Ja używam do ładowania Li-ion podobnej ładowarki z tym, że na usb PIXO C-USB. Niestety prąd ładowania trochę mały więc szybko nie naładujesz 18650 i musisz uważać na te blaszki stykowe bo są dość delikatne.
Li-ion nie włożysz tak jak paluszki AA/AAA tylko trzeba podłączyć pod te styki do ładowania akumulatorów do telefonu/aparatu.
A może by tak Hahnel UniPal Plus pokazuje poziom naładowania.
Chodzi o to że akurat mam taką ładowarkę dlatego pomyślałem czy ona by się nadała. Wem że nie w miejsce paluszków by się go montowało Tylko z tego co piszą to 2000mAh li-ion ładuje 5h - jeśli czas byłby jedynym problemem to może pomyślałbym o jej zastosowaniu do ładowania 18650 - a ktoś w praktyce korzysta z takiego rozwiązania?
18650 powonny się ładować do 4,2V, a niektóre do 4,35V nawet, żeby uzyskać pełnąpojemność, a w parametrach jej jest tylko 3,7 lub w 2x szeregowo 7,4 V więc trzeba by najpierw sprawdzić czy podają napięcie znamionowe czy maksymalne.
No różnie własnie różnie to bywa, bo ja mam ładowarkę z przełącznikiem 4,2V i 3,6V i zazwyczaj podają napięcie do jakiego ładuje. Skoro jednak ładuje do ponad 4V to nie jest źle powinno się nadać
tomybb pisze:Tylko 5h czekania przy 2000mAh, a te dydykowane do 18650 jak dlugo ladują?
Wszystko zależy od prądu ładowania 0,5A lub 1,A czy inny. Ten prąd również maleje w czasie ale średnio wychodzi ok. 4 - 5 h przy ładowaniu jednego ogniwa 3000mAh
Na początek da radę jak nie ładuję się zbyt wielu li-ion. Sam tak ładowałem przez dłuższy czas, moja PIXO C-USB ładuje pojedynczego li-ion prądem 600mA do jakiś 4.18V.