eRoll joyetech-uszkodzona ładowarka
eRoll joyetech-uszkodzona ładowarka
Witam.
Koledzy ma ktoś takie cudo?
Dostałem do naprawy ładowarkę z takiego zestawu (to pudełeczko podobne do iphona).
Pewna pani usiłowała wepchnąć odwrotnie wtyk micro usb i jej się to udało ale urwała gniazdo i dwa elementy za nim. No i jest problem bo jednym z elementów jest rezystor tyle że się podział i nie wiem jaką miał wartość.
Może ktoś ma taką ładowarkę i mógłby zrobić zdjęcie płytki ew pomierzyć rezystor?
Kondensator to nie problem.
Sprawa tyczy się R17 jak widać.
Koledzy ma ktoś takie cudo?
Dostałem do naprawy ładowarkę z takiego zestawu (to pudełeczko podobne do iphona).
Pewna pani usiłowała wepchnąć odwrotnie wtyk micro usb i jej się to udało ale urwała gniazdo i dwa elementy za nim. No i jest problem bo jednym z elementów jest rezystor tyle że się podział i nie wiem jaką miał wartość.
Może ktoś ma taką ładowarkę i mógłby zrobić zdjęcie płytki ew pomierzyć rezystor?
Kondensator to nie problem.
Sprawa tyczy się R17 jak widać.
Grzebałem w internecie i jedyne zdjęcia elektroniki są od drugiej strony niestety, proponował bym napisać na forum albo nawet do tego człowieka czy mógłby zrobić zdjęcia z właściwej strony, bo dokumentacji do tego nie znajdziesz.
Próbować tu zapytać
Próbować tu zapytać
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Trzymaj i działaj
W odpowiedziach poniżej zostało wywnioskowane że może być równolegle połączony z kondensatorem i jakimś układem.Wąski pisze:Więc tak...
Odlutowałem czerwony plusowy kabel od akumulatorka.
Zmierzyłem napięcie na rezystorze - jakieś miliwolty, ale szybko spadło do zera. Nie wiem po co, zmierzyłem jeszcze napięcie na kondensatorze ( z przekory?!) - wiadomo, miernik go ładuje...
R17
Kilka pomiarów i patrząc na orientację jak na moich zdjęciach:
plus miernika z prawej - 95,7kΩ
plus miernika z lewej - 97,8kΩ
Za każdym razem ten sam wynik.
C8
Niestety, pojemności bez odlutowania nie da się zmierzyć. Jakieś bzdury... 0,5nF albo mój Brymen siem wzion i spsuł...
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC