Projekt doprowadzenia do używalności lampy okrętowej

co i jak zrobiłem...
oskar

Projekt doprowadzenia do używalności lampy okrętowej

Post autor: oskar »

Witajcie,
W ostatnim czasie natrafiłem na lampę okrętową z 1971roku.
masywna lampa o kształcie okrągłym wymiarami około 30cm średnicy i 40cm wysokości, pusta w środku, szkło takie jak w latarniach morskich soczewka w kształcie zygzaka powodującego wzmocnienie wiązki światła.
Jeśli dobrze pójdzie to obecny właściciel w poniedziałek pozwoli mi ją odkupić bo stoi bezużytecznie na strychu od dawna.

Czynności:

1. obdrapanie całości ze starej łuszczącej się farby,
2. wyszlifowanie wszystkich ubytków w żeliwie oraz blachach,
3. oczyszczenie i doprowadzenie do stanu poruszalności śrub trzymających dekiel,
4. pomalowanie antykorozyjną farbą podkładową,
5.pomalowanie wierzchnią farbą

Potem pozostanie wybór żródła światła a mam tu taki wybór: zwykła oprawka i świetlówka energooszczędna 25W, metahalogen lub silny led .
Nie wiem jakie źródło wybiorę jeszcze, jak dorwę lampę to zrobię zdjęcie i wstawie.
Ostatnio zmieniony wtorek 16 lip 2013, 23:02 przez oskar, łącznie zmieniany 1 raz.
Midilight 3x XM-L(gorgonzola)/JetBeam M1X/ Midilight 5x R5(puszkin)/ Biedrono mag 2D XM-L/ SF Skyline I/ MacTronic Black Eye/ JetBeam Jet III R5(zgubiona)/ Lumintop P2C/ Nitecore EX11/ Zebralight H31/ Xeno Tiger E03/ Eagletac D25LC2mini/ cdn.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Czekamy na ciąg dalszy, będzie foto relacja?
oskar

Arku, napewno, cieszę się bardzo bo takie lampy na allegro są po 200-300zł a ja jak dobrze pójdzie dam za nią mniej niż 50 zł więc zakup czy to żarnika i przetwornicy czy to jakiegoś sensownego rozwiązania z silnym ledem będzie opłacalne. Nie planuje wydać na całość więcej niż 300zł. Mam nadzieję że będzie na koniec duże WOW.
Midilight 3x XM-L(gorgonzola)/JetBeam M1X/ Midilight 5x R5(puszkin)/ Biedrono mag 2D XM-L/ SF Skyline I/ MacTronic Black Eye/ JetBeam Jet III R5(zgubiona)/ Lumintop P2C/ Nitecore EX11/ Zebralight H31/ Xeno Tiger E03/ Eagletac D25LC2mini/ cdn.
Awatar użytkownika
Kazik

Post autor: Kazik »

Czy poprzedni właściciel ma na imię Mariusz? :D Może znam trochę tą lampę. ;)
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Bardzo ciekawy projekt. Chętnie bym zobaczył jakieś zdjęcie :)

Trzymam kciuki za czas i siły, by to wszystko porobić z tą lampą ! :!: :D

Metahalogena chyba będzie łatwiej skupić niż świetlówkę kompaktową. Jeżeli oczywiście chcemy, by światło było skupione ;) No i w metahalogenku mamy możliwość wyboru dużo leprzego CRI niż w świetlówce.

LEDa mocnego będzie dużo trudniej tam chłodzić - więcej roboty i kosztów niż z metahalogenkiem.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Jak dla mnie:

-pełne oczyszczenie
-malowanie proszkowe
-odświeżenie soczewki - może nieco polerki tlenkiem ceru ?
-do wnętrze metahalogen 35W o bardzo ciepłej barwie swiatła

No i bangla.
ILPT
oskar

Wczoraj w nocy poszukałem sensownego rozwiązania i znalazłem kilka produktów Philipsa, zastanawiam się tylko nad mocą czy to 70W czy 150?? Nie chciałbym żeby światło było zbyt silne, żeby nie raziło ludzi wokół, docelowo lampa będzie ustawiona przy tej altanie pod którą był zorganizowany grill na zlocie. Zastanawiam się też nad barwą czy wybrać 830 czy 930 lub 942 te niższe są cieplejsze odrobinę , te wyższe 930 i 942 neutralne, nie mam pojęcia co wybrać, nie chciałbym też żeby światło było pomarańczowe jak ohydne lampy uliczne ale nie chciał bym też żeby wpadało zbytnio w niebieski.

Barwa to szczegół, ważniejsza jest moc metahalogenu czy wybrać 70W czy 150?
Lampa jest ogromna wielkością prawie jak 12litrowe wiadro więc i światła nie może być za mało ale też nie za dużo, poradźcie proszę co wybrać.

Tu linki co znalazłem (proszę wybaczyć nie propaguję serwisu allegro ale tam szybko można coś znaleźć):

http://allegro.pl/metalohalogen-philips ... 86987.html
http://allegro.pl/metalohalogen-philips ... 97525.html
http://allegro.pl/metalohalogen-philips ... 21660.html
http://allegro.pl/statecznik-philips-hi ... 63632.html
http://allegro.pl/statecznik-philips-hi ... 51959.html

P.S. jeśli ktoś ma namiar na porządną oprawkę G12 z grubymi przewodami to proszę o taki namiar, wszystko co znalazłem ma cieniutkie przewodziki.
fxxx

Post autor: fxxx »

Najlepiej 150W/942. 930 jest brzydkie przy takiej ilości światła. 70W nie ma sensu bo 150W kosztuje tyle samo :)
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Cześć

Co do mocy, to mam pytanie jakiej mocy była tam oryginalnie żarówka? Choć, domyślam, się, że dużej i ciepło ze 150W nie powinno zrobić wrażenia na tej oprawie.
oskar pisze:Zastanawiam się też nad barwą czy wybrać 830 czy 930 lub 942 te niższe są cieplejsze odrobinę , te wyższe 930 i 942 neutralne
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem jak to rozumiesz, to na wszelki wypadek uściślę:
*830 to barwa temperaturowa 3000K i CRI >= 80 - tę bym odrzucił, że względu na Oddawanie barw, jak mamy możliwość w tej samej cenie (zazwyczaj) wyższego CRI to nie ma co brać niższego.
*930 - to ta sama barwa 3000K (też ciepła - moja ulubiona ;-) ) ale współczynnik oddawania barw (CRI) już >=90 i taką można spokojnie brać.
*942 to temperatura barwowa 4200K i CRI >=90 i taką też można spokojnie brać, barwa neutralna, też bardzo fajna, przez większość ludzi tutaj bardziej lubiana niż 3000K.

Jak chcesz mieć efekt dużego WOW to bierz 150W. W ogóle to nie wiem jakie zadanie oświetleniowe ma spełniać ta lampa? Czy to ma skupienie szperacza, czy nie? W co to ma świecić?

Co do oprawy, może da się przewody wymienić na jakie chcesz w silikonowej izolacji (np te do 300stC, a może starczą te do 180stC...) Ja, póki co, G12 montowałem tylko na kostki ceramiczne o odpowiednim rozstawie ;)

[ Dodano: 14 Lipiec 2013, 11:33 ]
Co do allegro, to od Pablosso85 spokojnie możesz brać, choć nieraz czas wysyłki jest dość długi 1-2 tygodnie, ale w końcu wszystko dochodziło mi do tej pory. Mam od niego układ zapłonowy Philipsa na 70W (chyba tego samego typu, co teraz też ma w ofercie), i jestem zadowolony z niego, przy uruchamianiu przez 30sek piszczy słyszalnie, potem to cichnie i musi być *bardzo* cicho w pokoju (noc) by słyszeć piszczenie w trakcie normalniej pracy - no chyba, że się specjalnie ucho przysuwa do układu... ;) ) w porównaniu do jakiegoś chińskiego, który kupiłem za ok 40zł, Philips jest wiele cichszy.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
oskar

Jak na zlocie widziałem światło z dwóch lamp Mikołaja 2 x 150W to to było za dużo światła, ta latarnia ma świecić a nie oślepiać, nadal mam dylemat czy brać 70W czy 150, cena nie gra tu roli 10zł w te czy w tamte nie robi różnicy ma to być przemyślane i ma miło funkcjonować i robić WOW a nie ałaaa oślepiaaaa. ehhhh chyba będę musiał kogoś odwiedzić i zobaczyć ponownie jak świeci 150W metahalogen.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Zapraszam zatem na działkę :-)
oskar

Mam już lampę, udało mi się pożyczyć aparat by zrobić dwa zdjęcia no i tak to wygląda po 2 godzinach z papierem ściernym w dłoni:
Załączniki
2 środek lampy.jpg
2 środek lampy.jpg (46.59 KiB) Przejrzano 802 razy
1 lampa.jpg
1 lampa.jpg (30.59 KiB) Przejrzano 802 razy
Awatar użytkownika
Hahar

Post autor: Hahar »

Hej Oskar-moim zdaniem MH nawet 35W będzie za mocny,jeśli ma być klimatycznie przy tym kloszu...Można by w prawdzie wstawić jakiś dyfuzor czy rozpraszacz ale z czego?
Mam 70W w kuli mlecznej o średnicy 30 cm i się nie da na nią patrzeć a co dopiero w przeźroczystym kloszu bez żadnych prążków itp.
Gdzieś był mój temat z oświetlenia wiaty-mam tam po 5W ledów w lampie x3szt i niektórzy twierdzą że jest za jasno do grillowania.
Moim zdaniem kilka ledów na dnie po okręgu,plus stożek z odblaskiem na górze coś jak Latarnia do solarforce i może jakiś zasilacz z opcją ściemniania-myślę że łącznie 10W W Max powinno wystarczyć -wybierz jakieś z wysokim cri i ciepłej barwie.
No chyba że chcesz zrobić z niej prawdziwą latarnie morską i siedzieć przy grillu w ciemnych okularach. :twisted:
oskar

Ja tam wstawiłem na sam początek prowozorycznie zwykłą bakalitową oprawkę luzem i 200W żarówkę zwykłą i świeciło fajnie, może odrobinę za mocno ale ta lampa daje wokół taki pas światła o szerokości 1-1,5m w dal za sprawą klosza soczewki, i to mi oświetliło całe podwórko łącznie po budynkach było widać ładne odcięcie światła ale jak tu porównać zwykłą żarówkę z MH ???? nie wiem do jakiej mocy można porównać 200W w zwykłej żarówce, myślę że 100W ze zwykłej żarówki by starczyło, tylko mi chodzi o to żeby ta lampa była choć trochę energooszczędna a moim zdaniem MH będzie oszczędniejszą formą do zwykłej żarówki.
Awatar użytkownika
Dariusz70

Post autor: Dariusz70 »

MH 35W zastąpi żarówkę 150W klasyczną. Mam taką: LINK .
MH 70W to sporo. Wszystko zależy jak lampa ma świecić.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
ODPOWIEDZ