lampka rowerowa

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
michal355

lampka rowerowa

Post autor: michal355 »

Witam, zakupiłem lampkę rowerową, wybrałem się na przejażdzkę i wszystko ładnie, pięknie świeci. Niestety za drugim razem gdy zacząłem jej używać, to, podczas wciskania włącznika (przytrzymując, inaczej nie działała) mocno świeciła, natomiast po paru kliknięciach włączyła się i straciła na mocy około 90%, W domu nie reagowała już na nic. Wymieniłem baterie, posprawdzałem spręzynki i nadal nic. Rozebrałem ją i nie zauważyłem czegoś, co mogło by być tego przyczyną. Sądzę, że wina leży po stronie włącznika. odkryłem jeszcze zależność, gdy dotykam R7 i plusa dioda leniwie świeci. Czy da się coś z tym zrobić?
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Co to za lampka? Z czego zasilana?
Zdecydowanie powinieneś podać więcej informacji.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

Najlepiej Zrób zdjęcia :wink:
Wtedy na pewno szybko ktoś pomoże.
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
michal355

dioda 0,5W. Ten tył jest jakby pokryty klejem w pewnych miejsach, jak widać na zdjęciu.

[ Dodano: 5 Styczeń 2014, 12:48 ]
Lamka zasilana na 2 baterie standartowe.

[ Dodano: 5 Styczeń 2014, 12:51 ]
Zdjęcie przodu.

Obrazek

Edit Pyra: Kolego, zdjęcia dodajemy przez specjalny formularz dostępny poniżej okna, a nie jako załącznik, bo to rozciąga strasznie forum, zresztą regulaminowa wielkość zdjęcia to 800x600. Poprawiłem.
Ostatnio zmieniony niedziela 05 sty 2014, 12:57 przez michal355, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Spróbuj podłączyć zasilanie do płytki bezpośrednio z pominięciem wyłącznika, jeśli zaświeci to włącznik, jeśli nie, to.....
Pokaż lepiej tą lampkę, bo z tego nie wiele wiadomo.
michal355

Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
michal355 pisze:dioda 0,5W. Ten tył jest jakby pokryty klejem w pewnych miejsach, jak widać na zdjęciu.
Niestety, ale trudno powiedzieć, aby to była dioda 0,5W, raczej max 0,3W, poza tym odcień na pewno strasznie niebieski...
Niestety, zdjęcia są spore, ale niewiele na nich widać, np, przebieg ścieżek. (staraj się umieszczać fotki na serwerze światełek, bo na innych szybko giną).
Ta płytka to dwustronne PCB, Pod tą "kroplą kleju" jest układ scalony sterujący wraz z przetwornicą. Cewka to ten zielony element przypominający rezystor. Po drugiej stronie masz element wykonawcze w postaci tranzystorów.
Niestety, ulec uszkodzeniu mogło ulec wszystko, od mikroswitcha, poprzez układ sterujący a na diodzie kończąc.
Podłącz zasilanie do płytki, potem zewrzyj końcówki mikroswitcha i sprawdź czy zacznie działać.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
michal355

Końcówki Mikroswicha są przylutowane, więc chyba się tak nie uda, a gdybym spróbował miedzianym kabelkiem zamknąć obwód? Dałoby rade?

[ Dodano: 5 Styczeń 2014, 19:27 ]
Zamknąłem jakoś obwód bez włącznika i dioda świeci prawidłowo. Czy da się go naprawić? Bo inaczej lampka będzie świecić cały czas.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
michal2001lach

Post autor: michal2001lach »

Witam,
Miałem bardzo podobny problem z jedną lampką rowerową na 4 baterie aa i cztery diody. Czasami na pełnych bateriach zaczynała świecić na 10% swoich możliwości, wtedy jä rozkręcałem i rozbierałem składałem i znów działała poprawnie. Pewnie coś nie stykało ;) :idea:

[ Dodano: 5 Styczeń 2014, 23:30 ]
A ten włącznik to prponuje wymienić na nowy jakiś lepszy. U Chinczyków pełno takich rzeczy
:mrgreen:
Pozdrawiam, Michał
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

michal2001lach pisze:A ten włącznik to prponuje wymienić na nowy jakiś lepszy. U Chinczyków pełno takich rzeczy
W dobrym "elektroniku" taki włącznik można dostać za 5zł
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Moim zdaniem też może być coś z ledem. Z początkiem roku kolega dostał na takim ledzie mikro latarkę. Zniebieszczona do granic. Po kilku użyciach zdechła najpierw dioda a potem elektronika. Swoją drogą latarki na takich ledach nie są nic warte, przecież to nawet drogi nie oświetla.
ILPT
Awatar użytkownika
Borsuczy

Post autor: Borsuczy »

Mikcroswitche można mieć nie płacąc ani grosza. Z elektrośmieci. Swego czasu mój brat pracował w ochronie Lerła Merlęę i opowiadał mi ile tam ciekawych rzeczy można znaleźć. Wystarczy zajść do takiego punktu i nieco popytać. Sam sobie tam znalazł laptopa i wieżę Technicsa. :mrgreen: A no wracając do włącznika- w panelu sterującm mikrofalówki można ~5 takich znaleźć, tyle że z czterema stykami. Trzeba byłoby dojść który od czego jest.
ODPOWIEDZ