2x XML 2,2A czy 1xXML 2,8A ?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
m-jasinski

2x XML 2,2A czy 1xXML 2,8A ?

Post autor: m-jasinski »

Cześć . Mam następujące pytanie : Co będzie mocniej świecić latarka z diodą XM-L2 T6 3C w którą driver pompuje 2,8A czy latarka z dwoma diodami połączonymi szeregowo xm-l u2 która to pobiera z pakietu 2,2A ?
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Ta z 2 diodami.
Teoretycznie będzie to tak:
XM-L2 T6 3C - 2,8A - 952lm
2x XM-L U2 - 2,2A - 1468lm
(dane z kalkulatora cree, dla temp. 60* na diodzie)
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

A czy wtedy przypadkiem te 2,2A nie rozłoży się na dwie diody?
m-jasinski

To tak :
Ta lampka z jedną diodą to EDC X1 z soczewką TIR od grega a z dwoma diodami to popularna SolarStorm X2 .
linki do latarek :
http://img.dxcdn.com/productimages/sku_207021_1.jpg
http://allegro.pl/latarka-rower-uniwers ... 00281.html

Jeżeli zmiana na EDC X2 jest nie warta to czy możecie polecić jakiś mocniejszy sterownik dla dwóch xm-l w szeregu . Na wejściu 8.4V przy maksymalnym naładowaniu pakietu . Średnica ok 21-24mm .
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

SolarStorm X2 ma dziurę pod diodami :P
m-jasinski

Moja akurat nie ma - rozbierałem i w pigule są tylko dwa niewielkie otwory na przewody .
Interesuje mnie to co będzie mocniejsze podczas jazdy w nocy po lesie i tego typu nie oświetlonych drogach .

[ Dodano: 14 Grudzień 2013, 18:25 ]
A więc tak :
1. Warto zmieniać te Solarstormy X2 na EDC X1 od grega ?
Mam w tej chwili na kierownicy dwie sztuki tych solarstormów i także bym kupił dwie sztuki EDC X1 .
2. Jak nie warto to jaki sterownik 8.4v kupić aby w diodę szedł prąd z 2.8A ?
Serkules

Post autor: Serkules »

phantom pisze:A czy wtedy przypadkiem te 2,2A nie rozłoży się na dwie diody?
Tak byłoby w przypadku połączenia równoległego LEDów. W połączeniu szeregowym taki sam prąd płynie przez obie diody, czyli w tym przypadku pomimo mniejszego prądu w połączeniu szeregowym, dostarczana do LEDów moc będzie symarycznie większa.

Na pytanie autora spojrzałbym inaczej.

1. Jeden LED jest łatwiej skupić niż dwa, co jest istotne jeśli budujesz typowy szperacz i potrzebujesz zasięgu. W tym przypadku koszt zestawu będzie niższy, gdyż jest tylko jedna dioda. Będziesz mógł też zbudować bardziej kompaktową lampkę.

2. Dwa LEDy świetnie sprawdzą się przy krótkim i średnim zasięgu. Im niższy prąd, tym większa ilość lumenów z wata. Minus to koszt dwóch LEDów.
Thrower to nie wszystko - czasem trzeba światła blisko ;)
ODPOWIEDZ