Ma ktoś może w domu Xbox 360 + watomierz? (mała prośba)

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
zgf1

Ma ktoś może w domu Xbox 360 + watomierz? (mała prośba)

Post autor: zgf1 »

Mam prośbę, Xbox ma świetny wydawałoby się zasilacz 12V 16A, chciałbym go użyć do zasilania innych urządzeń, nie konsoli, chodzi tutaj o routery, monitor, ładowarki telefonów itp.

1. Czy ktoś kto ma te dwa urządzenia to mógłby w trybie jałowym zobaczyć jaka jest mniej więcej sprawność takiego zasilacza? Chodzi o podpięcie nieobciążonego zasilacza do watomierza i podanie wyniku.

2. Jeśli podłączę wszystkie urządzenia do takiego zasilacza i nastąpi jego awaria to wtedy zasilacz jak domyślam się może puścić na sprzęt znacznie większe napięcie?

3. Da się jakoś zabezpieczyć urządzenia w razie awarii takiego zasilacza? Aby po prostu nie pociągnął on ze sobą innych urządzeń?
Awatar użytkownika
Drut12

Post autor: Drut12 »

Chodzi ci o 360 czy classic?
Zasilacz od 360 przy zwarciu po prostu się wyłącza, wystarczy odłączyć go od sieci i działa później normalnie.W bezczynności miernik pokazywał mi 3-5w.
Przynajmniej tak działa mój zasilacz od starej już wersji Zephyr.
W classic zasilacz ma identyczną konstrukcję wewnętrzną jak zasilacz ATX więc ma te same zabezpieczenia i jałowo pobiera 5W na linię 5VSb.
Awatar użytkownika
zgf1

Post autor: zgf1 »

Dokładnie o coś takiego mi chodziło:
http://allegro.pl/zasilacz-xbox-360-ory ... 30807.html

Hmm, więc nie ma jednak tak różowo, zasilacz od monitora 3A bez obciążenia pobiera mi około 0.2W, no ale moc jednak znacznie większa tego z xbox. Chyba to będzie najlepszy wybór do moich celów.

Po prostu chcę wszystko zasilać z jednego miejsca - zasilanie z sieci energetycznej.
W późniejszym czasie do układu doda się ogniwo fotowoltaiczne które w dzień będzie zasilało urządzenia i ładowało akumulator. Przy braku energii w akumulatorze układ przełączy się znów na zasilanie sieciowe.

Taka mała przydomowa elektrownia słoneczna w przyszłości, panele mocy około 400W.

Dodatkowo ten zasilacz z xbox ma linię 5V więc idealnie nada się do ładowania telefonu czy tabletu. Szukam coś o możliwie największej sprawności.

Do układu będą podpięte urządzenia o poborze prądu max: 80W (nie nonstop)
Awatar użytkownika
Drut12

Post autor: Drut12 »

Największą sprawność za małe pianiądze mają zasilacze ATX Fortrona z serii HHN.
Mój 350HHN pobiera z gniazdka 250W pod obciążeniem a daje ~220W co daje sprawność 85~90%.
Koszt też nie wielki bo tylko 40zł.
W spoczynku zjada tylko 1W-2W czyli tyle ile płycie głównej jest potrzebne w stanie stand-by.
ODPOWIEDZ