Latarka podwodna

co i jak zrobiłem...
ptja

Latarka podwodna

Post autor: ptja »

Obudowa z Mini Miga 35, a reszta:
- płytkę z kontaktronem przerobiłem z przekaźnika na mosfet (z kanałem typu n, kluczujący minus zasilania, włączaniem kontaktronem aktywowanym magnesem w pokrętle)
- polutowałem pakiet 4S1P z rozbiórkowych 18650 (wybrałem egzemplarze o równej pojemności, łącznie wyszło 1820mAh przy 1A do napięcia 3V/ogniwo), wyprowadzając z plusa i minusa złącze tamiya i balansera ze wszystkich ogniw.
- przygotowałem pigułę z wałka alu fi 40mm (lekko stoczony szlifierką taśmową), wywierciłem w niej w środku otwór pod gwint M3, przy pomocy którego przymocowałem moduł LED) i dwa otworzy na przewody
- użyłem moduł NV-4CB25-XPEWCR32B z czterema diodami XP-E (R3, 122lm@350mA). Wybrałem XP-E ze względu na możliwe do osiągnięcia duże skupienie (mały "spot"). Alternatywą jest MK-R z reflektorem, ale trochę mało miejsca się robi
- driver to LDD-1000H Meanwella (z TME) dający 1A. LEDy i driver zlutowałem przewodami z płytką w dnie i wyprowadziłem wtyk do pakitu (tamiya).
- na moduł LED trafiła pasująca optyka 13 stopni LL04LU-DO15L i piguła została wciśnięta na taką głębokość, żeby kolimator był przyciśnięty szybką

Efekt:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=h4LzvqPgpjE[/youtube]

Jeszcze został jeden problem do rozwiązania: zamocowanie kabli z płytki w zakrętce w taki sposób, by ich nie ukręcić (wolę uniknąć styków ślizgowych).
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

a może byś tak pokazał samą latarkę na fotkach ? :mrgreen:
Co do tych kabli z zakrętki, sygnałowe tylko czy prądowe również? Ile tam jest miejsca po dokręceniu na owe kable?
ptja

Post autor: ptja »

Fotki postaram się zrobić.

Niestety, kable też prądowe (na płytce jest dzielnik, kontaktron i mosfet). Ale mogę rozważyć rozdzielenie układu tak, żeby na płytce pozostał tylko kontaktron i wtedy połączenie ślizgowe rozwiązałoby problem.

Miejsca nie jest wiele, niestety. W rurce fi ok. 40mm jest jeden 18650 przy ściance, a w pozostałej przestrzeni złącze tamiya (6,2mm), złacze balansera (IDC 18), driver LDD-1000H (32x20x12mm) i przewody
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
ODPOWIEDZ