Walle - małe pytanie.

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
skaktus

Walle - małe pytanie.

Post autor: skaktus »

Witam.

Małe pytanie - mam zamiar kupić taką oto lampkę do roweru. Z tego co czytam siedzą tam dwa ledy 0,5 W na soczewkę. Czy ktoś z was mierzył jaki faktycznie prąd idzie na leda, jaki to led i czy wymaga poprawy / jakiegokolwiek chłodzenia ? W sumie 0,5W to i tak sporo.
ILPT
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Jego 1 LEDowy brat (1x0,5W + 2x5mm) bierze 100mA ze źródła zasilania 2,6V. Pewnie 20-30% tego prądu i tak idzie w diody 5mm więc w power leda wchodzi 70-80mA. Napięcie przewodzenia czerwonej ~ 2V co nam daje z 0,15W.
W trybie migającym pobierane jest 20-30mA przez całą lampkę, także można pominąć kwestię "grzania".
Awatar użytkownika
skaktus

A jak ma się wersja 1x led vs 2 x led tj. ilość światła? Mam do wyboru w tej samej cenie obie wersje i w sumie nie wiem co wybrać a dodatkowo mam lampy tylko w jednym sklepie, w zgrzewanym blistrze i nikt tego nie chce rozpakować "za darmo".

Dzięki za pomoc.
ILPT
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Kiedyś jadąc autem w nocy miałem okazję zobaczyć Walle'go i na tej podstawie kupiłem swoją. Stwierdziłem, że Walle to gruba przesada (nie przypuszczałem wtedy, że była źle ustawiona), bo zdezorientowany zacząłem konkretnie zwalniać będąc ze 150m za rowerem. Będąc ok 10m za nim jechałem nie więcej niż 30-40km/h mimo poruszania się po terenie poza zabudowaniami. 1 diodowa napiszę, że niestety, ma bardzo wąski snop światła i może razić kierowcę za Tobą podobnie ale wg mnie nie powinno się tak lampy ustawiać tak wysoko i tu jest minus, bo ustawiona niżej może nie być aż tak widoczna jak nisko ustawiony walle, w którym to szeroka soczewka będzie i tak świecić w oczy ale już z nie tak dużą intensywnością.
Pewne jest to, że nawet 1 diodowa świeci lepiej niż 99% innych lampek na rynku i jest lepiej widoczna ale jak dla mnie mimo wszystko ma za wąski kąt światła (w nocy spokojnie możemy chodzić po lesie z nią jako główne światło). Po poczynaniach niektórych światełkowców stwierdzę nawet, że nie 1 osoba jeździłaby po lesie z wersją 1 ledową jako główne światło. :wink:
Walle, co jest całkiem możliwe, pewnie działa na komplecie zasilania połowę krócej z racji większego zapotrzebowania na energię.
Awatar użytkownika
Uka

Post autor: Uka »

Ja osobiście używam lampki z 1 diodąTAKA\.

Snop światła skierowałem minimalnie poniżej poziomu, pomimo tego samochody omijają mnie drugą stroną jezdni. W dodatku jeżdżę na aku czyli napięcie 2,4 zamiast 3V. Jak jeździłem na bateriach Duradej to wszystko za mną, zwłaszcza znaki migały na czerwono. Samochody jadące z naprzeciwka nie wiedziały czemu znaki migają na czerwono :D

Jeszcze nie spotkałem się z sytuacją, gdy jechałem samochodem za swoją lampką, ale myślę, że swoje zadanie spełnia na 150%. Myślę, że z walliego światła będzie za dużo i będzie skutecznie oślepiało kierowców (nie wszyscy hamują w sytuacji, gdy nic nie widzą). Co do czasu świecenia, jestem zadowolony, jeżdżę i nie muszę brać drugiego kompletu baterii.
Awatar użytkownika
ologda

Post autor: ologda »

Mam lampkę Walle,świeci wystarczająco , aby nikogo z tyłu nie razić wystarczy ją odpowiednio ustawić :-)
Największa latarka świata( fotka)
4metry wysokości

Idę w stronę światła
Tomaek

Post autor: Tomaek »

Witam.

Ja myślałem ostatnio o pięciu sztukach wallego po tym jak jeden pan mi przejechał po kierownicy :evil: .

Lampa musi migać ,świecić,błyskać ile ma mocy....... i tak dla kierowcy jesteś zawalidrogą.
Połowa kierowców w nocy jedzie na długich światłach aż łeb pod kierownice chowam.
Taka kultura i tyle.

Pozdr
L2X, SRK 3,3A
Awatar użytkownika
Uka

Post autor: Uka »

W aucie masz takie coś co się nazywa światło przeciw mgłowe tylne. Jest mocniejsze od pozycji i wiesz kiedy go się używa?

W dzień i gdy widoczność spada poniżej 50m. W nocy, we mgle samochód z włączonym tym światłem to jedna wielka kropa światła. Nie poprawia to bezpieczeństwa.
Awatar użytkownika
skaktus

Właśnie chodzi o to, aby tak kropa była widoczna wcześniej. Sprawdź jaka jest różnica w widoczności auta w nocy we mgle na standardowych postojach a jaka na światłach przeciwmgielnych.

PS-Ma ktoś z was foto jak wygląda led w walle lub podobnym klonie ?
ILPT
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Proszę bardzo Bright EYE, czyli brat Wallego:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony środa 17 lip 2013, 17:59 przez ElSor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skaktus

Dziękować, myślałem że to jest led typu SMD, coś ja chińczyki:

Obrazek

Do czego służy led 3 mm zamontowany nad ledem 0,5W ?
ILPT
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

W Walle-m siedzą podobno Niachia 0.5W, po otworzeniu lampki są tam faktycznie niestandardowe ledy 5-cio czipowe.

Duże zdjęcie po kliknięciu.

Obrazek

Jak by co to nie prosić o zdjęcia elektroniki bo lampka jest klejona i nie chce już jej 2-gi raz otwierać.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
ODPOWIEDZ