czy istnieja takie przełączniki ?

co i jak zrobiłem...
Felipe

czy istnieja takie przełączniki ?

Post autor: Felipe »

Witam

po dlugich rozmyslaniach doszedlem do wniosku ze potrzebuje w swojej czolowce regulacji kata swiecenia i to w duzym zakresie, a ze nie ma takiej opcji (chyba) to zastosuje 2 diody o roznych optykach, polaczone rownolegle, prad calkowity 1A.

Chce miec mozliwosc plynnego przelaczania nimi i szukam przelacznika, ktory mi to umozliwi nie powodujac nawet chwilowego rozwarcia. Na przyklad takiego suwakowego ktory najpierw laczy I-II potem I-II-III a potem II-III

Wie ktos moze czy takie cos mozna kupic ? Technicznie to prosta sprawa (suwakowy z nachodzacymi na siebie sciezkami) ale zrobienie tego samemu w znosnych wymiarach jest raczej ciezkie.
Załączniki
1.JPG
1.JPG (3.05 KiB) Przejrzano 172 razy
Ostatnio zmieniony wtorek 25 lis 2008, 19:18 przez Felipe, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Łatwiej będzie zastosować 2 przełączniki obok siebie.
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Felipe

Wiem, tylko wtedy jest ryzyko, ze wylacze oba i uszkodze diody lub edimowa przetwornice. Poza tym nie bardzo bedzie tam miejsce na dwa przelaczniki
DNF

Post autor: DNF »

A moze jakis przezutnik? Albo cos na jakims liczniku? Jeden impuls z microswitcha i mamy pierwze wyjscie, drugie klikniecie mamy drugie wyjscie, trzecie klikniecie i impuls idzie na reset i mamy od nowa. No i wtedy dodatkowy wlacznik na zasilanie jeszcze:) Z tego co wiem, np 4017 po dostaniu zasilania od razu startuje i zwiera pierwsze wyjscie. Wyjscie sterujemy wtedy z jakiegos tranzystorka i powinno byc ok:)
Pozdrawiam
DNF

PS Wiem ze 4017 ma 10 wyjsc, ale reszty mozna niewykorzystac lub jak sa dac jakis mniejszy licznik. Chyba ze zle mysle, to prosze mnie poprawic:)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Felipe, brak mi tu konsekwencji.
Piszesz o połączeniu szeregowym a na schemacie ledy są równolegle.
Pomyśl o ZWIERANIU leda którym nie chcesz świecić.Warunek-zawsze któryś musi pracowac jako obciążenie przetwornicy, jej wyjście nie powinno byc całkowicie zwarte. Może to coś ułatwi? (Przełącznik 3 pozycyjny, dźwigienkowy, zwiera jedną bądź drugą strone względem środkowego odczepu, w pozycji środkowej nic nie zwiera-są takie)
DNF

Post autor: DNF »

Z tego co zrozumialem, koledze chodzi o taki przelacznik, ktory wlasnie nie ma opcji OFF. Albo zwiera jeden obwod, albo drugi.
Pozdrawiam
DNF
Felipe

Calineczka, oczywiscie, ze sie walnalem w opisie i chodzi o rownolegle. Juz poprawiam

A co do zwierania to przeciez to takie proste :) ehh ostatnio myslenie mi szwankuje, a doswiadczenia sie nie ma :(. Dziekuje za pomoc kolejny raz.

DNF, wiem ze takie cos jest mozliwe ale jestem zielony w temacie. Moze po swietach przy nastepnej lampce (600lm na kierownice :D) bede mial czas zeby sie doszkolic elektronicznie. Na dzien dzisiejszy jestem raczej typ "mechaniczny" i wszystko musi mi sie ruszac zebym wiedzial jak dziala :D

pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ