Witam
Jak w temacie wszystko wskazuje , ze to maglite nie ma opisów i kupiłem ja kiedyś w sklepie sportowym.
Żarówka jest z dwoma wąsami barwy cieplej.
Teraz wsadzilem nichia gs-k1 140stopni i świeci lepiej
Pytanie jak wyjąć reflektor .Koronę sie odkreca, wyciska? Nie daje rady a kombinerki zostawiam w ostateczności
Identyfikacja latarki - Klon Maglite 2AA
Identyfikacja latarki - Klon Maglite 2AA
- Załączniki
-
- 20131211_231246.jpg (108.15 KiB) Przejrzano 266 razy
Czarna magia....
Hej.
W oryginale to się odkręca te koronkę... niestety zdjęcie jest takiej jakości, ze nawet różnicy od Maglite'a nie widzę.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 12 Grudzień 2013, 12:33 ]
Nie powinno zaszkodzić namoczyć w jakimś WD40, czy zamienniku.
W oryginale to się odkręca te koronkę... niestety zdjęcie jest takiej jakości, ze nawet różnicy od Maglite'a nie widzę.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 12 Grudzień 2013, 12:33 ]
Nie powinno zaszkodzić namoczyć w jakimś WD40, czy zamienniku.
Ostatnio zmieniony piątek 13 gru 2013, 13:38 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Zidentyfikować tej latarki nie umiem, bo się nie znam
Wygląda na bardzo porządnie zrobioną. Spróbuj odkręcać przez jakąś gumę/dętkę. chwytając w różnych miejscach. Możesz spróbować lekko podgrzać (tylko reflektor i szybka pewno jest plastikowa, temu lekko podgrzewaj). Jak wcześniej pisałem nie zaszkodzi popsikać WD40 - tylko wtedy do okręcania przez gumę będzie trzeba z wierzchu znowu odtłuścić, żeby się nie ślizgało.
Więcej pomysłów nie mam. No może oprócz dorobienia specjalnego odkręcacza na wzór tych, które stosuje się do odkręcania samochodowych filtrów oleju, ale to kupa roboty, by coś takiego do latarki zrobić i to najlepiej w dwóch sztukach,
Cóż. Pozostaje mi życzyć powodzenia!.
Pozdrawiam, marmez
Wygląda na bardzo porządnie zrobioną. Spróbuj odkręcać przez jakąś gumę/dętkę. chwytając w różnych miejscach. Możesz spróbować lekko podgrzać (tylko reflektor i szybka pewno jest plastikowa, temu lekko podgrzewaj). Jak wcześniej pisałem nie zaszkodzi popsikać WD40 - tylko wtedy do okręcania przez gumę będzie trzeba z wierzchu znowu odtłuścić, żeby się nie ślizgało.
Więcej pomysłów nie mam. No może oprócz dorobienia specjalnego odkręcacza na wzór tych, które stosuje się do odkręcania samochodowych filtrów oleju, ale to kupa roboty, by coś takiego do latarki zrobić i to najlepiej w dwóch sztukach,
Cóż. Pozostaje mi życzyć powodzenia!.
Pozdrawiam, marmez
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Dzięki za odpowiedź ,
Nie ukrywam ,że już próbowałem przez ,,szmatę" kombinerkami odkręcić ale nie szło wcale . Boję się ,że ukręcę łeb .. Może zrobię tak ,że po prostu popsikam spróbuje przez gumę odkręcić , a jak to nie pomoże . To po prostu rozwiercę otwór odbłyśnika do 5 mm. i tam wpakuję leda Nichia, taka zamiana ledów. Na zwykłe baterie wystarczy ..
Zakładam ,że chcąc przerobić na leda XP-G lub E itd to trochę dużo zachodu z szukaniem gotowych głowic ...
Czytałem Twoje posty dotyczące modyfikacji , bardzo ciekawe ale jednak poszukiwania miałeś sporo
Nie ukrywam ,że już próbowałem przez ,,szmatę" kombinerkami odkręcić ale nie szło wcale . Boję się ,że ukręcę łeb .. Może zrobię tak ,że po prostu popsikam spróbuje przez gumę odkręcić , a jak to nie pomoże . To po prostu rozwiercę otwór odbłyśnika do 5 mm. i tam wpakuję leda Nichia, taka zamiana ledów. Na zwykłe baterie wystarczy ..
Zakładam ,że chcąc przerobić na leda XP-G lub E itd to trochę dużo zachodu z szukaniem gotowych głowic ...
Czytałem Twoje posty dotyczące modyfikacji , bardzo ciekawe ale jednak poszukiwania miałeś sporo
Czarna magia....
Nie było tak źle, bo ogólny pomysł, mi podlinkował jeden ze Światełkowców, tylko tyle, że sterowniki różne próbowałem.RafałN pisze:Czytałem Twoje posty dotyczące modyfikacji , bardzo ciekawe ale jednak poszukiwania miałeś sporo
Gorzej jest z ilością pracy (jeżeli się nie ma tokarki ). Teraz już szukać nic nie muszę. Wszystko z kolejnymi już robię tak samo
Teraz mam w domu kolejne 2 Minimagi czekające na moda. Już pomysłu nie zmieniam, sterownik ten sam:
http://www.cnqualitygoods.com/goods.php?id=1159 (za $8,5) Jak pisałem, nie widać mrugania w żadnym trybie, bardzo wysoka sprawność (jak na sterownik zwiększający napięcie), dobrze dobrane tryby dające bardzo długi czas pracy latarki.
(ew jest też znowu dostępny tańszy i mocniejszy (ale sprawność mniejsza, w niskim trybie widać PWM i tryby gorzej dla mnie dobrane) ten:
http://www.cnqualitygoods.com/goods.php?id=1363 )
Do tego potrzeba pigułę mosiężną ok 20mm z której szlifuje się gwint (toczyć nie próbowałem, szlifuje się łatwo).
Najbardziej problematyczne jest toczenie (nie dla tokarza) w głowicy otworu o głębokości ok 18-19mm i średnicy równej tej jaka jest na początku głowicy (ok 19-20mm). Niektóre dawałem tokarzowi, niektóre robiłem miniszliwierką - nie polecam z 2h roboty i kilka papierów na to idzie... aluminium klei się bardzo.
Zakładam diody XP-E2 (przy prądzie ok 500mA to i XP-C by starczyła )
Do tego klej termoprzewodzący (choć dało by się zrobić na ścisk i pasty bez klejenia) Fujik i lakier do paznokci - bezbarwy - jeżeli ktoś chce zrobić reflektor OP z SMO
No i kilka godzin roboty by to wszystko porobić
Pozdrawiam Kuba