3 Downlighty-12 Ledowe poprawa termiki + Budowa żyrandola
3 Downlighty-12 Ledowe poprawa termiki + Budowa żyrandola
Witam
Parę miesięcy temu zaryzykowałem i zakupiłem chińskie Downlighty na Ledach "no name" do łazienki ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu okazały się bardzo dobrym i wydajnym źródłem światła.
Postanowiłem zbudować na nich żyrandol do pokoju ... Jak wszystkie lampy tego typu mają swoje wady i zalety w tym przypadku podstawowym problemem ( moim zdaniem ) jest brak precyzji w wykonaniu , co nie jest niczym niezwykłym w konstrukcjach które przeszły przez moje ręce ...
MPCB nie jest przymocowane w żaden sposób do blachy nad radiatorem dociska je soczewka skręcana pierścieniem przez otwory w MPCB widać śruby łączące radiator z blachą ... a co łączy Mpcb z blachą tylko docisk soczewki ...
Przerwa pomiędzy radiatorem a blachą
Przerwa pomiędzy blachą a Mpcb
Zadziory otworowe nie ułatwiają przylegania radiator blacha MPCB
Blacha jest wyciskana na sztancy co powoduje odkształcenie miseczkowate ...
Piła pozostawiła ślady na radiatorze ograniczony kontakt termiczny
Coś co było zaskoczeniem ledy nie są lutowane są dociśnięte/pastowane i lutowane
jest to typowe rozwiązanie w tego typu lampach ...
Podsumowując jest to udana lampa która bardzo ładnie świeci pomimo powyższych drobnych problemów ... polecam (nie ma leda na środku w osi lampy który bardzo często wisi w powietrzu w lampach ze środkowym ledem jest dziura w blasze aby można było naciąć na tokarce gwint do pierścienia podczas produkcji ... )
Podczas dokręcania pierścienia dociskającego soczewkę a przez soczewkę mpcb dochodzi do głębokiego rysowania Mpcb o wystające śruby dokręcające radiator do blachy. Mpcb wykonuje obrót wraz z soczewkami i pierścieniem o wystające łebki śrub ...polerowanie mpcb i wymiana pasty
Gwintowanie na nowe śruby
Polerowanie powierzchni radiatorów
Pasta coś czego w tym miejscu nie było
8 dodatkowych śrub łączących MPCB z radiatorem widać łebki
Pasta jest tam gdzie powinna być wszystko skręcone na siłę czyli tak jak powinno być
ps .temat moja ślepota
[ Dodano: 7 Styczeń 2014, 15:54 ]
I żyrandol
Trochę blaszek i rurek AL
Największym problemem był wycięcie nacięć na paski led spuchłem przy dremelu z 20 tarcz poszło ... Paski 5050 wklejone na ceownik niestety zime
Przymiarka całość wypolerowana pastą , wyczyszczona i lakierowana (ostatnia czynność bez sensu jest duża szansa odprysków)
Parę miesięcy temu zaryzykowałem i zakupiłem chińskie Downlighty na Ledach "no name" do łazienki ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu okazały się bardzo dobrym i wydajnym źródłem światła.
Postanowiłem zbudować na nich żyrandol do pokoju ... Jak wszystkie lampy tego typu mają swoje wady i zalety w tym przypadku podstawowym problemem ( moim zdaniem ) jest brak precyzji w wykonaniu , co nie jest niczym niezwykłym w konstrukcjach które przeszły przez moje ręce ...
MPCB nie jest przymocowane w żaden sposób do blachy nad radiatorem dociska je soczewka skręcana pierścieniem przez otwory w MPCB widać śruby łączące radiator z blachą ... a co łączy Mpcb z blachą tylko docisk soczewki ...
Przerwa pomiędzy radiatorem a blachą
Przerwa pomiędzy blachą a Mpcb
Zadziory otworowe nie ułatwiają przylegania radiator blacha MPCB
Blacha jest wyciskana na sztancy co powoduje odkształcenie miseczkowate ...
Piła pozostawiła ślady na radiatorze ograniczony kontakt termiczny
Coś co było zaskoczeniem ledy nie są lutowane są dociśnięte/pastowane i lutowane
jest to typowe rozwiązanie w tego typu lampach ...
Podsumowując jest to udana lampa która bardzo ładnie świeci pomimo powyższych drobnych problemów ... polecam (nie ma leda na środku w osi lampy który bardzo często wisi w powietrzu w lampach ze środkowym ledem jest dziura w blasze aby można było naciąć na tokarce gwint do pierścienia podczas produkcji ... )
Podczas dokręcania pierścienia dociskającego soczewkę a przez soczewkę mpcb dochodzi do głębokiego rysowania Mpcb o wystające śruby dokręcające radiator do blachy. Mpcb wykonuje obrót wraz z soczewkami i pierścieniem o wystające łebki śrub ...polerowanie mpcb i wymiana pasty
Gwintowanie na nowe śruby
Polerowanie powierzchni radiatorów
Pasta coś czego w tym miejscu nie było
8 dodatkowych śrub łączących MPCB z radiatorem widać łebki
Pasta jest tam gdzie powinna być wszystko skręcone na siłę czyli tak jak powinno być
ps .temat moja ślepota
[ Dodano: 7 Styczeń 2014, 15:54 ]
I żyrandol
Trochę blaszek i rurek AL
Największym problemem był wycięcie nacięć na paski led spuchłem przy dremelu z 20 tarcz poszło ... Paski 5050 wklejone na ceownik niestety zime
Przymiarka całość wypolerowana pastą , wyczyszczona i lakierowana (ostatnia czynność bez sensu jest duża szansa odprysków)
Ostatnio zmieniony wtorek 07 sty 2014, 16:07 przez Saud, łącznie zmieniany 5 razy.
Chyba mam Spotlighta tej samej firmy, wnioskuję po wykonaniu łapek trzymających oprawę:
http://allegro.pl/oprawa-downlight-dave ... 04182.html
kupiony również na próbę i również jestem zaskoczony mocą/skutecznością.
Po tym co pokazałeś chyba będę myślał o zajrzeniu do środka...
btw. źle podlinkowałeś duże zdjęcia, ale dodupiłem się jak je obejrzeć
btw2. tak fajniej się przegląda, nie trzeba celować gdzie kliknąć:
http://allegro.pl/oprawa-downlight-dave ... 04182.html
kupiony również na próbę i również jestem zaskoczony mocą/skutecznością.
Po tym co pokazałeś chyba będę myślał o zajrzeniu do środka...
btw. źle podlinkowałeś duże zdjęcia, ale dodupiłem się jak je obejrzeć
btw2. tak fajniej się przegląda, nie trzeba celować gdzie kliknąć:
Kod: Zaznacz cały
[url=http://duas.republika.pl/lampa/DSC_0002.jpg][img]http://duas.republika.pl/lampa/ZSC_0002.jpg[/img][/url]
EDC X1 by greg
XM-L2 T6 3C / TIR narrow / extended
Astrolux A01
Nareszcie widzę...
XM-L2 T6 3C / TIR narrow / extended
Astrolux A01
Nareszcie widzę...
- extreme_ilumin
Ładny projekt no i efekt końcowy.
Jeśli możesz to udostępnij fotkę mocowania lampki do sufitu, bo poszukuję pomysłu na lampkę własnego projektu a kształtem jest identyczna jak Twoja.
Może lepiej dopasować jakiś profil dedykowany do taśm LED, jest ich bardzo dużo na rynku i nie tak drogo.Największym problemem był wycięcie nacięć na paski led spuchłem przy dremelu z 20 tarcz poszło ... Paski 5050 wklejone na ceownik niestety zime
Jeśli możesz to udostępnij fotkę mocowania lampki do sufitu, bo poszukuję pomysłu na lampkę własnego projektu a kształtem jest identyczna jak Twoja.
Zdjęcie nie oddaje rzeczywistej koloru/jasności ... niemniej jednak lampy mają soczewki kierunkowe sądzę ze 60~80 stopni i widać gradację w stronę ścian spadek światła , ciemniejsze są górne rogi pokoju .DNF pisze:Bardzo fajna lampka Powiedz mi Saud, czy nie masz wrażenia niedoświetlonych niektórych obszarów pokoju?
Bo z tego co widzę, nie ma żadnej regulacji gdzie to ma świecić, tylko wszystkie 3 świecą w jedno miejsce na dół prawda?
1) soczewki można zamienić na koła wycięte z filtra matrycy lcd i już jest bardzo szeroko i lepsza dystrybucja światła ....
2) można zrobić żyrandol w formie trójkątnej lepsze rozmieszczenie więcej paska ...
3) Trzy Downlighty w żyrandolu na taki pokój ... dwa wystarczą , po to tyle wyłączników tam podistalowałem
W tej konfiguracji skręcają się dwa zewnętrzne względem zaplanowanej osi na etapie budowy środkowy jest skierowany w dół
Dwa zewnętrzne mogą się skręcać w dowolną stronę jeśli (zrobisz czerwone punkty otwory po obwodzie)
Środkowy można skręcać jeśli cały żyrandol powiesisz jak w lampie naftowej z ramka z ładnego nierdzewnego drutu
[ Dodano: 9 Styczeń 2014, 13:49 ]
0 26skaktus pisze:Fajny mix.
Radiator po długiej pracy gorący / zimny ? Mierzyłeś prądy idące w leda ?
PS-Na ostatniej foto najbardziej podoba mi się "stolik" na lapka
2 29
4 35
6 38
8 39
10 39,5
12 40,7
14 41,7
16 42.3
18 43,5
20 44,5
24 45,3
28 45,5
30 45,7
35 46,1
45 46,4
60 46,4
minuty temp. w najgorętszym miejscu na dole riadiatora przy blasze od środka
[ Dodano: 9 Styczeń 2014, 13:56 ]
Pomysł był taki aby wykonać żyrandol z tej rurkiextreme_ilumin pisze:Ładny projekt no i efekt końcowy.Może lepiej dopasować jakiś profil dedykowany do taśm LED, jest ich bardzo dużo na rynku i nie tak drogo.Największym problemem był wycięcie nacięć na paski led spuchłem przy dremelu z 20 tarcz poszło ... Paski 5050 wklejone na ceownik niestety zime
We Wrocławiu np.rampa na Robotniczej proponuje zapoznać się z asortymentem AL i CENAMI . Dobrze sobie najpierw podjechać np. do Castoramy aby mieć porównanie ...
tych samych kątowników ...
Z rampy schodzę i obok jest firma z Laserem
A propo mocowania
Nie mam żadnych ograniczeń technicznych wykonać dowolny żyrandol miedź , Al , pleksa
nawet heat pipe (jakaś uproszczona wersja) , zdobienia z miedzi , galwanizacja ... kwestia kto będzie miał odpowiednio gruby portfel i dobry pomysł wart realizacji
Każda lampa pobiera około 16wat jest to gra nie warta świeczki , chyba że ktoś się uprze
(szukam dobrego szklarza do rozwiercenia klosza szklanego nikt nie che się podjąć )
Pozdrawiam
[ Dodano: 9 Styczeń 2014, 14:12 ]
Sklep nie ma ich obecnie w asortymencie wysłałem linka ... prwgramek1 pisze:Witam serdecznie
Czy mógłbym prosić o linka do sklepu w którym zostały zakupione dowlighty? Jakie mają parametry?
Ostatnio zmieniony czwartek 09 sty 2014, 13:44 przez Saud, łącznie zmieniany 1 raz.