Pomoc w kompletowaniu komponentów zasilania

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
bmaj

Pomoc w kompletowaniu komponentów zasilania

Post autor: bmaj »

Witam,

W zeszłym roku temat się mi rozpłynął między palcami :( i teraz robię drugie podejście do niego.

Zainspirował mnie ten wątek. i chciałbym zbudować podobny pakiet z ogniw sprzedawanych przez Woytazo. Proszę o porady w następujących sprawach:

1. Zastosować koszyk x4 czy zgrzewanie? Jeśli koszyk 4x18650 to jaki moglibyście polecić aby wszystko pasowało i było sensownej jakości?

2. Poczytałem trochę o ogniwach 18650 i nie do końca rozumiem o co chodzi z dodatkową elektroniką. Patrząc na ofertę Woytazo też nie za bardzo potrafię wywnioskować na co zwracać uwagę. Przede wszystkim obawiam się o bezpieczeństwo, nie chciałbym aby coś mi "wybuchło" między nogami podczas jazdy itp. (planuję wykorzystać uchwyt bidonu jako miejsce na pakiet). Czy możecie doradzić jakiś konkretny model ogniwa z tych sprzedawanych przez Woytazo?

3. Ktoś polecał ładowarki Miller ML-102 Universal USB Smart Charger (Version 5). Czyli jak chciałbym pakiet z czterech ogniw w koszyku to takich ładowarek musiałbym kupić też 4 sztuki. Czy da się to jakoś sensownie zasilić te 4 ładowarki z jednego zasilacza a nie czterech lub 4 przewodów USB podłączonych do komputera? Plusem dla mnie jest to, że pojedyncze "to coś" mogę wykorzystać do zasilania innych urządzeń usb w razie czego.

4. Prosiłbym też o polecenie dedykowanej ładowarki 8.4V, takiej która byłaby odpowiednia do zasilania pakietu gdyby był zbudowany tak jak ten z pierwszego wątku

Ewentualne zakupy chciałbym zrobić na dx.com lub podobnych portalach, tak więc nie mam ograniczeń geograficznych typu "zakup tylko w kraju".

Z góry dziękuję za sugestie.

[ Dodano: 12 Wrzesień 2013, 21:15 ]
Koledzy i Koleżanki, nie pozwólcie mi poddać się w tym roku z postanowieniem zbudowania zasilania :) Proszę o porady co i jak skompletować aby było dobrze.
ODPOWIEDZ