Robię oświetlenie u teściów. Mam parę zagwozdek i plus że teście mało zdecydowani: RGB czy tylko biały.
Odcinek jest spory bo prawie 30m.
Macie jakieś propozycje?
Taśma LED - co wybrać ?
Salon - barwa ciepła.
Jutro może w końcu wyciągnę od nich jakieś konkrety.
Konkrety:
- długość ok. 22m (prostokąt 3m x 8m),
- barwa: biała ciepła,
- bez ściemniaczy, sterowników, pilotów,
- ewentualny podział na sekcje - i tak będę musiał użyć 2 zasilaczy żeby nie było ciemniejszych odcinków.
[ Dodano: 21 Październik 2013, 21:24 ]
Maił ktoś już do czynienia z tymi 2835 ?
Jutro może w końcu wyciągnę od nich jakieś konkrety.
Konkrety:
- długość ok. 22m (prostokąt 3m x 8m),
- barwa: biała ciepła,
- bez ściemniaczy, sterowników, pilotów,
- ewentualny podział na sekcje - i tak będę musiał użyć 2 zasilaczy żeby nie było ciemniejszych odcinków.
[ Dodano: 21 Październik 2013, 21:24 ]
Maił ktoś już do czynienia z tymi 2835 ?
Podział na mniejsze odcinki jest jak najbardziej wskazany.
Do dłuższego odcinka l taśmy potrzebny jest mocny zasilacz. Chcąc nie chcąc i tak 1m taśmy to prawie 5W - jak na LED to i tak trochę jest.
Do dłuższego odcinka l taśmy potrzebny jest mocny zasilacz. Chcąc nie chcąc i tak 1m taśmy to prawie 5W - jak na LED to i tak trochę jest.
Wybrałem 5050 60 diod/mb.
22m podzieliłem na 4 odcinki.
Zasilanie to zasilacz modułowy 200W x2.
Sufit jeszcze nie gotowy, ale wyszedł jeden babol pod moja nieobecność - teść nie chciał za dużo obniżać sufitu i połka na diodę jest w odległości ok 5-6cm od sufitu.
Nie wiem czy ładnie rozejdzie się światło. Zamówiłem do sprawdzenie profil aluminiowy, który można ustawić tak aby taśma świeciła 30 lub 60 stopni do podstawy - może uda mi się jakoś wyjść ze światłem poza obrys półki na diodę.
22m podzieliłem na 4 odcinki.
Zasilanie to zasilacz modułowy 200W x2.
Sufit jeszcze nie gotowy, ale wyszedł jeden babol pod moja nieobecność - teść nie chciał za dużo obniżać sufitu i połka na diodę jest w odległości ok 5-6cm od sufitu.
Nie wiem czy ładnie rozejdzie się światło. Zamówiłem do sprawdzenie profil aluminiowy, który można ustawić tak aby taśma świeciła 30 lub 60 stopni do podstawy - może uda mi się jakoś wyjść ze światłem poza obrys półki na diodę.