Small Sun ZY-T08 po mojemu
Small Sun ZY-T08 po mojemu
Witam,
Chcę się podzielić moją modyfikacją fajnej latarki jaką jest Small Sun ZY-T08.
Może na początek coś na kształt recenzji.
Ogólnie dosyć dobrze wykonana, masywna, powłoka lekko błyszcząca.
W latarkach uwielbiam wstawki z stalowych elementów, small sun ma stalową koronkę na głowicy i otoczkę włącznika.
Zasilana z 2 ogniw 18650, łączone równolegle, do dobrego kontaktu wypada mieć ogniwa z odstającym +.
Zaglądając do środka:
Po odkręceniu stalowego elementu "dupki" ukazuje się włącznik i silikonowa uszczelka, troszkę upaprana, wypada ją przeczyścić.
Włącznik chociaż mały, jest OK, z małym spadkiem.
Z drugiej strony sprężynki, dosyć cienkie, do zmostkowania.
Kapturek włącznika dokręcony małym pierścieniem od drugiej strony, dla szczelności.
Piguła duża, wkręcana w głowice, pasta na gwint do nałożenia obowiązkowo.
W oryginale pasta pod diodą wyglądała tak:
Driver jest jaki jest, nawet go nie testowałem, wyleciał od razu.
Same modyfikacje poszły raczej gładko.
Nowa dioda XM-L2 T6 1C na podłożu sinkpad AL, pod diodę pasta MX-2.
Driver nanjg 105 12*amc7135, 3 tryby, elementy starego drivera rozstały się z płytką, a w ich miejsce wstawiłem nowy na miedzianych wstawkach.
Sprężynki zmostkowane miedzianą plecionką.
Jeszcze pasta termo na gwinty i gotowe.
Na pewno jest to latarka z potencjałem, trzeba nieco pracy żeby z niej to wykrzesać.
Dobre skupienie i zasięg na prawdę super ponad 130m.
Zdjęcia jak świeci i porównanie z innymi latarkami:
(zdjęcie z balkonu, drzewka oddalone o 20m)
1. small sun mod:
2. king 3x XM-L T6 @2,8A każda
3. coś normalnego, convoy M2 XM-L T6 3C @2,8A
Chcę się podzielić moją modyfikacją fajnej latarki jaką jest Small Sun ZY-T08.
Może na początek coś na kształt recenzji.
Ogólnie dosyć dobrze wykonana, masywna, powłoka lekko błyszcząca.
W latarkach uwielbiam wstawki z stalowych elementów, small sun ma stalową koronkę na głowicy i otoczkę włącznika.
Zasilana z 2 ogniw 18650, łączone równolegle, do dobrego kontaktu wypada mieć ogniwa z odstającym +.
Zaglądając do środka:
Po odkręceniu stalowego elementu "dupki" ukazuje się włącznik i silikonowa uszczelka, troszkę upaprana, wypada ją przeczyścić.
Włącznik chociaż mały, jest OK, z małym spadkiem.
Z drugiej strony sprężynki, dosyć cienkie, do zmostkowania.
Kapturek włącznika dokręcony małym pierścieniem od drugiej strony, dla szczelności.
Piguła duża, wkręcana w głowice, pasta na gwint do nałożenia obowiązkowo.
W oryginale pasta pod diodą wyglądała tak:
Driver jest jaki jest, nawet go nie testowałem, wyleciał od razu.
Same modyfikacje poszły raczej gładko.
Nowa dioda XM-L2 T6 1C na podłożu sinkpad AL, pod diodę pasta MX-2.
Driver nanjg 105 12*amc7135, 3 tryby, elementy starego drivera rozstały się z płytką, a w ich miejsce wstawiłem nowy na miedzianych wstawkach.
Sprężynki zmostkowane miedzianą plecionką.
Jeszcze pasta termo na gwinty i gotowe.
Na pewno jest to latarka z potencjałem, trzeba nieco pracy żeby z niej to wykrzesać.
Dobre skupienie i zasięg na prawdę super ponad 130m.
Zdjęcia jak świeci i porównanie z innymi latarkami:
(zdjęcie z balkonu, drzewka oddalone o 20m)
1. small sun mod:
2. king 3x XM-L T6 @2,8A każda
3. coś normalnego, convoy M2 XM-L T6 3C @2,8A
Ostatnio zmieniony środa 17 lip 2013, 14:15 przez maciex93, łącznie zmieniany 1 raz.
Dodam dwie sugestje:
Warto wymienić śrubki dokręcające włącznik do korpusu ze stożkowych na płaski łepek.
Tu jest większa powierzchnia styku (mamy ponad 4A).
Orginalne MCPCB jest 2mm grubości, Sink Pad ma 1,5mm. Piguła wkręca sie do końca od strony ogniw.
Zastosowanie Sink PAD cofa o 0,5mm diodę i pogarsza skupienie. Lapsze skupienie z XM-L2 jest gdy dioda mocno wchodzi w ref.
W moim projekcie musiałem podtoczyć kołnierz piguły tak aby wkręcała się o te 0,5mm głębiej.
Widać róznicę w skupieniu.
Warto zasilać taką latarkę ogniwami 4,35V (Samsung 30A).
Warto wymienić śrubki dokręcające włącznik do korpusu ze stożkowych na płaski łepek.
Tu jest większa powierzchnia styku (mamy ponad 4A).
Orginalne MCPCB jest 2mm grubości, Sink Pad ma 1,5mm. Piguła wkręca sie do końca od strony ogniw.
Zastosowanie Sink PAD cofa o 0,5mm diodę i pogarsza skupienie. Lapsze skupienie z XM-L2 jest gdy dioda mocno wchodzi w ref.
W moim projekcie musiałem podtoczyć kołnierz piguły tak aby wkręcała się o te 0,5mm głębiej.
Widać róznicę w skupieniu.
Warto zasilać taką latarkę ogniwami 4,35V (Samsung 30A).
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Na całym włączniku, czyli pomiędzy minusem ogniw a body mam 21mV spadku, czyli jest dobrze.
Oryginalne MCPCB u mnie ma 1,85mm, podniesienie diody o tę odrobinkę nic nie da, ref wlazł do końca i dociska diodę, nie ma tu wolnego miejsca.
Więcej fotek, mnie i małą żółtą altanę dzieli 123m wg, google map
Ciemność-------------------------------------------------Small Sun---------------------------------------------KING 3x XM-L @2,8A każda
Oryginalne MCPCB u mnie ma 1,85mm, podniesienie diody o tę odrobinkę nic nie da, ref wlazł do końca i dociska diodę, nie ma tu wolnego miejsca.
Więcej fotek, mnie i małą żółtą altanę dzieli 123m wg, google map
Ciemność-------------------------------------------------Small Sun---------------------------------------------KING 3x XM-L @2,8A każda
Gdzieś na forum zagranicznym przeczytałem że wystarczy z oryginalnego drivera wywalić diodę żeby pozbawić go zasilania.
Który jest to element dokładnie ?
EDIT :
jednak należy wywalić wszystkie żeby nie pożerały energii
(ps. dzięki Dariusz70 )
Gdzie dokładnie zalutować + do drivera ?
Który jest to element dokładnie ?
EDIT :
jednak należy wywalić wszystkie żeby nie pożerały energii
(ps. dzięki Dariusz70 )
Gdzie dokładnie zalutować + do drivera ?
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Czyli który pomiar dla tego multimetru ?
http://upload.ecvv.com/upload/Product/2 ... 045123.jpg
http://upload.ecvv.com/upload/Product/2 ... 045123.jpg
Zestaw rowerowy: