Jak połączyć ogniwa słoneczne?
Jak połączyć ogniwa słoneczne?
Mam zagwozdkę z połączeniem 3 ogniw słonecznych by stanowiły źródło ładowania z pomocą USB. Ich parametry na papierze to:
Napięcie 5V
Prąd zwarcia 0,55A
W praktyce wygląda to tak:
W pełnym słońcu i pod obciążeniem (ładowanie telefonu) napięcie wynosi 5,4V. W cieniu ogniwo nie ładuje telefonu, wręcz nawet rozładowuje.
W związku z tym zastanawiam się która opcja będzie lepsza:
1. Połączyć je równolegle i dać tylko diodę półprzewodnikową (ładowanie tylko w słońcu)
2. Połączyc je szeregowo i dać konwerter DC-DC buck, który obniżał by napięcie do ok. 5V. Probem tutaj jest taki, że napięcie wejściowe będzie się wahać (słońce / cień), a wjściowe musi być dość stałe (powiedzmy 4,75-5,25V). Za to takie rozwiązanie powinno dać pewien prąd również w cieniu.
Napięcie 5V
Prąd zwarcia 0,55A
W praktyce wygląda to tak:
W pełnym słońcu i pod obciążeniem (ładowanie telefonu) napięcie wynosi 5,4V. W cieniu ogniwo nie ładuje telefonu, wręcz nawet rozładowuje.
W związku z tym zastanawiam się która opcja będzie lepsza:
1. Połączyć je równolegle i dać tylko diodę półprzewodnikową (ładowanie tylko w słońcu)
2. Połączyc je szeregowo i dać konwerter DC-DC buck, który obniżał by napięcie do ok. 5V. Probem tutaj jest taki, że napięcie wejściowe będzie się wahać (słońce / cień), a wjściowe musi być dość stałe (powiedzmy 4,75-5,25V). Za to takie rozwiązanie powinno dać pewien prąd również w cieniu.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 15 lip 2013, 19:28 przez Kazik, łącznie zmieniany 1 raz.
Ładowarka będzie przenoszona i ma pracować w trakcie - generalnie ma z tego powstać pakiet noszony na plecaku podczas wypadów w góry etc. Powerbank miaem w planach, ale na innej zasadzie - mógbyć podączany podobnie jak telefon do wyjćia USB, by można później z niego korzystać np. w schroniksu wieczorem. Wolałbym żeby nie był wbudowany na stae z racji strat. Te wahania napięcia wejściowego to jakiś problem (zakładając, że zastosuję układ stabilizujący napięcie na wyjściu, wahać może się tylko prąd na wyjściu)?
Witam
Mam takie "cóś" i smartfona ładowałem z sieci może ze trzy razy od pół roku.
Pozdrawiam
Ładujesz akumulator jak jest słońce a nie potrzebujesz energii, potem ją odzyskujesz kiedy trzeba.Kazik pisze:Prawde mówiąc nie rozumiem zasadności stosowania jakiegoś bufora.
Mam takie "cóś" i smartfona ładowałem z sieci może ze trzy razy od pół roku.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Obawiam się, że napięcie w pelnym slońcu może przekroczyć 5,5V. Do tego prąd przy polączeniu równoleglym będzie sięgać 1,5A, maks dla wspomnianego ukladu to zdaje się 0,5A (internet tak twierdzi).
Zalicytowalem na eBayu uklad, który z napięcia 7-24V robi 5V USB - udalo się kupić, więc chyba najlepiej będzie go użyć razem z szeregowym poączeniem ogniw. Pytanie tylko czy dawać jakis kondensator przed elektroniką?
Zalicytowalem na eBayu uklad, który z napięcia 7-24V robi 5V USB - udalo się kupić, więc chyba najlepiej będzie go użyć razem z szeregowym poączeniem ogniw. Pytanie tylko czy dawać jakis kondensator przed elektroniką?