Ładowarka modelarska

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
macgap90

Ładowarka modelarska

Post autor: macgap90 »

Witam wszystkich.
Od dłuższego czasu zbieram się do zakupu ładowarki powiedzmy to modelarskiej do gustu przypadł mi iMAX8 oferujący ładowanie, rozładowanie i odświeżanie zarówno pojedynczych akumulatorów jak i większych pakietów. Ale, że życie to nie bajka jak zwykle są ważniejsze wydatki niż 200zł na ładowarke tym bardziej, że mam do ni-mh BC-700 do litowych kilka na max1811 albo mcp73833, a do kompletu mam jakiegoś trustfire (brat sobie kupił do e-papierosa, bo moich się bał używać ale on się nawet prostownika boi ;) ) postanowiłem najpierw sprawdzić czy nie ma w sieci jakiegoś projektu oferującego podobne możliwość. No i znalazłem cudo prosta konstrukcja łatwo dostępne elementy sporo z nich mam na dokupienie reszty wydam 30zł albo i nie. No ale przecież człowiekowi zawsze wiatr w oczy i szkło w nogę ładowarka nie ma balansera, a mam aku od wkretarki przerobiony na li-ion w planach mam przeróbkę latarki na hid-a szukam tylko dawcy więc przydałby się balanser. Pakiety staram się robić z akumulatorów o takich samych pojemnościach jednak z czasem te parametry się rozjeżdżają, a miłośnikiem pokazów pirotechnicznych we własnym pokoju nie jestem.
Tutaj jest opis ładowarki, kalibracji, schemat na końcu artykułu jest też adres strony osoby która ją zaprojektowała, a na niej wsady do procka mozaika ścieżek i dokładniejszy schemat m.in dodany max232 do komunikacji z komputerem i trochę inna lista elementów.
Także proszę szanownych bardziej oświeconych kolegów o pomoc w podjęciu decyzji budować i nie bać się braku balansera czy przekonać skarbonkę i kupić iMAX-a
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

macgap90, balancer dobra rzecz, ale jeśli masz na niego czekać nie wiadomo jak długo ....Robiąc ładowarkę z tego projektu na pewno niejednego się nauczysz a i satysfakcja bezcenna. A może póki co osobny, prosty balancer choćby na LM317? Były tu u nas opisane jakieś takie fajne projekty...widziałeś? I tanie to to w zrobieniu być powinno...
macgap90

Post autor: macgap90 »

Satysfakcja z własnoręcznie wykonanego urządzenia jest bezcenna to wiem, bo już kilka rzeczy udało mi się udłubać. Rozważałem możliwość zaopatrzenia się w zewnętrzny balanser kiedyś nawet miałem taki z czeskiej strony na tl431. Tych na stronie jeszcze nie oglądałem.

Ciekaw jestem czy na naszym forum nie ma kogoś kto korzysta z tej ładowarki. Chociaż pewnie i tak wykonam sobie tą ładowarkę to chętnie poznałbym opinie użytkownika.
luzik

Post autor: luzik »

Nie ma sensu zakładać nowego tematu więc spytam kolegów tutaj.... Zmontowałem sobie prosty pakiet Li-Ion z 2 ogniw 18650 połączonych szeregowo który zasila mi nadajnik zdalnego sterowania modelem łódki RC. Ogniwa mają 2200mAh
Czy taki prosty pakiet mogę ładować taką ładowarką ?? http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=7637
http://www.youtube.com/watch?v=tKcOKn8KJEI
Jeżeli tak - to jak to podłączyć?
Mieciu

Post autor: Mieciu »

Możesz ładować.
Wystarczy że przylutujesz przewód balansera JST-XH 3 pinowy:
- minus (czarny)
- połączenie ogniw (środkowy)
- plus (czerwony)

Kabelek z wtyczką np możesz kupić tutaj
http://www.modelemax.pl/product_info.ph ... s_id=10038
Obrazek
luzik

Post autor: luzik »

Bardzo dziękuję za informacje! W takim razie na koniec pozostało mi dopytać o dwie sprawy. A mianowicie czy taki zasilacz 12V jak w załączniku
( służy mi do ładowania lampki 60 LED) - mogę użyć do zasilania "mojego" balancera i jak dobrze rozumiem - wyjście balancera z lewej z 4 pinami jest do ładowania pakietu 3S a z prawej z 3 pinami do 2S ??
Obrazek

Obrazek
Mieciu

Post autor: Mieciu »

Zasilacz za słaby - potrzebujesz 12V i przynajmniej 1.5A
Tak, 4 piny są do pakietu 3s, a 3 do pakietu 2s.
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

Witam
Trafiłem na taką na sieci
www.modelmotor.pl/ladowarka-gpx-greenbox-12v-5s-5a.html

Czy na "rynku wschodnim są jakieś tańsze zamienniki czy lepiej omijać przy takim sprzęcie zakupy szerokim łukiem z Azji ?
Jezeli jest coś sensownego to prosiłbym o poratowanie linkiem.
Pozdrawiam

PS Czy taka wymaga zasilacz dodatkowo ?
www.modelmotor.pl/ladowarka-redox-beta- ... li-po.html
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Win324pl w sklepie napisali: Napięcie pracy: DC 11.0~18.0 V lub zasilacz AC/DC 230V 5A (nie zawarty w zestawie)
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

Też racja , z zasilaczem koło 120 PLN wyjdzie zatem.
Idze gdzieś taniej kupić ?
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
MardoQ

Post autor: MardoQ »

vin324pl, To zależy co chcesz otrzymać. W HobbyKing jest podobna ładowarka chyba za 20$ jednak jej dokładność wykonania (poziomy ładowanych napięć i balansowania odbiegają od oczekiwanych wartości) pozostawia wiele do życzenia.
W PL ładowarki klon Imaxa to np Redox Alfa i Beta
89,90zł + zasilacz lub 119,90zł z zasilaczem

http://tinyurl.com/pdgh634
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

Tutaj się podepnę: czy ma ktoś info która z ładowarek z balanserem może na raz ładować 10 aku li-ion?
pozdrav
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Z tańszych icharger 1010B i Turnigy Reaktor 1000W. Później są już drogie 3010 i 4010(duo).
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

Dzięki :)
pozdrav
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

"Na raz 10 aku li-ion" - ale w jakiej konfiguracji? Bo jak możesz to rozpiąć np. na 2x5 to byle ładowarka poradzi. A jak nie możesz rozpiąć to zmodyfikuj tak aby można było rozpiąć, wyjdziesz na tym dużo lepiej bo nie będziesz musiał kupować ładowarki 10S.
ODPOWIEDZ