Taśma LED 5050 - slabnie i żółknie na początku

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Awatar użytkownika
tOmki

Taśma LED 5050 - slabnie i żółknie na początku

Post autor: tOmki »

Mam taki problem - taśma LED 5050 słabnie i żółknie na początku tj. w miejscu zasilania.
Wygląda to tak:
zasilacz - 1,5 m taśmy - łącznik kątowy - 3m taśmy

Na dłuższym kawałku nie ma tego efektu.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Jeśli wariuje początek to sam sobie odpowiedziałeś. Zasilasz 4,5 m taśmy, prąd płynie przez taśmę nie bez strat. Przy tak cienkiej powierzchni zasilania początek taśmy nie to że grzeje się od ledów to również grzeje się od samego prądu idącego ścieżkami. A jakie efekty dlje przegrzanie leda - pewnie nie muszę mówić.

Montowałem takie taśmy i jedyne wyjście przy długich kawałkach to zasilanie z obu stron lub ograniczenie się do 2 metrów max. A najlepiej to zasilanie kawałków 2 metrowych z obu stron. Daje to najlepsze efekty.

Założę się że zaraz po włączeniu odcinek z początku taśmy świeci dużo jaśniej niż jego koniec. Na 5 metrowej taśmie spadek napięcie pomiędzy początkiem a końcem dochodzi do 2 V.

Najlepiej będzie jak po prostu dotkniesz początku taśmy paluchem. Nawet te w sylikonie potrafią poparzyć.
ILPT
Awatar użytkownika
tOmki

Myślałem że będę miał odwrotny przypadek - koniec będzie słabiej świecił.

[ Dodano: 23 Styczeń 2014, 21:57 ]
Na razie zmieniłem zasilanie tak że te 2 odcinki 1,5m i 3m są zasilane obustronnie.
Tylko mam dylemat czy ten odcinek 3m ciąć na pół i też go dwustronnie zasilić ?

[ Dodano: 23 Styczeń 2014, 22:56 ]
Ewentualnie skręcę na zasilaczu wyjście do ok. 11,5 -11,7V.

[ Dodano: 24 Styczeń 2014, 12:00 ]
lub jedna dioda Schottky'go na 10A powinna wystarczyć żeby obniżyć o 0,3V ?
Awatar użytkownika
skaktus

Hej.

Zauważ że obniżenie napięcie pociągnie ze sobą obniżenie prądu = obniżenie jasności i grzania się początku taśmy, ALE początek taśmy wciąż będzie się grzał.

Zrób prosty test "łapką" - czyli łapiesz początek i koniec taśmy 3m i sprawdzasz czy jest znacznie cieplejsza niż kawałki po 1,5 m. Jeśli tak to ja bym ciął na dwa mniejsze i zasilał jak poprzednie 1,5 m.

Niestety te taśmy to nie są jakieś szałowe pod względem jakości.
ILPT
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

A do czego masz przyklejoną ową taśmę?
Nie dawno przykleiłem metr na kątownik aluminiowy 2x2cm i tego przykręciłem pod półkę, taki patent żeby nie raziło - nagrzewa się to do ponad 45 stopni! W pomieszczeniu w którym to wisi było ledwo 12 stopni.
Jak przykleisz na drewno czy "profil dedykowany" może być gorąco...
Awatar użytkownika
tOmki

Po zmianach mam max. 35 stopni (przy temp. w pokoju 21) na pierwszych diodach gdzie podłączone są przewody.
Awatar użytkownika
skaktus

A jak z jasnością itd ?
ILPT
Awatar użytkownika
tOmki

Nie widzę różnicy, przy 18m taśmy mały spadek jasności jest jak dla mnie nie widoczny.
ODPOWIEDZ