Podłaczenie diod led pod 12V z trafo.

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Tomek11

Podłaczenie diod led pod 12V z trafo.

Post autor: Tomek11 »

Witam,

Zastanawiałem się nad wymiana oświetlenia z halogenów IKEA kuchenne zasilanych poprzez trafo na żarówki led (gwint G4).
Jak to będzie chodzić ? Ktoś próbował ?

UPS ... pomyliłem dział powinno być w oświetleniu stacjonarnym :(
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

Trafo zwykły czy elektroniczny?
Wymieniałem kiedyś w okapie było 2x40W i na ledach elektroniczny nie ruszył...
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Trafa elektroniczne do najlepszych nie należą - mocno sieją, same szpile na wykresie. Nie ruszył pewnie dlatego że nie wykrył obciążenia.

W przypadku trafo standardowego, żarówki powinny ruszyć - 95% ma mostki i kondensatory filtrujące, choć trzeba pamiętać że nie zawsze.
ILPT
Tomek11

Jeśli nie ma to ... diody przeżyją ? (prąd w drugą stronę).
Aby elektroniczny ruszył wystarczy z 3 szt podmienić 2 sztuki aby dalej widział. Mój jest taki co to ma lekkie opóxnienie z 1 sek - podejrzewam że elektroniczny ...
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

skaktus- wiem że sieją i nie są najlepsze ale okap na gwarancji był,na początek poszedł z jednym halogenem i jedną na ledach.
Po tygodniu podmianka zasilacza na 5W i tak chodzi do dziś-w razie naprawy gwarancyjnej wrócę do poprzedniej wersji. :mrgreen:

Tomek11 sprawdź te ledy na jakiejś baterii (9V może starczy)-jak świecą w obie strony to mają mostek.
Co do zostawienia jednego halogena-nie wiadomo jak się zachowa zasilacz jak ten się przepali,może podbić chwilowo napięcie i spalić ledy...
Tomek11

czy żelowy aku 12v też może być ?
ODPOWIEDZ