Powerbank ENB 3x18650

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
kubaswiatelka

Powerbank ENB 3x18650

Post autor: kubaswiatelka »

Witam. Kupiłem jakiś czas temu na forum powerbank ENB na 3 ogniwa 18650. Spisuje się on świetnie. Bez problemu naładuję nim HTC Sensation i nie raz uratował mój telefon przed utratą danych z GPSu podczas jazdy na rowerze. Problem mam natomiast taki, że rozładowuje on ogniwa tylko do 3,5V z tego co pamiętam. czy to jest normalne w tym modelu czy ewentualnie można to jakoś zmienić żeby bardziej wykorzystywał ogniwa?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Ogniwa mają 3,5V po wyjęciu z PB?

Żeby na 100% wiedzieć do jakiego napięcia rozładowywuje powerbank trzeba mierzyć napięcie na ogniwach pod obciążeniem, chwilę przed spodziewanym zadziałaniem zabezpieczenia.

Jeżeli mierzysz napięcie po wyjęciu z PB to by się to zgadzało że mają po 3,5V bo bez obciążenia napięcie na li-ion się trochę dźwiga, zależnie od rezystancji wewnętrznej.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
max4max

Post autor: max4max »

Na każdym ogniwie, nie tylko Li-Ion się podniesie po zdjęciu obciążenia - to normalne, ale nie sądzę, ze podniesie się z 2,8 do 3,5V
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Jak wyżej. Przy obciążeniu napięcie może spaść nawet do 2,8V (zależnie jakie obciążenie) a chwilę po wyjęciu ma 3,5 V. Sprawdź jakie ma obciążenie akumulator w trakcie ładowania (kiedy PB działa), po czym kiedy zadziała zabezpieczenie, podłącz go pod miernik, zmierz napięcie jakie jest w stanie spoczynku a następnie zrób podobne obciążenie jak w PB i zobaczysz że napięcie szybko siądzie.

Przykład z ładowania - wrzucam do ładowarki akku i chwilę po starcie te już mają napięcie 3,7 V, potem szybko dochodzą do 3,9 i tutaj następuje dłuuugie ładowanie.
ILPT
kubaswiatelka

Mierzę oczywiście przed odłączeniem ładowania. Czyli pod obciążeniem. Wiem że ogniwka się podnoszą po tym jak się im odetnie obciążenie. Może ktoś ma taki sam PB i się pochwali jak to u niego wygląda? Pozdrawiam
arekm

Post autor: arekm »

Mam pewną dziwność z tym powerbankiem (albo ogniwami?).

Po użytkowaniu parę godzin (z małą kamerką) zgłasza na czerwono, że już blisko wyczerpania. Wyjmuje ogniwa, wkładam do ładowarki (Opus BT-C3100 v2) i się okazuje, że są rozładowane do 4V, 3.7V, 3.57V - każde inaczej.

Jakiś pomysł co jest grane? Dlaczego nie rozładowuje równomiernie?

(teraz wrzuciłem inne ogniwa ale jeszcze nie rozładowywałem więc nie wiem jaki będzie efekt)
ww296

Post autor: ww296 »

ten ENB wyłącza się przy około 3V - mierzone miernikiem bezposrednio na ogniwie w Urzadzeniu przy obciążeniu wbudowaną diodą - około 0,4 A.
arekm

Tylko dlaczego rozładowuje nierównomiernie. Do tego pewnie wyłączy się przy 3V na byle którym ogniwie podczas gdy pozostałe nadal mają energię ;/
kubaswiatelka

A jesteś pewny że masz 3 takie same ogniwa albo chociaż o podobnej pojemności??? Mój PB po 10 cyklach ładowania i rozładowywania ogniw o pojemności w granicach 2100mAh nie wykazał zbytniej rozbieżności po tym jak znowu pomierzyłem ogniwa IMAXEM. Ja bym szukał przyczyny w ogniwach.
arekm

Zrobiłem test, dałem inne ogniwa (banggood, 3400mAhV). Rozładowywanie przez ładowanie innego power banku.

Po jakimś czasie na wszystkich trzech ogniwach 3.6V czyli działa pięknie. Dalej test przez podpięcie kamerki mobius i ... ogniwa są rozładowywane nierównomiernie.

Teza jest taka, że przy małych prądach pobieranych z powerbanku (mobius ciągnie niewiele raczej) układ elektroniczny w powerbanku nie spisuje się dobrze. Tylko co tu z tym począć?
Awatar użytkownika
Drut12

Post autor: Drut12 »

arekm, Jakie dokładnie ogniwa posiadasz?
arekm

Te http://www.banggood.com/2PCS-NCR-3400mA ... 87078.html oraz jakieś tam używki od woytazo. Na obu rodzajach ten sam problem.
Awatar użytkownika
Drut12

Post autor: Drut12 »

Hmm zastanawiam się nad działaniem tego pb, cyz ogniwa są połączone tam szeregowo a na końcu jest przetwornica step-down? Jeśli tak to głównym winowajcą byłyby ogniwa które mają rozbieżne pojemności.
Czy ten powerbank działa na jednym ogniwie?
arekm

Działa na tylu ile włożysz więc nie jest szeregowo.

Edit:

Chyba się sprawa wyjaśnia. Wg opisu dla wersji 2-ogniwowej (http://budgetlightforum.com/node/22752) przy niskim poborze prądu power bank korzysta z jednego ogniwa i dopiero przełącza się na następne, a na sam koniec czerpie z wszystkich ogniw.

Przy dużym poborze prądu od razu jedzie z kilku ogniw.

Edit2:

Po paru kolejnych godzinach wiszenia kamerki na powerbanku wszystkie ogniwa zostały rozładowane do 3V. Czyli jest ok.
ODPOWIEDZ