jak poprawić LIEREN KC-01
jak poprawić LIEREN KC-01
Witam ,
Pozdrowienia dla wszystkich z okazji mojego pierwszego postu.
------------------------
Do sedna :
skusiłem się na taką małą zabaweczkę LIE REN KC-01 --> LINK
Moja zbudowana jest trochę inaczej niż ta z recenzji w linku.
Chciałbym ją poprawić trochę i w związku z tym mam kilka pytań :
1.
Czy ktoś wie co to za sterownik ?
czy da się z nim coś zrobić - np. wyłączyć stroboskopy ?
- wg sprzedającego ma ochronę ogniwa, ale czy wierzyć ? może lepiej wymienić ?
- czy może wystarczy ogniwo z własną ochroną ?
2.
Jak poprawić ją termicznie ?
- "zapchać" czymś dziurę pod diodą ?
- zlecić zrobienie całkiem nowej piguły ?
znajdzie się tu ktoś chętny kto zrobiłby pigułę, no i za ile ?
3.
Czarne lustro ? - robić z tym coś, czy nie mam sensu ?
4.
Za pstryczek wezmę się później - na razie działa.
5.
Do kogo uderzyć po tani dobry sterownik i ogniwko ?
- - - - -
Pozdrowienia dla wszystkich z okazji mojego pierwszego postu.
------------------------
Do sedna :
skusiłem się na taką małą zabaweczkę LIE REN KC-01 --> LINK
Moja zbudowana jest trochę inaczej niż ta z recenzji w linku.
Chciałbym ją poprawić trochę i w związku z tym mam kilka pytań :
1.
Czy ktoś wie co to za sterownik ?
czy da się z nim coś zrobić - np. wyłączyć stroboskopy ?
- wg sprzedającego ma ochronę ogniwa, ale czy wierzyć ? może lepiej wymienić ?
- czy może wystarczy ogniwo z własną ochroną ?
2.
Jak poprawić ją termicznie ?
- "zapchać" czymś dziurę pod diodą ?
- zlecić zrobienie całkiem nowej piguły ?
znajdzie się tu ktoś chętny kto zrobiłby pigułę, no i za ile ?
3.
Czarne lustro ? - robić z tym coś, czy nie mam sensu ?
4.
Za pstryczek wezmę się później - na razie działa.
5.
Do kogo uderzyć po tani dobry sterownik i ogniwko ?
- - - - -
Ostatnio zmieniony wtorek 27 sie 2013, 08:25 przez HigBee, łącznie zmieniany 1 raz.
Witaj,
Typowy zoom , jak widzisz kompletny brak chłodzenia . Podłoże leda opiera się wyłącznie na cienkich ściankach piguły .
Trzeba dotoczyć i wprasować na początek odpowiedni wałek alu/miedź w puste miejsce pod ledem.
Do tego dobra pasta .
Driver do kosza bo nic w nim nie zmienisz, driverek na AMC od Grega . Możesz wybrać zgodnie z upodobaniami programowalny itd.
Poczytasz w sklepiku. Ogniwo podobnie - greg.
Za włącznik warto się również zabrać odrazu bo to będzie słaby punkt.
--------------------------------------------------------------------------------
Jeszcze uwaga , na forum piszemy po polsku. Stosujemy duże litery i kropki bo to co napisałeś to chaos .Popraw to.
Typowy zoom , jak widzisz kompletny brak chłodzenia . Podłoże leda opiera się wyłącznie na cienkich ściankach piguły .
Trzeba dotoczyć i wprasować na początek odpowiedni wałek alu/miedź w puste miejsce pod ledem.
Do tego dobra pasta .
Driver do kosza bo nic w nim nie zmienisz, driverek na AMC od Grega . Możesz wybrać zgodnie z upodobaniami programowalny itd.
Poczytasz w sklepiku. Ogniwo podobnie - greg.
Za włącznik warto się również zabrać odrazu bo to będzie słaby punkt.
--------------------------------------------------------------------------------
Jeszcze uwaga , na forum piszemy po polsku. Stosujemy duże litery i kropki bo to co napisałeś to chaos .Popraw to.
Widzę, że jak zawsze kiedy próbuje się zgłębić temat zaczyna się "Never Ending Story"
OT: ostatnio kupowałem kino domowe, zacząłem z nieprzekraczalnym budżetem XXXX,- a skończyłem z rachunkiem prawie dwukrotnie wyższym.
Teraz chciałem mieć przyzwoitą latareczkę za nieduże pieniądze, a tu się robi skarbonka: sterownik, piguła, ogniwko ... co później, pstryczek ?
No to wiem gdzie pytać o sterownik i akumulatorek.
Co do piguły, to:
1.
mam pasty termo z komputera: "Arctic Silver" i "Arctic Ceramic" - będą dobre?
2.
w oryginale mam sterownik o średnicy 20mm, standard to chyba 17mm ?
rozumiem, że rozsądniej będzie zrobić nową pigułę na 17mm, np. pod sterowniki AMC7135
3.
czy rdzeń piguły (pod diodą) zrobić jak najgłębszy?
ile zostawić miejsca z drugiej strony - na sterownik ?
4.
wyczytałem, że sterownik AMC7135 wymaga chłodzeni i trzeba go wlutować po obwodzie,
czy w takim układzie piguła nie będzie jednorazowa? da się to potem wylutować ?
Następne pytania później, bo pewnie się jeszcze jakieś pojawią.
PS
Proszę o namiar na kogoś kto zrobiłby pigułę.
OT: ostatnio kupowałem kino domowe, zacząłem z nieprzekraczalnym budżetem XXXX,- a skończyłem z rachunkiem prawie dwukrotnie wyższym.
Teraz chciałem mieć przyzwoitą latareczkę za nieduże pieniądze, a tu się robi skarbonka: sterownik, piguła, ogniwko ... co później, pstryczek ?
No to wiem gdzie pytać o sterownik i akumulatorek.
Co do piguły, to:
1.
mam pasty termo z komputera: "Arctic Silver" i "Arctic Ceramic" - będą dobre?
2.
w oryginale mam sterownik o średnicy 20mm, standard to chyba 17mm ?
rozumiem, że rozsądniej będzie zrobić nową pigułę na 17mm, np. pod sterowniki AMC7135
3.
czy rdzeń piguły (pod diodą) zrobić jak najgłębszy?
ile zostawić miejsca z drugiej strony - na sterownik ?
4.
wyczytałem, że sterownik AMC7135 wymaga chłodzeni i trzeba go wlutować po obwodzie,
czy w takim układzie piguła nie będzie jednorazowa? da się to potem wylutować ?
Następne pytania później, bo pewnie się jeszcze jakieś pojawią.
PS
Proszę o namiar na kogoś kto zrobiłby pigułę.
ad 1. Jak najbardziej.
ad 2. Zrobienie nowej piguły podwyższy koszty ale można , prościej będzie dodać rdzeń do tej a do drivera dolutować krążki z grubszego drutu miedzianego na obwodzie płytki drivera.
ad 3. Im grubszy tym będzie sprawniejsze przekazywanie ciepła na body ale musi zostać tak 5mm na driver.
ad 4. Jw , oczywiście da się wylutować.
ad 2. Zrobienie nowej piguły podwyższy koszty ale można , prościej będzie dodać rdzeń do tej a do drivera dolutować krążki z grubszego drutu miedzianego na obwodzie płytki drivera.
ad 3. Im grubszy tym będzie sprawniejsze przekazywanie ciepła na body ale musi zostać tak 5mm na driver.
ad 4. Jw , oczywiście da się wylutować.
-
Witam serdecznie,
Jestem nowym użytkownikiem i również jestem zielony co do takiego sprzętu, ale zakupiłem latarkę taką jak powyżej czyli Lie Ren KC-01. Uwielbiam jeździć na rowerze również po zmroku dlatego zdecydowałem się na takie "cudo".
Pytanie moje brzmi:
Czy w puste miejsce pod diodą można włożyć np pięć jednogroszówek przesmarowanych pastą chłodzącą tak aby wypełniła całą przestrzeń?
Wiem, że to szalony pomysł, ale może się sprawdzi
Jestem nowym użytkownikiem i również jestem zielony co do takiego sprzętu, ale zakupiłem latarkę taką jak powyżej czyli Lie Ren KC-01. Uwielbiam jeździć na rowerze również po zmroku dlatego zdecydowałem się na takie "cudo".
Pytanie moje brzmi:
Czy w puste miejsce pod diodą można włożyć np pięć jednogroszówek przesmarowanych pastą chłodzącą tak aby wypełniła całą przestrzeń?
Wiem, że to szalony pomysł, ale może się sprawdzi
Witam
Pasty termoprzewodzące, swoje właściwości zawdzięczają wypełniaczowi, czyli substancji która de facto przewodzi ciepło, aby ją utrzymać potrzebna jest oleista substancja, a ona ciepła raczej nie przewodzi. Wniosek z tego, że gruba warstwa, praktycznie nic nie daje, wpływ na polepszenie transmisji ciepła, pasty mają przy względnej grubości rzędu setnych części mm. W zasadzie zadaniem pasty jest wypełnienie drobnych nierówności w stykających się powierzchniach. Teoretycznie najlepiej tak dopasować powierzchnie, aby styk był idealny (polerowanie itp.). Taka obróbka jest niestety bardzo kosztowna, więc stosuje się pasty.
W przypadku procesorów np. zaleca się ilość pasty odpowiadającą ziarnku ryżu, z czego i tak sporo powinno wypłynąć bokiem.
Pozdrawiam
Istotą wypełnienia pustej przestrzeni pod MCPCB jest poprawa przekazywania ciepła z diody na obudowę, tak więc najlepiej wytoczyć nową pigułę, ostatecznie można dorobić pastylkę dopasowaną na wcisk i wprasować do wewnątrz.Norbert2000 pisze:Czy w puste miejsce pod diodą można włożyć np pięć jednogroszówek przesmarowanych pastą chłodzącą tak aby wypełniła całą przestrzeń?
Pasty termoprzewodzące, swoje właściwości zawdzięczają wypełniaczowi, czyli substancji która de facto przewodzi ciepło, aby ją utrzymać potrzebna jest oleista substancja, a ona ciepła raczej nie przewodzi. Wniosek z tego, że gruba warstwa, praktycznie nic nie daje, wpływ na polepszenie transmisji ciepła, pasty mają przy względnej grubości rzędu setnych części mm. W zasadzie zadaniem pasty jest wypełnienie drobnych nierówności w stykających się powierzchniach. Teoretycznie najlepiej tak dopasować powierzchnie, aby styk był idealny (polerowanie itp.). Taka obróbka jest niestety bardzo kosztowna, więc stosuje się pasty.
W przypadku procesorów np. zaleca się ilość pasty odpowiadającą ziarnku ryżu, z czego i tak sporo powinno wypłynąć bokiem.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
-
-
Zmierz średnicę otworu pod dziurą i spróbuj uderzyć w ten deseń
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=127318#127318
to bardzo domowy sposób
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=127318#127318
to bardzo domowy sposób
-
Przez brak odprowadzania ciepła dioda będzie tracić jasność z czasem i skróci się jej żywot i to drastycznie.
Podziel tę pojemność przez 3 i wtedy Ci wyjdzie zbliżona do prawdziwej. Dzięki takiemu akusowi, być może latarka jeszcze żyje. Nie jes tw stanie pogonić diody bo to niestety bubel, sorry.Norbert2000 pisze: mam akumulator ultrafire 4000mAh.
-
Nie chodzi o to by dobijać leżącego, ale popatrz na to ogniwo Ultrafire
http://budgetlightforum.com/node/27603
z serii "ile jest ogniwa w ogniwie"
http://budgetlightforum.com/node/27603
z serii "ile jest ogniwa w ogniwie"