Latarka z diodą podczerwieni na baterie AA
Latarka z diodą podczerwieni na baterie AA
Witam serdecznie wszystkich miłośników światełek
Potrzebuję latarki z diodą IR i bardzo bym chciał żeby można ją zasilać zwykłymi 4xAA .
Spędziłem kilka godzin na szukaniu w sieci niestety z mizernym skutkiem ...
proszę więc o radę szanowne grono jaką wybrać i gdzie najlepiej kupić latarkę zasilaną paluszkami , dającą na ok.20 metrów krąg światła ok.2 metrów . Wiem , że są latarki w wymiennym modułem D26 i to by było chyba najlepsze rozwiązanie - miałbym zwykłą latrakę i promiennik podczerwieni w zależności od potrzeb , max. pułap cenowy latarki to 200zł.
Potrzebuję latarki z diodą IR i bardzo bym chciał żeby można ją zasilać zwykłymi 4xAA .
Spędziłem kilka godzin na szukaniu w sieci niestety z mizernym skutkiem ...
proszę więc o radę szanowne grono jaką wybrać i gdzie najlepiej kupić latarkę zasilaną paluszkami , dającą na ok.20 metrów krąg światła ok.2 metrów . Wiem , że są latarki w wymiennym modułem D26 i to by było chyba najlepsze rozwiązanie - miałbym zwykłą latrakę i promiennik podczerwieni w zależności od potrzeb , max. pułap cenowy latarki to 200zł.
Witam
Diody IRed mają napięcie przewodzenia w okolicach 1,2 - 1,5V tak więc zasilanie 4xAA (notabene bardzo rzadkie) to tylko przetwornica. Bardziej optymalnym rozwiązaniem będzie 2xAA, można też wtedy zastosować driverek na AMC.
Pozdrawiam
Diody IRed mają napięcie przewodzenia w okolicach 1,2 - 1,5V tak więc zasilanie 4xAA (notabene bardzo rzadkie) to tylko przetwornica. Bardziej optymalnym rozwiązaniem będzie 2xAA, można też wtedy zastosować driverek na AMC.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Pyra, zawsze można dać 2S2P i zmienić połączenia na płytce stykowej
Osobiście znam dwie latarki co oryginalnie mają zasilanie z 4xAA. No w sumie to trzy latarki, bo ta trzecia to chińska kopia oryginału.
Jednak kwoty o jakich mówimy we wszystkich 3 przypadkach oscylują w granicach 200zł za samą lampkę.
Osobiście znam dwie latarki co oryginalnie mają zasilanie z 4xAA. No w sumie to trzy latarki, bo ta trzecia to chińska kopia oryginału.
Jednak kwoty o jakich mówimy we wszystkich 3 przypadkach oscylują w granicach 200zł za samą lampkę.
Dzięki za wskazówki ale większe przeróbki nie wchodzą w grę ...nie znam się na tym kompletnie . Mam troche sprzętu na akumulatorki AA i dlatego wolałbym mieć i latarkę . Podoba mi się Javelin 2xAA 3SD XP-G R5 i zastanawiam się nad jej kupnem + moduł IR D26 z Alegro tylko troszkę martwi mi jedna opinia o jej delikatności i wrażliwości na zmiany temperatur ... ew. mógłbym się przełamać do zasilania 18650 i kupić UltraFire WF-502B IR .
Która w tych dwu była by lepsza i jaki aku i jaką ładowarkę kupić na 18650 ?
Czy ktoś nie wie gdzie można by jeszcze dostać Solarforce L2r 2xAA?
Która w tych dwu była by lepsza i jaki aku i jaką ładowarkę kupić na 18650 ?
Czy ktoś nie wie gdzie można by jeszcze dostać Solarforce L2r 2xAA?
Ładowarka > https://www.fasttech.com/products/0/100 ... charger-eu
Akusy tanio > https://www.fasttech.com/products/1420/ ... chargeable
Akusy dobre > https://www.fasttech.com/products/1420/ ... le-3100mah
Za 200zł to kupisz 2 latarki na 18650 z akusami i ładowarką a posiadane AA zostaw do innych gadżetów
Akusy tanio > https://www.fasttech.com/products/1420/ ... chargeable
Akusy dobre > https://www.fasttech.com/products/1420/ ... le-3100mah
Za 200zł to kupisz 2 latarki na 18650 z akusami i ładowarką a posiadane AA zostaw do innych gadżetów
Witam,
kolego matta, mógłbyś napisać jaką dokładnie latarkę zamówiłeś i gdzie? i jak sprawdza się ten moduł IR bo też planuję coś podobnego nabyć.
kolego matta, mógłbyś napisać jaką dokładnie latarkę zamówiłeś i gdzie? i jak sprawdza się ten moduł IR bo też planuję coś podobnego nabyć.
Ostatnio zmieniony czwartek 13 cze 2013, 18:45 przez tomybb, łącznie zmieniany 1 raz.
tomybb pisze:Witam,
Witam
zamówiłem w FastTech
1 x High Powered 3W InfraRed IR Drop-in Module (8.4V) P60 sized
1 x UltraFire WF-502B Cree XM-L T6 2-Mode 700-Lumen LED Flashlight 1 x 18650, w/ clip
1 x Panasonic Protected NCR18650A Rechargeable 3100mAh 3.7V 18650 Lithium Batteries
Moduł spisuje się doskonale , baterie też pasują , polecem ten zestaw i ten sklep .
No właśnie,w innym wątku prowadzę dyskusję na temat kompatybilności modułu IR 8,4V z latarka na 3,7V czyli skoro u Ciebie dobrze to działa t chyba jest kompatybilne, tylko dalej nie wiem czemu tam pisze 8,4V jak aku jest 3,7...
A może ten moduł IR działa ale tylko na pół gwizdka na o połowę mniejszym napięciu?
A może ten moduł IR działa ale tylko na pół gwizdka na o połowę mniejszym napięciu?
A może ten moduł IR działa ale tylko na pół gwizdka na o połowę mniejszym napięciu?[/quote]
Tego nie wiem ale porównując w nocy ,,zasięg,, modułu który jest standardowo w WF-502B i emitującego światło widzialne z ,,zasięgiem,, jaki daje ww. moduł IR widzianym w nocy w kamerze video to nie widzę większej róznicy . Na pewno nie jest to ,,pół gwizdka,, .
Tego nie wiem ale porównując w nocy ,,zasięg,, modułu który jest standardowo w WF-502B i emitującego światło widzialne z ,,zasięgiem,, jaki daje ww. moduł IR widzianym w nocy w kamerze video to nie widzę większej róznicy . Na pewno nie jest to ,,pół gwizdka,, .