchnia na której będzie przymocowana dioda jest praktycznie idealnie gładka
Obrazek
Ostatnio zmieniony sobota 28 cze 2014, 13:57 przez mathiu, łącznie zmieniany 1 raz.
michals

Post autor: michals »

Jako, że sam zainteresowany jestem podobnym majsterkowaniem, to zaglądam do tego typu tematów co jakiś czas. Obudowy prezentują się bardzo ciekawie. Czekam z niecierpliwością na wyniki porównawcze, które uzyskasz. Jak wypadają masy poszczególnych typów?
mathiu

Ważone były przed wyfrezowaniem otworów, obecnie mogą ważyć ok 200-300gram.

[ Dodano: 28 Czerwiec 2014, 13:53 ]
Coś uciekają mi zdjęcia, dlatego dodaję je jeszcze raz

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ma ktoś jakiś pomysł, jak wykonać uchwyt rowerowy? Rozważę wszelkie propozycje

[ Dodano: 29 Czerwiec 2014, 11:13 ]
Kolejne zdjęcia