Lampka campingowa - przeróbka
Lampka campingowa - przeróbka
Kupiłem w Biedronku lampkę, identyczną jak z Decathlonu, już od jakiegoś czasu robiłem pod nią podchody. Ma znakomitą wielkość, dobry klosz/bańkę rozpraszającą, fajny zaczep do powieszenia. Można jej używać tak jak lampę naftową lub świeczkę, nie tylko na camping, ale do bacówki, do piwniczki. Oryginalnie zasilana jest czterema bateriami R6/AA, świeci słabawo i ma zimne światło. Ma trzy tryby świecenia - mocny, słaby i czerwony (po co ten tryb czerwony to nie wiem, no chyba że jako czerwona latarnia ))
Ponieważ cała konstrukcja jest bardzo udana mam zamiar ją przerobić. Kombinuję wyrzucić koszyk na baterie, w to miejsce włożyć koszyk na pojedynczy li-ion 18650 (zmieści się pojedynczy tylko), wymienić diodę np na XP-G2 R3 7B4 (ma bardzo przyjemne światło) na starze i jakiejś blaszce jak będzie potrzebna. Do tego muszę podrasować sterownik coby zapodać na diodę jakieś 400-600mA w najmocniejszym trybie.
W lampce zamontowany jest jakiś układ przełączający "trzy nogi", przez które steruje poprzez rezystory tranzystor zasilający leda. Sprawdziłem że ten sterownik działa przy napięciu zasilającym nawet poniżej 3V więc chciałbym go zostawić. Do wymiany pójdą rezystory i tranzystor.
Parametry zasilania: przy Uz=5V lampka pobiera obecnie 90mA, a napięcie Ud na diodzie to 3V w trybie high, 2,78V w trybie mid, 2,05V na diodzie czerwonej sterowanej bezpośrednio przez układ (nie przez tranzystor)
Moje pytanie do kolegów elektroników brzmi następująco: jakie należy zastosować rezystory i jaki tranzystor żeby wysterować XP-G2 prądem ok 0,5A przy zasilaniu w zakresie 4,2 - 3V ?
edit: to nie muszą być elementy smd, mogą być przewlekane, jest dużo miejsca;
nie upieram się przy tym prądzie, może być mniej np "klasyczne" 350mA;
jak jest to potrzebne to pomierzyłem napięcia na ledzie przy Uz=3V i 4V i mogę uzupełnić.
Ponieważ cała konstrukcja jest bardzo udana mam zamiar ją przerobić. Kombinuję wyrzucić koszyk na baterie, w to miejsce włożyć koszyk na pojedynczy li-ion 18650 (zmieści się pojedynczy tylko), wymienić diodę np na XP-G2 R3 7B4 (ma bardzo przyjemne światło) na starze i jakiejś blaszce jak będzie potrzebna. Do tego muszę podrasować sterownik coby zapodać na diodę jakieś 400-600mA w najmocniejszym trybie.
W lampce zamontowany jest jakiś układ przełączający "trzy nogi", przez które steruje poprzez rezystory tranzystor zasilający leda. Sprawdziłem że ten sterownik działa przy napięciu zasilającym nawet poniżej 3V więc chciałbym go zostawić. Do wymiany pójdą rezystory i tranzystor.
Parametry zasilania: przy Uz=5V lampka pobiera obecnie 90mA, a napięcie Ud na diodzie to 3V w trybie high, 2,78V w trybie mid, 2,05V na diodzie czerwonej sterowanej bezpośrednio przez układ (nie przez tranzystor)
Moje pytanie do kolegów elektroników brzmi następująco: jakie należy zastosować rezystory i jaki tranzystor żeby wysterować XP-G2 prądem ok 0,5A przy zasilaniu w zakresie 4,2 - 3V ?
edit: to nie muszą być elementy smd, mogą być przewlekane, jest dużo miejsca;
nie upieram się przy tym prądzie, może być mniej np "klasyczne" 350mA;
jak jest to potrzebne to pomierzyłem napięcia na ledzie przy Uz=3V i 4V i mogę uzupełnić.
- Załączniki
-
- P1030345.JPG (22.93 KiB) Przejrzano 1583 razy
-
- P1030346.JPG (33.49 KiB) Przejrzano 1583 razy
-
- P1030347.JPG (32.71 KiB) Przejrzano 1583 razy
-
- P1030348.JPG (36.34 KiB) Przejrzano 1583 razy
-
- P1030349.JPG (37.17 KiB) Przejrzano 1583 razy
-
- P1030351.JPG (33.65 KiB) Przejrzano 1583 razy
-
- P1030344.JPG (20.58 KiB) Przejrzano 1583 razy
pozdrav
Jak na moje oko driver też do wymiany. Daj jakieś 800mA np.
http://www.fasttech.com/products/1612/1 ... -flashligh
Dioda moze być np. CREE XP-G + chłodzenie (radiator)
Everybody lies...
Komplet li-ion + XP-G2 jest doskonały z powodu idealnej wręcz zgodności napięć wypróbowanej już w Myo XP dlatego chciałbym to rozwiązanie powielić. Ten "mój" zastany driver steruje tylko tranzystorem, po co go zmieniać?artur_n pisze:Jak na moje oko driver też do wymiany. Daj jakieś 800mA np.
pozdrav
Li-iony równolegle, rezystor 390 wymienić na 2R (2 omy) i będzie b. jasno. Tylko LED przy prądzie rzędu 0,5A koniecznie wymaga chłodzenia, musi być w środku większy kawałek blachy alu/miedź. Poza tym, nie wiadomo, czy ten scalak w ogóle pozwoli na taki prąd, czy odejdzie do krainy dymiącego krzemu.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Widzę że nie do końca się rozumiemy
Sorry za jakość ale naskrobałem na szybko na świstku (jestem w pracy) - tak wygląda schemat jeśli to czerwone to dioda, nie znam się za bardzo na elementach smd.
Chciałbym zlikwidować diodę czerwoną (nie znam jej zastosowania), wymienić tranzystor i rezystory, pytanie - na jakie?
edit: podczas świecenia czerwonej diody układ pobiera 40mA, to chyba wystarczy do wysterowania dowolnego tranzystora bez sfajczenia układu
edit2: ta dioda to zener, zwrot odwrotny niż na rys.
Sorry za jakość ale naskrobałem na szybko na świstku (jestem w pracy) - tak wygląda schemat jeśli to czerwone to dioda, nie znam się za bardzo na elementach smd.
Chciałbym zlikwidować diodę czerwoną (nie znam jej zastosowania), wymienić tranzystor i rezystory, pytanie - na jakie?
edit: podczas świecenia czerwonej diody układ pobiera 40mA, to chyba wystarczy do wysterowania dowolnego tranzystora bez sfajczenia układu
edit2: ta dioda to zener, zwrot odwrotny niż na rys.
- Załączniki
-
- DSC_0173.jpg (21.99 KiB) Przejrzano 1522 razy
Ostatnio zmieniony niedziela 18 sie 2013, 17:55 przez Browar, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrav
OK, to ciut zmienia postać rzeczy. Rezystor 2 omy w szereg z białym LED XP-G/2 i gotowe.
Czerwoną usuń lub lepiej zmień na białą - tą co Ci zosatanie po zmianie na XP-G/2.
Czerwoną usuń lub lepiej zmień na białą - tą co Ci zosatanie po zmianie na XP-G/2.
Czerwoną całkiem usunę a gałąź po niej podłączę jako trzeci tryb.greg pisze:OK, to ciut zmienia postać rzeczy. Rezystor 2 omy w szereg z białym LED XP-G/2 i gotowe.
Po co ten rezystor w szereg z ledem??? Ja chcę przerobić sterowanie tranzystora. Tranzystor wymienię bo za słaby (na jaki?), a pytam o wartości rezystorów do jego wysterowania zakładając napięcie zasilania 3-4,2V i prąd Ic=0,5A
pozdrav
Tranzystora nie wymieniaj, tylko rezystory go sterujące na wartości 5-10x mniejsze.
Wymieniłem białą diodę na XP-G, zlikwidowałem czerwoną i ten rezystor 39ohm podłączyłem pod bazę tranzystora i uzyskałem ponad 400mA ale przy napięciu 5,8V Niestety przy interesującym mnie zakresie napięć kicha, za małe napięcie na ledzie.
Chyba się zdecyduję jednak na jakiś dedykowany driver np Twój Greg
Powiedz mi tylko czy Twój driver można okroić do 700mA i czy przy takim prądzie musi być chłodzony?
Chyba się zdecyduję jednak na jakiś dedykowany driver np Twój Greg
Powiedz mi tylko czy Twój driver można okroić do 700mA i czy przy takim prądzie musi być chłodzony?
pozdrav
Jak zerkniesz do działu handlowego, znajdziesz stosowny driver sterowany microswitchem, czyli dokładnie taki, jaki potrzebujesz do tego typu lampy.
Można z niego wylutować dowolną ilość AMC. Przy 700mA driver nie potrzebuje chłodzenia. LED i owszem.
Można z niego wylutować dowolną ilość AMC. Przy 700mA driver nie potrzebuje chłodzenia. LED i owszem.
Marooned, jak widzisz spisuję
Kazik, 18650 w pojedynczym koszyku wchodzi idealnie, jakby pod niego była robiona lampa, trzeba tylko usunąć koszyk na baterie, i zostaje jeszcze miejsce na kilka driverków
Na fotce P1030348.JPG widać ile miejsca jest po usunięciu koszyka na baterie.
greg, akurat z chłodzeniem leda w tej lampce nie ma żadnego problemu, można stara przykręcić (rozstaw śrubek jest jakby pomyślany pod stara 21mm) do dowolnej wielkości blachy.
Mogę jeszcze dopowiedzieć że przy 400mA na XP-G (taką akurat miałem pod ręką) świeci że paluchy lizać
Kazik, 18650 w pojedynczym koszyku wchodzi idealnie, jakby pod niego była robiona lampa, trzeba tylko usunąć koszyk na baterie, i zostaje jeszcze miejsce na kilka driverków
Na fotce P1030348.JPG widać ile miejsca jest po usunięciu koszyka na baterie.
greg, akurat z chłodzeniem leda w tej lampce nie ma żadnego problemu, można stara przykręcić (rozstaw śrubek jest jakby pomyślany pod stara 21mm) do dowolnej wielkości blachy.
Mogę jeszcze dopowiedzieć że przy 400mA na XP-G (taką akurat miałem pod ręką) świeci że paluchy lizać
pozdrav
Tyle jest na fabrycznym driverze? Mierzyłem napięcie u mnie na białym LEDzie w trybie max i jest 3,04V - akurat przy takim napięciu XP-G pobiera 400mA.Browar pisze: Mogę jeszcze dopowiedzieć że przy 400mA na XP-G (taką akurat miałem pod ręką) świeci że paluchy lizać
Zmieszczą się 2x18650, ale bez koszyczka. - oczywiście trzeba rzeźbić.