Latarka LED - projektor dla dzieci

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
DXFM

Latarka LED - projektor dla dzieci

Post autor: DXFM »

Szanowni forumowicze!
To mój chyba pierwszy tu post, a przynajmniej nie kojarzę i nie widzę żadnej mojej wypocinki. Jakby co to zajmuję się elektroniką, głównie uC i ich programowaniem. Pytanie jednak do znawców światła LED.

Dzieci dostały latarki 2xAA z żarówką i nakładkami, które mają rzucać na ścianie różne rysunki. Latarka mniej więcej taka:
Obrazek
Badziew niesamowity. Styki nie kontaktują, ale na razie dzieci jakoś dają radę. W jednej latarce żarówka spaliła się po kilku użyciach.

Ponieważ żadna z posiadanych w szufladzie żarówek nie dawała dobrego rzutu obrazków pogmerałem w szufladzie z LEDami. Najlepszy obraz uzyskałem z szerokokątnej diody o takim wyglądzie:
Obrazek
Także dioda Superflux z soczewką o średnicy 5mm okazała się przydatna, ale moja dawała tyle samo światła, a trudniej ją wmontować w trzonek (po usunięciu bańki starej żarówki). Trudno określić, co to za diody, po prostu posiadane, białe ciepłe. Hm.. zimne dadzą więcej światła.
Sprawdziłem LED 1W typu:
Obrazek
chyba ma za dużą powierzchnię świecącą bo obraz jest nieostry.

Moje pytanie: czy znajdę LED, która by się nadała do mojego celu? Chodzi oczywiście o najprostsze rozwiązanie bez złożonych układów optycznych. Odległość pomiędzy żarówką (LED) a nakładką to ok. 3cm. 1W mocy to przesada, 200-300mW powinno mi starczyć.
ODPOWIEDZ