Taśma Led na suficie podwieszanym 24m

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
skiper

Taśma Led na suficie podwieszanym 24m

Post autor: skiper »

witam
chce zrobic instalacje z tasm Led na suficie,odcinek 24m Taśma Led rgb 5050 150 diod na metrze,było by to 5 taśm po 5m
3 zasilacze i 3 sterowniki + 1 pilot
Obrazek

teraz pytanie czy dobrze jest to wykonane jezeli chodzi o umiejscowienie zasilaczy i czy z jednego pilota nie bedzie efektu przesuniecia czasowego koloru na jednej z taśm ??
gdzies przeczytałem o tym że po 10min w trybie przejscia z koloru na kolor nie ma synchronizacji i powstaje efekt nierównego przełączania się taśm

prosze o opinie i ewentualne podpowiedzi
Ostatnio zmieniony niedziela 23 cze 2013, 13:43 przez skiper, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Aby to optymalnie zasilać, powinieneś zasilać odcinki po środku, tak więc dwa odcinki łączysz jednym końcem do zasilacza, powoduje to mniejsze obciążenie ścieżek i pasków i bardziej równomierny rozkład światła. Mówiąc krótko, 1 zasilacz na 10m taśmy. Korzystnie jest jeszcze dodatkowo końce taśm połączyć z odpowiadającymi im zasilaczami przez dodatkowe kable.
Aby uzyskać synchronizację musisz użyć jednego układu regulacji dla wszystkich trzech zasilaczy. Bez dodatkowych układów będzie ciężko to rozwiązać poprawnie.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
skiper

niestety nie jestem zorientowany w tej dziedzinie i prosiłbym tą kwestie bardziej łopatoligicznie

''Aby uzyskać synchronizację musisz użyć jednego układu regulacji dla wszystkich trzech zasilaczy. Bez dodatkowych układów będzie ciężko to rozwiązać poprawnie. ''

co do zasilaczy ok rozłożę je trochę bardziej po obwodzie
Ostatnio zmieniony niedziela 23 cze 2013, 15:52 przez skiper, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Chodzi o to, że musisz zastosować jeden układ regulacji/sterowania RGB, który będzie sterował jednocześnie wszystkimi paskami.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Wydaje mi się że do tego Potrzebujesz jeden sterownik rgb i wzmacniacz rgb do tego.
skiper

w którymś konkretnym miejscu czy niema różnicy?
poproszę o jakiś namiar na taki sterownik bo to chyba coś poteżnego,bo do tego zestawu proponowali mi 3 sterowniki przez co chyba to przesuniecie kolorów
Ostatnio zmieniony poniedziałek 24 cze 2013, 08:11 przez skiper, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ