śmierć jedengo szeregu w pakiecie
śmierć jedengo szeregu w pakiecie
mozecie mi pomóc, nie mam pojecia od czego ale jeden szereg padł trupem. Pakiet był 4s5p - 14.4v ~15Ah. Podłączyłem do Hida, pośmigało. Tydzień później włączam i kicha. Czy jest mozliwe że głowica wpięta w pakiet mogła rozładować go i zabić tylko jeden szereg?
Rozłaczyłem dzisiaj i 3 pozostałe szeregi są widziane przez imaxa, a ten felerny wywala na każdym ogniwie low voltage - w praktyce ogniwa te są pewnie już nie do odratowania?
Rozłaczyłem dzisiaj i 3 pozostałe szeregi są widziane przez imaxa, a ten felerny wywala na każdym ogniwie low voltage - w praktyce ogniwa te są pewnie już nie do odratowania?
Ostatnio zmieniony wtorek 01 paź 2013, 17:57 przez Thoms, łącznie zmieniany 1 raz.
To oznacza, że pakiet był źle wykonany. Nie łączy się dużych szeregów równolegle, tylko wpierw pojedyncze ogniwa równolegle, potem szeregowo. Najsłabsze z ogniw w szeregu prawdopodobnie doznało odwrócenia polaryzacji, czyli umarło.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Więc jak to możliwe, że padł Ci jeden szereg, skoro w tym pakiecie jest tylko 1 szereg...
Z tego, co napisałeś w drugim poście, masz jeden szereg czterech baterii, każda bateria po pięć ogniw równolegle.
Rozłączyłeś cały pakiet i pomierzyłeś osobno ogniwa? Jedno padło, czy 5 sztuk połączonych równolegle?
Z tego, co napisałeś w drugim poście, masz jeden szereg czterech baterii, każda bateria po pięć ogniw równolegle.
Rozłączyłeś cały pakiet i pomierzyłeś osobno ogniwa? Jedno padło, czy 5 sztuk połączonych równolegle?
Rozłączyłem, podzieliłem je na baterie, padło 5 połączonych równolegle(każda z nich zgłasza low V), 3 pozostałe baterie przetrwały - cały pakiet ładował się na 11.1V dalej, przy 14.4 zgłaszał low voltage ale to logiczne no jedna komórka padła...przy 11 hid tylko merda
No i to działało wszystko dobry tydzień. Stąd pytanie czy hid (głowica) wpięta w pakiet mogła go rozładować w trupa i padła by tylko jedna komórka z 4?
3 pozostałe pakiety miały dziwny V
1)3.1
2)3.3
3)3.4
No i to działało wszystko dobry tydzień. Stąd pytanie czy hid (głowica) wpięta w pakiet mogła go rozładować w trupa i padła by tylko jedna komórka z 4?
3 pozostałe pakiety miały dziwny V
1)3.1
2)3.3
3)3.4
Tak Bocianie. Nic nie jest oczywiste, dopóki nie dopytasz. Na początku było oczywiste, że padł szereg. Oczywistość jednakże okazała się mylna...
Zatem oczywistym jest również, że odwrócenia polaryzacji doznała cała sekcja równoległa. Czyli ogniwa tej sekcji do utylizacji.
Zatem oczywistym jest również, że odwrócenia polaryzacji doznała cała sekcja równoległa. Czyli ogniwa tej sekcji do utylizacji.
no spoko greg domyśliłem się tego tylko co mogło być przyczyną? żebym nie zrobił powtórki z rozrywkiCzyli ogniwa tej sekcji do utylizacji.
Ostatnio zmieniony wtorek 01 paź 2013, 17:59 przez Thoms, łącznie zmieniany 1 raz.
Powodem jest brak elektroniki zabezpieczającej każdą sekcję szeregową osobno. Zakup sobie taką w BTO na przykład.
greg, nawet użycie PCB zabezpieczającego ale bez funkcji balansera (generalnie balanser też nie jest złotym środkiem jeśli mamy cele bez doboru) nie uchroni nas przed rozjechaniem pakietu (pozwoli jedynie zminimalizować konsekwencje). Jeżeli zadziała zabezpieczenie przed zbyt głębokim rozładowaniem którejś z sekcji to mówi nam to tylko tyle, że pakiet jest do wymiany/przebudowy. Generalnie temat budowy pakietów multi-s jest niewdzięczny i niełatwy bez informacji o kondycji i parametrach ogniw na jakich mamy zamiar je zbudować.
Sometimes darkness can show you the light
Kolega zapytał, dlaczego popsuło się. Powód podałem.
Ładuje imax-em, więc chyba oczywistym jest, że balansuje Prawdopodobnie.
Ładuje imax-em, więc chyba oczywistym jest, że balansuje Prawdopodobnie.
rozładowanie to mały problem, pod wodą widze jak się lampa zachowuje i wiem kiedy wyłączyć. Pytanie bardziej dotyczyło dlaczego w ogóle mogło dojść do takiej sytuacji? tylko od rozładowania mógł je szlag trafić czy coś jeszcze wchodzi w grę?
Chwilowo załóżmy że balansuję ręcznie każden oddzielnie
Chwilowo załóżmy że balansuję ręcznie każden oddzielnie
Ostatnio zmieniony wtorek 01 paź 2013, 18:01 przez Thoms, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam
Zasadniczo to przyczyną takiego stanu, jest zbyt głębokie rozładowanie, spowodowane najczęściej właśnie brakiem zabezpieczeń. w takich wypadkach, pada najsłabsza sekcja. Po pomiarach przez Ciebie dokonanych, wynika, że pakiet ładnie dostał po ... . nigdy nie wolno zostawiać rozładowanych ogniw podłączonych do czegokolwiek, co może z nich pobierać prąd.
Jak balansujesz ręcznie?
Pozdrawiam
Zasadniczo to przyczyną takiego stanu, jest zbyt głębokie rozładowanie, spowodowane najczęściej właśnie brakiem zabezpieczeń. w takich wypadkach, pada najsłabsza sekcja. Po pomiarach przez Ciebie dokonanych, wynika, że pakiet ładnie dostał po ... . nigdy nie wolno zostawiać rozładowanych ogniw podłączonych do czegokolwiek, co może z nich pobierać prąd.
Jak balansujesz ręcznie?
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
głupoty plotę, nie ma balansowania. Ogniwa zostały "zbalansowane" w opcji równoległej, potem wyrównane w opcji szeregu. Balansera nie ma w zwiazku z tym że jest ibmax i opcja rozkręcania kanistra nie wchodzi w grę, wiem że nie jest to zdroweJak balansujesz ręcznie?
Ostatnio zmieniony wtorek 01 paź 2013, 20:44 przez Thoms, łącznie zmieniany 1 raz.