ogrodowa lampka słoneczna

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Awatar użytkownika
swietlik

ogrodowa lampka słoneczna

Post autor: swietlik »

Właściwie to jest modyfikacja, więc w pierwszej chwili chciałem napisać w dziale 'nasze projekty, modyfikacje', ale on jest poddziałem działu 'latarki', więc wrzucam tu. Pewnie i tak mnie zabijecie śmiechem, że takiego 'moda' robię :D

W każdym razie, oto dawca:

Obrazek

a to oryginalne chińskie serduszko:

Obrazek

dwustronne

Obrazek

a tu przeszczep mojego wykonania:

Obrazek

Na razie podłączony testowo. Działa :)

Na wyjściu dioda 0.5W o przyjemnym ciepłym odcieniu bieli.

Oczywiście oryginalna 'ładowarka' 4x4cm nie da rady. Nowa już się robi (to znaczy materiały są, ale czasu brak) - do wiosny chyba zdążę.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

i bardzo fajnie, nie ma się z czego śmiać, każde ulepszanie światełek jest fajne ;-)
Co wstawiłes za przetworniczkę? Zdjęcie za małe by zobaczyć...
Awatar użytkownika
swietlik

Calineczka pisze:Co wstawiłes za przetworniczkę?
PR4403, dławik na razie 10uH, ale poeksperymentuję z 4,7uH.
Awatar użytkownika
Steff.k

Post autor: Steff.k »

Świetna robota :mrgreen: . Tylko to będzie ładowane z ogniwa słonecznego, czy zasilane ze stałego źródła prądu?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Ciekawy scalaczek:
http://www.prema.com/pdf/pr4403.pdf
daj znać proszę jak Ci podnoszenie prądu leda wyszło...pytanie czy warto-mniejsza sprawność, krótszy czas działania...
Awatar użytkownika
swietlik

@Steff.k: z ogniwa, tylko muszę własne zbudować. To, które było to był raczej żart, nawet z oryginalnym układem.

@Calineczka: na pewno zrobię pomiary i je tu umieszczę, tylko... raczej już nie w tym roku. W domu nie mam czym a w pracy na razie nie mam czasu...

Oprócz PR4403 dostałem od firmy próbki PR4401/02. Też się nimi pobawię, w wolnej chwili :)
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

No to super, osobiscie czekam na postep prac :-)
Awatar użytkownika
swietlik

bandit pisze:No to super, osobiscie czekam na postep prac :-)
Ano prace postąpiły. Z braku czasu zostałem przy 10uH i po prostu w wolnej chwili zmontowałem lampkę. Zrobiłem kilka zdjęć dla porównania.

Oryginał:

Obrazek

Mod:

Obrazek

porównanie bezpośrednie:

Obrazek

a tak to wygląda od środka:

Obrazek

Jak nadejdzie wiosna zamontuję w terenie i zrobię rozpoznanie bojem :)

Aha, i jeszcze muszę dorobić baterię słoneczną, oryginały są raczej dekoracją.

[ Dodano: Czw Cze 18, 2009 2:57 pm ]
Pisałem:
oryginalna 'ładowarka' 4x4cm nie da rady. Nowa już się robi (to znaczy materiały są, ale czasu brak) - do wiosny chyba zdążę
no i jako, że wiosna się kończy, wypadało zdążyć ;-)

Wynik prac na fotce. Parametry końcowe w pełnym nasłonecznieniu: 2.2V bez obciążenia; 1.2A w zwarciu. Realnie, ładuje ogniwo R6 (AA) prądem 650mA bez diody w szereg, z diodą ponad 400mA. Ogniwo przed podłączeniem do testu miało 1,34V, więc było prawie naładowane (Eneloop, po około 2 miesiącach składowania).

Obrazek

Moim zdaniem, po dodaniu przetworniczki, mamy idealną dwuwatową ładowarkę turystyczną do akumulatorów litowych - wykładamy baterię słoneczną na klapę plecaka i sobie łazikujemy, a wieczorem mamy naładowane światełka :) Bez przetwornicy pasuje do niklowych.

Koszt wykonania: jakieś 30 złotych w materiałach plus mnóstwo dłubaniny.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

o, PIKNIE cI WYSZŁO!
A skąd wziąłeś ogniwka słoneczne?
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Gdzie mozna zanabyć takie ogniwa słoneczne?? Ale pomysł ciekawy i warty zainteresowania.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
bandit

:-)
Troche nie do konca w temacie ale jesli chodzi o baterie, panele sloneczne to troche w tym "siedze" od dłuższego czasu i juz wiele przerabialem takich paneli co to mieszcza sie w kieszeni i sa w stanie naladowac telefon lub gps. I niestety wiekszosc z tego to byly "zabawki". Az wkoncu zakupilem elastyczny panel sloneczny i powiem wam ze fantastyczna sprawa :-) nawet ten podstawowy model jaki posiadam jest w stanie naladowac kom. w ok 1,3 h przy pelnym sloncu :-) Jak robie wypad dluzszy niz weekendowy na rowerze to zawsze biore ze soba i nawet podczas jazdy jak sie dobrze umocuje mozna ladowac telefon badz gps-a lub co tam czlowiek posiada.

To jest link do tego panelu :
http://www.modernhome.pl/product-pol-10 ... 7-Wat.html
Awatar użytkownika
swietlik

Calineczka, lennin, to było pojedyncze ogniwo 125x125mm. Potem szable (znaczy, dremel i lutownica) w dłoń i do boju. Początki nie były łatwe...

Obrazek

Cela polikrystaliczna, kupiona na Allegro.
I niestety większość z tego to były "zabawki"
To nawet nie to, po prostu praw fizyki się oszukać nie da. Do celów fotovoltaiki przyjmuje się standardowe nasłonecznienie 1000W/m2. Czyli 10W/dm2. Laboratoryjna sprawność osiąga ~18% dla najlepszych produktów dostępnych na rynku, realnie jest to mniej. Reszta jest pochodną powierzchni ogniwa i tego się nie da przeskoczyć. A sprawność ogniw napylanych, stosowanych w chińszczyźnie, to jeszcze inna bajka.
Ostatnio zmieniony piątek 19 cze 2009, 07:54 przez swietlik, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

No nie zasmucaj mnie :P Już miałem klikać i zobaczyłem cene : 435.00zł . Za tyle to chyba kupie cały plecak baterii do telefonu na DXie :]
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
swietlik

lennin, ja ostatnio kliknąłem tu ale na myśl o ilości dłubania ciarki mnie przechodzą. Może w zimowy wieczór ;)
Awatar użytkownika
bandit

lennin pisze:No nie zasmucaj mnie :P Już miałem klikać i zobaczyłem cene : 435.00zł . Za tyle to chyba kupie cały plecak baterii do telefonu na DXie :]
No niestety..to nie jest raczej rzecz która sie szybko zwraca ale do częstego wykorzystania jak u mnie to idealne rozwiazanie tym bardziej ze korzystam glownie z li-ionow raczej niedostepnych w kazdym sklepie jak rowniez musze czesto podladowac telefon i np gps-a a nigdy nie wiem ile bede potrzebowal akurat na wycieczke baterii badz wypad rowerowy. A komorki niestety juz nigdzie nie naladuje a branie kilku baterii to sie raczej mija dla mnie z celem :-)

[ Dodano: Pią Cze 19, 2009 10:19 am ]
swietlik pisze:Calineczka, lennin, to było pojedyncze ogniwo 125x125mm. Potem szable (znaczy, dremel i lutownica) w dłoń i do boju. Początki nie były łatwe...

[url=http://www.swiatelka.pl/upload_img/miniaturki/IMG_4a3b242398b3d4057.jpg]Obrazek[/url]

Cela polikrystaliczna, kupiona na Allegro.
I niestety większość z tego to były "zabawki"
To nawet nie to, po prostu praw fizyki się oszukać nie da..
Ok zgadzam sie dlatego smieszy mnie informacja ze takim panelem slonecznym mieszczacym sie w kieszeni reklamuja ze mozna naladowac np telefon.. musialbys ladowac caly dzien w ciaglym sloncu a to jest niemal nierealne a napewno nie ekonomiczne. Dlatego to jest zwykle wkrecanie ludzi pisac takie inf..
ODPOWIEDZ