czytnik ebook

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
kordek777

czytnik ebook

Post autor: kordek777 »

Hej wszystkim.

Czy ktoś na forum ma pomysł jak dobrze oświetlić czytnik ebook, konkretnie nook easy touch.

Mam co prawda jakieś światełko kupione w Empiku z jedna diodą ale to nie to czego szukam.

Chętnie wysłucham waszych opinii co warto kupić, a może ktoś chciałby mi takie coś zrobić.

Liczy się niewielki rozmiar, stosunkowo duża moc i klips.

pozdrawiam.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

W takim wypadku moim zdaniem najlepiej było by użyć 2 - 4 diod 5050 o neutralnej barwie światła + zasilanie z regulacja prądu dla ledów. Zasilać można np. z akumulatora typu 16340 lub podobnego, jednak pamiętaj, że jeśli całość ma zmieścić się na klipsie to długo całość nie popracuje. W tym wypadku albo długa praca i dużo światła albo kompaktowe wymiary i krótka praca.

Ewentualnie zbieraj na Kindla z podświetleniem.
ILPT
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Ja (i moja żona też) książki po ciemku czytamy przy czołówce. Najtańsza czołówka z rozproszonym światłem (lub z taka funkcją - dyfuzorem) i będzie wystarczająco światła do czytania.

Nie wiem jak będzie z odbiciem światła, książki maja papier matowy i to nie przeszkadza. za to błyszczące książki (dla dzieci) muszę trzymać pod takim kątem, żebym sam siebie nie oślepiał.

Czołówka może się przydać także w innych czynnościach :)

Pozdrawiam, Kuba
Ostatnio zmieniony środa 21 sie 2013, 19:43 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skaktus

Ekran w Kindlu jest w systemie pół-matu, więc podejrzewam że tutaj jest podobnie, co niestety powoduje że pewne refleksy będą.
ILPT
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

skaktus, E-Ink to nie to samo co LCD, więc refleksy są pomijalne.

Zdjęcie z innego forum przestawiając książkę i czytnik w pełnym słońcu pod katem.
Obrazek

kordek777 zainteresuj się takim etui z podświetleniem, kosztuje 9$ a człowiek pisał że jest bardzo zadowolony.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qPQVV7JP ... r_embedded[/youtube]
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
skaktus

Wiem czym jest E-ink bo sam posiadam kindla już dłuższy czas i wierz mi, można złapać na tym refleksy.
ILPT
ellox

Post autor: ellox »

Hej!
Sam się zastanawiałem ostatnio nad lampką do czytnika, aż się dziwiłem czemu takiego tematu nie ma na forum :). Co do czołówki to pomysł ekstra, ale słaba może być barwa samego światła, moja stara MyoXP daje niestety światło niebieskawe...
Kiedyś w empiku były mocno przecenione lampki Mighty Bright Miniflex: http://www.mightybright.com/Book-Lights ... ook-Light/ . Wykonanie niczego sobie, jednak jest coś nie tak z kontaktowaniem samego połączenia z bateriami, no i barwa też jest niebieskawa ;/. Na e-inku jest to wg mnie jeszcze bardziej widoczne z powodu takiego blado-zombie-zielonkawego kolorytu samego tła (w porównaniu z białą kartką).
W tej lampce Miniflex jest taka dziwna dioda - wygląda jak w obudowie 5mm, jednak elementem świecącym jest taki żółty pypeć, nie wiecie może co to za dioda? http://dl.getdropbox.com/u/19477765/P1050155.JPG
Awatar użytkownika
Misiakus

Post autor: Misiakus »

Witam :)
Ja Kindla czytam przy ZebraLight H600w na trybie low 2,4 lumena a czasem 18 lumenów ale wtedy muszę zwiększyć dystans do czytnika bo daje mi po oczach.
Czytam leżąc na plecach a latarkę kładę po prostu w okolicach obojczyka albo wkładam pod brodę albo leży koło ucha na poduszce. Trzeba czasem poprawiać ale spokojnie godzinkę można poczytać bez frustracji.
Inną opcją jest ta sama latarka ale z nóżkami z drutu miedzianego albo GearTie (taki drut w osnowie sylikonowej) z którego robię stojak-nóżki do latarki aby stabilnie stała i trzymała kierunek świecenia. Wtedy stawiam ją na klacie.
Wcześniej czytałem przy innych klasycznych latarkach byle miały barwę światła neutralną albo ciepłą i z drutu właśnie robiłem im prowizoryczne nogi :)
Jeżeli spot jest w miarę duży i odbłyśnik OP to nawet bez dyfuzora mi się czyta komfortowo.
Na opasce na głowę znad czoła nie lubię bo mimo matowego ekranu widzę refleksy. Muszę mieć światło padające na ekran pod kątem.
Pozdrawiam
kordek777

Post autor: kordek777 »

Co do czołówki to raczej nie jestem do końca przekonany, bo średnio wygodnie a i barwa światła trochę przeszkadza przy e-Inku, może ktoś się jeszcze wypowie?
Ostatnio zmieniony sobota 24 sie 2013, 21:43 przez kordek777, łącznie zmieniany 1 raz.
max4max

Post autor: max4max »

W sprzedaży są dobre lampki, ale też kosztują sporo -
http://allegro.pl/lampka-kandle-by-ozer ... 73170.html
http://allegro.pl/lampka-kandle-flex-by ... 21450.html
Można by poszukać czegoś podobnego tańszego.

edit
O znalazłem coś w ludzkiej cenie od onyxa :)
http://allegro.pl/lampka-passion-of-boo ... 60742.html
Awatar użytkownika
Misiakus

Post autor: Misiakus »

Znalazłem :) Jak kiedyś szukałem takiego cuda dla siebie, to irytowało mnie strasznie, że nikt nie podaje jakie tam siedzą diody i jaką dają barwę światła. Jakiś rok temu widziałem lampki dające światło ciepłe (jak je znajdę to dopiszę) a te poniżej to były jedyne jakie znalazłem na markowych diodach Nichia. Niewykluczone, że są właśnie ciepłe ale trzeba gdzieś poszukać potwierdzenia tej teorii bo coś mi się teraz net pada i strony do końca nie chcą się ładować :/

Lampka książkowa Franklin Firefly Max, LED, klips mocujący, 5 diod
Lampka książkowa Franklin Firefly Wide, LED, klips mocujący, 4 diody
Lampka książkowa Franklin Firefly Lite, LED, klips mocujący, 2 diody

Wypatrzone na www.conrad.pl

Co do czołówek to dlaczego Kordek777 uogólniasz, że barwa nieodpowiednia ? Przecież są różne czołówki włącznie z robionymi na zamówienie albo można oddać komuś życzliwemu do przerobienia i będzie po zabiegu świeciła tak jak lubisz.
Co do wygody, to trzymana klasycznie na czole - mi też nie odpowiada.
Ale przy położonej jak opisywałem wcześniej czyta się wygodnie.
Dodatkowo złapałem się wczoraj na tym, że przekręcam też dodatkowo lekko czytnik aby było idealnie.
ODPOWIEDZ