Co żeście się tak przyczepili do tych ZOOMów?

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
Borsuczy

Co żeście się tak przyczepili do tych ZOOMów?

Post autor: Borsuczy »

Siema, tak bardzo odradzaliście te latarki ZOOM, że aż postanowiłem taką sobie sprawić. :mrgreen: Nie no żart, kupiłem ją ale nie sobie, tylko dla mamy, bo do pracy chodzi wcześnie rano jak jest ciemno jeszcze.

A więc, latarka na pierwszy rzut oka prezentuje się nieźle. Poręczna, aluminiowe ścianki grubości milimetra, ładne gwinty bez zadziorów. Ma 3 tryby- słaby stały, migający jasny, jasny stały. Nie ma żadnej pamięci trybów. Włączam na jasnym, wyłączam, włączam na słabym itd.
Obrazek
Obrazek

Przyglądam się bliżej- widać wyraźne ślady tokarki, dość nieprecyzyjne wykonanie. Widać nieliczne wgniecenia i jakieś obicia pokryte anodą, więc to nie są to uszkodzenia powstałe w trakcie transportu, tylko produkcji.
Obrazek
Obrazek

Pierścień dociskający soczewkę do obudowy reflektora był niedokręcony. Chińskie dziecko, które to skręciło było niedojedzone, albo sprzedawca był ciekawy co tam jest. Zarówno soczewka, jak i dioda pod nią ukryta były brudne, a po przedmuchaniu i przetarciu ściereczką do okularów odsłoniły się niewielkie ryski. :evil: Zasada działania jest prosta jak konstrukcja cepa- dioda i soczewka skupiająca oddalając ją strumień się zwęża, przybliżając poszerza. Między głowicą, a tubusem latarki są jakieś gumowe oringi, które stwarzają opór przy regulacji "ZOOMu". Głowica latarki ma luzy, nie siedzi sztywno na tubusie można machać nią na boki. Póki co działa to (dosyć) sprawnie, ale już widać ślady gumy na obudowie, w miarę używania oringi będą się wycierały aż w końcu nie będzie żadnego oporu.
Obrazek
Obrazek
Odległość od ściany- 2m Zdjęcie wykonałem w egipskich ciemnościach, nawet monitor był wyłączony, a to u mnie rzadki widok. :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

Jedna rzecz mnie rozśmieszyła... Smyczka, a właściwie smyczeczka. :mrgreen: Może jest przeznaczona dla niemowlaków. W każdym bądź razie zastąpiłem ją nieco dłuższą.
Obrazek
Obrazek

Samą latarkę kupiłem na TEJ aukcji. Zaciekawiło mnie jedno zdanie: "ZASIĘG ŚWIECENIA - DO 150M" Postanowiłem to sprawdzić. Przy w 100% naładowanych akumulatorkach GP i na najwyższym trybie, przy maksymalnie skupionym świetle, latarka ledwo świeciła na sąsiedni blok oddalony o jakieś 40m. :mrgreen:
Widzicie te arcydzieło sztuki nowoczesnej? To jest ekran mojego aparatu, te zdjęcie akurat zrobiłem telefonem, ale te wyżej są wykonane na ślepo, dlatego tak słabo wycentrowane. :mrgreen:
Obrazek
Za ekran służyły mi te dwa zdjęcia znalezione w sieci, wzorowałem się nimi zmieniając tryby zdjęć: 1, 2

A teraz podsumowanie. Fajna, tania zabawka. Nadaje się na jakieś spacery, ale na pewno nie do zastosowań profesjonalnych jak na przykład jakieś patrolowanie terenu. Ogólnie to ją polecam, ale tylko ze względu na cenę.

Czy latarka za 10zł jest warta mojej powyższej pracy w postaci recenzji? No cóż, raczej nie. Sam wcześniej szukałem opinii na temat tego typu latarek i znalazłem tylko opisy bajkopisarzy (czyt. sprzedawców) i posty na forach odradzające zakup tego typu wynalazków. Podejrzewam, że takich osób jest więcej, więc od teraz każdy kto wpisze w Googlach hasła np: Latarka ZOOM opinie, Latarka ZOOM recenzja, Focus itp, to trafi właśnie tu.
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Lepiej pokaż miejsce kontaktu diody z pigułą :mrgreen: Chyba nie istnieje latarka z zoomem na baterie 18650 w której dioda chociaż będzie miała porządny kawałek metalu pod sobą. Masz jakieś latarki poza nią, czy to jest Twoja pierwsza na LED? Dodam że też miałem latarkę zoom z takim zielonym pierścieniem do regulacji Zoomu który nie zmieniał pozycji soczewki tylko pigułu, właściwie to pigułki. Dałem ją dziadkowi i po roku dalej działa, chociaż w sumie to nie działa bo świeci teraz z 10x słabiej.
Awatar użytkownika
Borsuczy

Wojto pisze:Lepiej pokaż miejsce kontaktu diody z pigułą :mrgreen: Chyba nie istnieje latarka z zoomem na baterie 18650 w której dioda chociaż będzie miała porządny kawałek metalu pod sobą. Masz jakieś latarki poza nią, czy to jest Twoja pierwsza na LED? Dodam że też miałem latarkę zoom z takim zielonym pierścieniem do regulacji Zoomu który nie zmieniał pozycji soczewki tylko pigułu, właściwie to pigułki. Dałem ją dziadkowi i po roku dalej działa, chociaż w sumie to nie działa bo świeci teraz z 10x słabiej.
Próbowałem to rozebrać i się nie da, w głębi miejsca na baterie jest taki odkręcany pierścień jakiś, ale do tego jest potrzebne jakieś narzędzie z dwoma bolcami, którego nie mam. W sumie tych latareczek LED się przewinęło sporo, ale głównie to były POLICE. Najwięcej miałem żarówkowych. Właśnie czekam aż do Maciexa93 dotrą Convoye S2 i to będzie moja pierwsza porządna LEDówka. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Borsuczy pisze:ale do tego jest potrzebne jakieś narzędzie z dwoma bolcami
Da się, sam odkręcałem krzyżakiem albo ostrą stroną pilnika ;)
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
max4max

Post autor: max4max »

Wojto pisze:Chyba nie istnieje latarka z zoomem na baterie 18650
Ta latarka jest akurat na 3xAAA.
Da się ją zasilić z 18650, ale potrzebny jest pierścień przedłużający.
Awatar użytkownika
Borsuczy

Jest jakieś gotowe narzędzie do wykręcania takich pierścieni? Ten pierścień jest wewnątrz, czyli jakieś 4,5cm wgłąb calowego korpusu. Dajcie namiary na takie (coś), jeśli w ogóle istnieje.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Małe długie szczypce z wąskimi szczękami i odkręcasz .
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Borsuczy

krzycho_ pisze:Małe długie szczypce z wąskimi szczękami i odkręcasz .
LINK Takie coś się nada?
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Za duże , muszą być małe wtedy mają ostre końce o średnicy max 2mm .

Mogą być też takie do pierścieni segera , ale trzeba uważać jak coś jest mocniej przykręcone żeby nie wygiąć końcówek.
elektroda.pl
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

http://allegro.pl/profesjonalna-penseta ... 20010.html
Ja używam takiego czegoś tylko końcówki zaostrzone.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Zwykłe szczypce do segerów z długimi wąsami, proste, nie ważne zewnętrzne czy wewnętrzne.
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Ja wsadziłem w te dziurki dwa gwoździe i wykręciłem pigułę z Convoya ;p
Awatar użytkownika
Rysiu.

A po co kupować dodatkowe narzędzia żeby tylko wykręcić pigułkę z taniej latarki?

Udowadniam że wystarczy śrubokręt :mrgreen:
Obrazek
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
MaciekB

Post autor: MaciekB »

A tu można kupić takie narzędzie: http://intl-outdoor.com/stainless-steel ... p-297.html
Awatar użytkownika
Rysiu.

MaciekB pisze:A tu można kupić takie narzędzie: http://intl-outdoor.com/stainless-steel ... p-297.html
Toć to zwykła pinceta i raczej prędzej się pognie przy wykręcaniu bo często jest mocno dokręcone.
ODPOWIEDZ