Obecność PWM w latarkach.

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Kyle

Obecność PWM w latarkach.

Post autor: Kyle »

Chciałbym zapytać o obecność PWM w latarkach, w tej chwili ciekaw jestem LED Lenser.

Dostałem informację ze sklepu led-latarki , że w LED Lenser nie ma PWM, jednak dyskusja była na temat L7, P7.2 . Jak to jest z pozostałymi modelami, np. P14 ? Jak jest zrealizowana regulacja jasności, skoro nie przez PWM? Z mojego dochodzenia wynika, że model LED Lenser M14 posiada PWM. Wiecie coś na temat P14 i ew. obecności PWM ?

Ciekawe info znalazłem odnośnieFenix LD41
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... ype-Review
The modes are regulated and do not use PWM.
Po polsku: "tryby są regulowane i nie używają PWM"
Ciekawe, ciekawe ... bardzo ciekawe. Jestem żywo zainteresowany też zakupem Fenix E40 - ciekawe czy tam też jest regulacja jasności (i stabilizacja) bez PWM.

Jeszcze info odnośnie Nitecore EA4:
There is no sign of PWM that I can see, at any output level – the EA4 is fully current-controlled, as claimed.
Po polsku: "Z tego co widzę nie widać śladu PWM, w każdym poziomie jasności. EA4 jest w pełni prądowo kontrolowany, jak zapewniano"
źródło:
http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... O-and-more!
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Różne firmy stosują różne sposoby na osiągnięcie regulacji wartości prądu. Najprostszy przykład przedstawiłem w temacie Przetornica CC z trybami. PWM jest tu wykorzystywany pośrednio, gdyż zostaje scałkowany w prostym układzie i zmieniony na napięcie stałe, które steruje wartością prądu LEDa.
Dużo łatwiej jest sterować jasnością, poprzez podawanie sygnału PWM na wejście Enable przetwornicy, lub siekanie prądy wyjściowego. Jeśli będzie to robione z bardzo dużą częstotliwością, to efekt może być podobny do płynnego sterowania prądem. W takim wypadku, całkowaniem (uśrednianiem) wartości prądu LEDa zajmuje się kondensator wyjściowy.
Niestety takie wyjście jest niemożliwe w przypadku użycia popularnych układów AMC.
Co do produktów LL, to mam jedną latarkę, ale bez trybów, kilka innych naprawiałem (tak tak, wcale nie są takie niezawodne), ale nie analizowałem sposoby sterowania prądem.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ