Jaki układ za transformatorem ?
Jaki układ za transformatorem ?
Dzień Dobry.
Posiadam trzy transformatory toroidalne, dwa 120VA i jeden 60VA, wszystkie mają na wtórnym 11.5V
Chciałbym je wykorzystać do zasilenia taśm LED, ale nie wiem co zastosować za transformatorem, żeby wyprostować napięcie. Zwykły mostek pewnie nie wystarczy, poza tym będzie spadek napięcia, jak gdzieś wyczytałem.
Mógłby ktoś podpowiedzieć, ewentualnie jakiś schemat ?
Lutownicę potrafię używać
Posiadam trzy transformatory toroidalne, dwa 120VA i jeden 60VA, wszystkie mają na wtórnym 11.5V
Chciałbym je wykorzystać do zasilenia taśm LED, ale nie wiem co zastosować za transformatorem, żeby wyprostować napięcie. Zwykły mostek pewnie nie wystarczy, poza tym będzie spadek napięcia, jak gdzieś wyczytałem.
Mógłby ktoś podpowiedzieć, ewentualnie jakiś schemat ?
Lutownicę potrafię używać
Niestety tak jak pisał pier, przy takim zabiegu wartość napięcie podnosi się pierwiastek z 2. Jaki prąd pobiera w całości taśma LED?
Ostatnio zmieniony środa 12 lut 2014, 11:43 przez artur_n, łącznie zmieniany 1 raz.
Everybody lies...
Napięcie za mostkiem i kondensatorem będzie miało takie właśnie napięcie, około 15V, po podłączeniu obciążenia czyli taśmy, spadnie do jakiś 12V albo i mniej zależenie jaką moc będzie pobierać taśma.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Najlepiej podłącz obciążenie w postaci jakieś żarówek na 12V o podobny poborze prądu do taśmy i sprawdź jakie napięcie masz wyjściowo. W moim wypadku trafo 200VA przy obciążeniu ok 3,5A potrafiło zjechać nawet do 11,5V.
W ostateczności można zastosować diodę obniżając napięcie każdorazowo o ok. 0.7V
W ostateczności można zastosować diodę obniżając napięcie każdorazowo o ok. 0.7V
Everybody lies...
Więc nada się transformator 60VA, do tego mostek prostowniczy na co najmniej 5A, dobrze by było żeby był przymocowany do kawałka radiatora.
Kondensator elektrolityczny na 25V i poj. 4700uF + ceramiczny 100nF.
Kondensator elektrolityczny na 25V i poj. 4700uF + ceramiczny 100nF.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Przy takim trafo jaki masz wyłączenie którejś z taśm spowoduje wzrost napięcia a co za tym idzie zwiększy się prąd do święcących. To z kolei sprawi, że diody szybciej ulegną zniszczeniu. Do takich zastosowań należy jednak zainwestować w transformator elektroniczny o stabilizowanym wyjściu.Matyjas pisze:Będą jakieś problemy, jeśli to rozdzielę na 3 różne taśmy; 2 x 2.5m i 1 x 5m, na 3 pstryczkach? Tak się upewniam, bo chyba nie powinno..