Pomiar temperatury barwowej za pomocą smartfona

....nie pasujące gdzie indziej...
Mantom

Pomiar temperatury barwowej za pomocą smartfona

Post autor: Mantom »

Taka apke znalazłem
https://play.google.com/store/apps/deta ... mera&hl=pl
Ciekawe czy byłaby przydatna ? np. do pomiaru temperatury barwowej lamp antydepresyjnych ( http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0 ) albo świateł reflektorów samochodowych? :)
Tomeqp

Post autor: Tomeqp »

Zapomnij. :wink: Z kolegą próbowaliśmy pomiaru temperatury barwowej przy pomocy lustrzanki, zdjęć w rawach i programu, który niby to umożliwiał. Porównania wychodziły dobre, ale same wartości były z czapy wzięte. 3.50zł to nie majątek, spróbować można, ale ja bym wiele nie oczekiwał.
Pozdrawiam
max4max

Post autor: max4max »

Też jestem sceptyczny.
Np. w średniej klasy kompaktach foto, ustawienia balansu bieli za pomocą pomiaru światła odbitego od kartki papieru przy świetle zastanym, też odbiegają od rzeczywistej barwy, a co dopiero układy foto w smartfonach.
Mantom

Tomeqp pisze:Zapomnij. :wink: Z kolegą próbowaliśmy pomiaru temperatury barwowej przy pomocy lustrzanki, zdjęć w rawach i programu, który niby to umożliwiał. Porównania wychodziły dobre, ale same wartości były z czapy wzięte. 3.50zł to nie majątek, spróbować można, ale ja bym wiele nie oczekiwał.
Spróbowałem :mrgreen:
Zainstalowałem na Sony Xperia Neo V
Wyniki wyszły takie:
błekitne niebo w południe: 8200K
latarka LED 1W: 6700K
słońce w południe: 6200K
żarówka klasyczna 150W: 3700K
świeczka: 2400K

IMO trochę za duże wartości dla żarówki
studzin

Post autor: studzin »

a wyniki są powtarzalne?
Mantom

studzin pisze:a wyniki są powtarzalne?
mniej więcej

[ Dodano: 2 Październik 2013, 08:42 ]
Jeszcze dwa wyniki

Reflektor H4 z żarówką Osram Nightbreaker + : 4200 K
Lampy DRL na chińskich diodach: 7000 K

(pomiary wykonane wieczorem)

Zauważyłem, że światło powinno byc rozproszone, bo gdy kieruje sie np. na żarnik zwykłej żarówki to temp. barwowa wzrasta. Tak wiec mierzyłem odbite od kartki białego papieru (zresztą tak jest w pomocy programu). Próbowałem też jako źródła swiatła uzyc monitora LG - w programie Forte Manager jest kilka ustawień temp. barwowej ekranu. Niestety tu juz wychodza błędne wyniki, mimo ze na oko widac że ekran robi się albo niebieskawy albo żółtawy :razz:
Autor programu prosił o przesyłanie mu mailem opinii - napisałem, że powinna byc opcja kalibracji "miernika". Na razie nie odpowiedział :mrgreen:
ODPOWIEDZ