FandyFire / SolarStorm X2 - modyfikacja hydrauliczna

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
tty5150

FandyFire / SolarStorm X2 - modyfikacja hydrauliczna

Post autor: tty5150 »

Nowy rok, trzeba zakasać rękawy - biorę się za modyfikacje mojej X2 z XM-L. Zakładam nowy wątek, bo zamierzam modyfikacje udokumentować i będę również mógł dziękować za pomoc.

Pierwsza lampka padła, została wymieniona przez FT, nowa przyszła w wersji termicznie najgorszej - same stary przyklejone na glut. Trzeba modzić.

Planuje wykonać piguły "hydrauliczne " i od razu zmienić diody na cieplejsze oraz z lepszym podłożem. Ponieważ pierwszy mod, więc nieco pytań: <wyrozumiałość mode on>

1) Wybrałem diody Noctigon XM16 MCPCB & CREE XM-L2 T6 3C LED. Czy będą OK - to znaczy czy mogę dać XM-L2 zamiast XM-L bez wymiany refów, sterownika etc. Na moje oko tak.

2) Czy takie kabelki będą OK? Czy grubsze bądź z innego źródła.

3) Pastę brać również z tego samego źródła?
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Diody wybrałeś dobre, będą pasować, to nowsza wersja xm-l.
Przewody troszku drogie, w kraju kupisz taniej, ale jeżeli byś musiał je specjalnie zamawiać i płacić dodatkowo za wysyłkę to bierz w chinach.
Pastę polecam jednak coś sprawdzonego, firmowego, np. Arctic cooling, zalman itp.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

Przewody, jak przewody. Skup się głównie na dobrze zrobionej pigule i idealnemu stykowi z mpcb i wprasowaniu piguły do lampki (możesz podgrzać lampkę i zamrozić pigułę i wprasować na dobrą pastę).
Led będzie ok.
Kup sobie od razu, nowe szybki z powłokami AR, przy odpowiednim obrobieniu lampki, wejdą 22mm.
Dostępne np na kaidomain.com
Z ciekawości, co padło w poprzedniej ?
Awatar użytkownika
tty5150

Dzięki za porady, diody zamówione. Resztę kupie lokalnie.

Nie wiem co padło, bo nie rozkręcałem, ale podejrzewam sterownik. Przy pełnym naładowaniu baterii (lub zasilaczu laboratoryjnym) świeciły się jedynie 2 diody. Popracowała może z 2 - 3 h i się na kolejny dzień nie włączyła. Nie było ściemnienia diod, więc chyba nie termika.
Awatar użytkownika
profaner

Post autor: profaner »

Ja jestem bardzo zainteresowany fotorelacją z modyfikacji hydraulicznej :)

Wymiana diod nie wchodzi raczej w grę u mnie a jestem ciekaw czy uda się tak zgrać wszystkie średnice aby to do siebie pasowało...
Awatar użytkownika
tty5150

Będzie relacja, będzie. Na razie wloką się diody i kolimator.

Już widzę, że zakupione przejściówki 22-18 wchodzą w obudowę bez oporu, trzeba będzie dać pod nie cienką folię miedzianą.
ODPOWIEDZ