Lampka rowerowa problem
Lampka rowerowa problem
Witam forumowiczów!
Nabroiłem i szukam porady/pomocy...
Byłem szczęśliwym posiadaczem chińskiej podróbki Magic Shine ale niestety samoistnie jeden z przewodów zasilających urwał się.
Jako, że już wcześniej miałem podobny problem postanowiłem sam się z tym uporać. Znalazłem w necie tutorial jak rozmontować (zepsuć) no i później już poszło szybko.
Nie udało mi się wykręcić płytki sterującej z aluminiowego bloku natomiast świetnie poszło mi urwanie pstryczka włączającego lampke...
Podejrzewam też, że mogłem dotknąć samej diody - co pewnie też jej nie pomoże w dalszym działaniu.
Załączam zdjęcia mojej nieudolnej próby reanimacji i proszę o opinię czy da się z tym jeszcze coś sensownego zrobić.
Jeżeli ktoś zna jakis warsztat/osobę która mogła by mi to ogarnać byłbym bardzo wdzięczny.
Nabroiłem i szukam porady/pomocy...
Byłem szczęśliwym posiadaczem chińskiej podróbki Magic Shine ale niestety samoistnie jeden z przewodów zasilających urwał się.
Jako, że już wcześniej miałem podobny problem postanowiłem sam się z tym uporać. Znalazłem w necie tutorial jak rozmontować (zepsuć) no i później już poszło szybko.
Nie udało mi się wykręcić płytki sterującej z aluminiowego bloku natomiast świetnie poszło mi urwanie pstryczka włączającego lampke...
Podejrzewam też, że mogłem dotknąć samej diody - co pewnie też jej nie pomoże w dalszym działaniu.
Załączam zdjęcia mojej nieudolnej próby reanimacji i proszę o opinię czy da się z tym jeszcze coś sensownego zrobić.
Jeżeli ktoś zna jakis warsztat/osobę która mogła by mi to ogarnać byłbym bardzo wdzięczny.
Ostatnio zmieniony sobota 21 wrz 2013, 19:49 przez robaq, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
- smokuxx1987
Microswitch mozesz kupić w sklepie elektronicznym, samemu pewnie też sobie przylutujesz go, musisz tylko zdrapać izolacje ze ścieżek których kawałek wydarłeś razem z przyciskiem.
Co do drivera to spróbuj wsadzić od boku cienki śrubokręt płaski miedzy aluminiową głowice a mosiężny pierścień i ruszać nim na boki.
Prubowałeś sam driver wyciągnąć czy odrazu razem z tym pierścieniem?
Jeśli driver nie jest przylutowany to powinien wyjść sam.
Co do drivera to spróbuj wsadzić od boku cienki śrubokręt płaski miedzy aluminiową głowice a mosiężny pierścień i ruszać nim na boki.
Prubowałeś sam driver wyciągnąć czy odrazu razem z tym pierścieniem?
Jeśli driver nie jest przylutowany to powinien wyjść sam.
Samouk - do czego on ma przylutować ten microswitch skoro urwał 3 pady (z 4 ) ? Przecież to nie będzie się prawidłowo trzymać. Nawet jeśli zdrapie soldermaskę z ścieżek to nic mu nie pomoże bo ścieżek praktycznie nic nie zostało.
Do tego ta dioda - SSC P7 do wymiany - na rynku są od lat dużo lepsze i bardziej wydajne źródła światła.
Moim zdaniem, jedynym wyjściem jest taki rozwiązanie - w miejsce gdzie są urwane pady, podkleić cienką miedzianą taśmą lub najpierw do switcha przylutować małe kawałki taśmy miedzianej a potem całość przykleić do płytki robiąc pseudo pola lutownicze. LUB przykleić switch do płytki klejem / sylikonem a potem poprowadzić przewody do miejsc gdzie są pozostałości z urwanych ścieżek. Innego wyjścia nie widzę.
No i na przyszłość nie grzebać jeśli za bardzie się nie wie co się robi
Do tego ta dioda - SSC P7 do wymiany - na rynku są od lat dużo lepsze i bardziej wydajne źródła światła.
Moim zdaniem, jedynym wyjściem jest taki rozwiązanie - w miejsce gdzie są urwane pady, podkleić cienką miedzianą taśmą lub najpierw do switcha przylutować małe kawałki taśmy miedzianej a potem całość przykleić do płytki robiąc pseudo pola lutownicze. LUB przykleić switch do płytki klejem / sylikonem a potem poprowadzić przewody do miejsc gdzie są pozostałości z urwanych ścieżek. Innego wyjścia nie widzę.
No i na przyszłość nie grzebać jeśli za bardzie się nie wie co się robi
ILPT
Prawdę mówiąc nie jestem szczególnie łebski w temacie lutowania precyzyjnego, a i mój sprzęt średnio się do tego nadaje. Wolałbym oddać to w ręce kogoś kto wie co robi...
Próbowałem śrubokrętem oddzielić pierścień od obudowy, a także wydłubać samą płytkę.
Chociaż wkładałem w to nieco siły to i tak nic z tego nie wyszło, a włściwie wyszło tylko nie dokońca zgodnie z planem.
Według opisu jaki znalazłem w necie zalecano użyć szczypiec i siły...
Sam przycisk wygląda na nietknięty więc chyba działa. Kwestia przylutowania go i podłączenia przewodu zasilającego. Tak jak pisałem wcześniej wolałbym to jednak oddać komuś kto się na tym zna. Jakiś pomysł, kto mógłby pomóc?
Dzięki za zainteresowanie
Próbowałem śrubokrętem oddzielić pierścień od obudowy, a także wydłubać samą płytkę.
Chociaż wkładałem w to nieco siły to i tak nic z tego nie wyszło, a włściwie wyszło tylko nie dokońca zgodnie z planem.
Według opisu jaki znalazłem w necie zalecano użyć szczypiec i siły...
Sam przycisk wygląda na nietknięty więc chyba działa. Kwestia przylutowania go i podłączenia przewodu zasilającego. Tak jak pisałem wcześniej wolałbym to jednak oddać komuś kto się na tym zna. Jakiś pomysł, kto mógłby pomóc?
Dzięki za zainteresowanie
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
Nie zgub tego rezystora:
Jak się nie zaoferuje nikt z Twojej okolicy, to możesz podesłać lampkę do mnie, obada się sprawę a dodatkowo może wymieni leda na coś lepszego jak xm-l/xm-l2.
Jak się nie zaoferuje nikt z Twojej okolicy, to możesz podesłać lampkę do mnie, obada się sprawę a dodatkowo może wymieni leda na coś lepszego jak xm-l/xm-l2.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
- smokuxx1987
Myślałem że przyklejenie switcha jest oczywistością w tym przypadku, a przylutować i tak go do czegoś trzeba więc chyba najlepszym wyjściem jest zdrapanie izolacji z tego co zostało ze ścieżek i przylutowanie do tego.skaktus pisze:Samouk - do czego on ma przylutować ten microswitch skoro urwał 3 pady (z 4 ) ? Przecież to nie będzie się prawidłowo trzymać. Nawet jeśli zdrapie soldermaskę z ścieżek to nic mu nie pomoże bo ścieżek praktycznie nic nie zostało.
Witam
Popraw proszę format fotek, bo ich rozmiar przekracza dopuszczalny regulaminem. Zdjęcia wstawiamy w tekst, a nie jako załączniki.
Spróbuj wypchnąć od drugiej strony, przez otwory do przewodów diody. Tylko opieraj o pierścień, bo płytka jest do niego przylutowana od tyłu, i opieranie wkrętaka/pręta o płytkę, może spowodować jej poważne uszkodzenie.
Pozdrawiam
Popraw proszę format fotek, bo ich rozmiar przekracza dopuszczalny regulaminem. Zdjęcia wstawiamy w tekst, a nie jako załączniki.
Spróbuj wypchnąć od drugiej strony, przez otwory do przewodów diody. Tylko opieraj o pierścień, bo płytka jest do niego przylutowana od tyłu, i opieranie wkrętaka/pręta o płytkę, może spowodować jej poważne uszkodzenie.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Cześć,Pyra pisze:Witam
Pozdrawiam
przepraszam, post poprawiony.
Jak pisałem wcześniej, ja już "naprawiałem" tą lampkę i wole nie pogarszać jej stanu
Pozdrawiam
Marcin
Marcin