pokój Drakuli 3 x 3,3 x 2,2. Dwie sekcje-dzień i noc

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
simon-u

pokój Drakuli 3 x 3,3 x 2,2. Dwie sekcje-dzień i noc

Post autor: simon-u »

Witam ponownie szanowne grono.
Potrzebuje dwie sekcje oświetlenia pokoju o wymiarach 3 x 3,3 x 2,2m.
Pokój znajduje się w najniższej kondygnacji budynku(piwnica).
Ściany pokoju są pomalowane na ciemny fiolet czy buraczkowy, lecz przemalowanie pokoju nie wchodzi w grę(jest wynajmowany).
W pokoju jest tylko jedno okno od strony zachodu, które jest zaslonięte drzewami. Za tym oknem jest wnęka ograniczona ścianami z lewej i prawej strony i jakby tego było mało to za drzewami znajduje się inny budynek.
W efekcie do pokoju słońce zagląda przez dwie godziny dziennie mocno stłumione przez drzewa.
z tego względu potrzebuję dwie sekcje oświetlenia:
1) skutecznego-taniego w eksploatacji na dzień, żeby sie nie zabić o siebie, i nie nabić za dużo na liczniku.
2) mocnego na wieczór i noc.
Koszt za całość, to myślę ok.400zł.
Ja myślalem tak:
1) coś z diodami mocy np. 2 x mt-g2
2) 70W lub 150W MH
Co możecie w tym ciężkim dla mnie przypadku zaproponować?
Albo jedna tylko sekcja 4 x mt-g2 i regulacja jasności, tylko czy światło z tych diod będzie dobre?
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Hmm, jeżeli dobrze rozumiem, to trzeba doświetlać cały czas.

Ja bym chyba w takim pokoju chciał więcej światła w dzień (temp 4000-5000K).
wieczorem mniej światła cieplejszego (2800-3500K). (Oczywiście w razie potrzeby można zapalić oba, albo w celach ekonomicznych mieć wszystko w jednej temperaturze (ulubionej) i tylko z możliwością włączenia 1/3, 2/3, całości.

Czym, nie wiem, za to dorzucił bym jeszcze świetlówki, nowe oprawy z elektronicznymi układami zasilania nie zbyczą, światło nie mruga, zapalają się momentalnie po naciśnięciu włącznika.

Wybrane zalety świetlówek:
+ rozproszone światło (dla mnie wielka zaleta)

Niektóre Wady świetlówek:
- oprawy nie są zbyt piękne (tzn ładne też są, ale już są drogie.

Na co zwrócić uwagę:
- CRI, Osram i Philips produkują świetlówki o CRI >90, sprawność taka sama jak tych z >80CRI, tylko, tyle że świetlówki są droższe 20kilka złotych za sztukę (prawie 30) i trudniej je dostać. Polecam barwę 940.

Oczywiście świetlówki o CRI >80 też złe nie będą (LEDy praktycznie też najwyżej takie mają - bo mało które mają więcej) w tych polecam barwę 840. Chyba, że che się mieć dużo jaśniej (wiecej świetlówek) to zimniejszą, 850.

Wady DIOD i Metahalogenków:
- punktowe światło, dużo cieni, przy ciemnych ścianach szczególnie... Szczególnie przy jednej lampie MH... CHyba, ze rozproszoną na suficie, ale sufit nisko :( temu nie widzę prostego rozwiązania z oświetleniem MH

Zalety MH
+ piękne kolory - łatwo dostać lampy o CRI >90.

Wady MH:
- rozgrzewanie ok 3min, niemożliwe zapalenie przez kilka minut po wyłączeniu.
- konieczne rozproszenie - bezpośrednie światło z lampy MH jest ... denerwujące i na dłuższą metę nie do wytrzymania - szczegónie w małym pomieszczeniu z niskim sufitem. (jak by ktoś spawał obok ;) )

Diody:

Jak by kilka diod na suficie to troche eliminujemy cienie, albo bardzo - zależy ile ich ;)

Czy MT-G2 to dobry wybór nie wiem. nie wiem czy nie lepiej więcej XB-D (dobry stosunek mocy do ceny).

Jeżeli chodzi o najmniejszy koszt i najprosztrze rozwiązanie to sugeruję świetlówki w oprawach z elektronicznymi układami zapłonowymi. Jeżeli zależy Ci na wysokiej jakości światła to świetlówki z CRI >90.

RACHUNKI

Wszystkie wyżej wymieniane źródła mają podobne sprawności całkowite (licząc z układami zasilającymi), które będzie dawało więcej światła z tej samej mocy pobieranej będzie zależało głównie od oprawy (klosza).

DOPISANE:

Zapomniałem o jednym minusie MH:
- układy zapłonowe do MH bzyczą/piszczą, jedne mniej, drugie więcej, te co mniej to słychać tylko gdy jest bardzo cicho (w nocy). Te co więcej to... ;)

Świetlówki i LEDy są cichsze ;) No chyba, że trafimy na felerną oprawę do świetlówek - ma się rozumieć.

DOPISEK 2:

Tak jeszcze siedzę i myślę ile tam światła by potrzeba, pokój 10m2... To jedna oprawa 2x36W T5 by starczyła (6000lm - tyle co MH 70W - w przybliżeniu). Może żeby móc regulować jasność, to znaleść dwie oprawy na 1 36W świetlówkę i dwie takie... Trudno mi powiedzieć.

Mi MH w takiej oprawie oświetla pokój >20m2 jest jasno :D teściowa narzeka, że za jasno, :twisted: a jeszcze zawsze mogę włączyć dwie świetlówki (ponad 1klm każka), ale nie potrzeba, świetlówek używam tylko, gdy nie włączam MH. TYLKO, ŻE TEN MÓJ POKÓJ MA JASNE ŚCIANY!, a to duża różnica moim zdaniem :(

A jak bardzo jasno lubisz mieć? W dotychczasowych pokojach ile i jakiego oświetlenia miałeś i czy byłeś zadowolony?
Ostatnio zmieniony piątek 17 maja 2013, 22:00 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
simon-u

Wiedziałem, że z tym pokoikiem nie będzie łatwo.
Jeśli chodzi o świetlówki to nie bardzo, bo potrzebna by była ingerencja w suficie, a tam jest tylko jeden hak na żarówkę. Świetlówkę mógłbym natomiast umieścić na meblach, które zajmują całą jedną ścianę i skierować ją w sufit, i to by mogło nawet dodać ciekawego klimatu.
Szkoda tego MH.
Ile potrzebowałbym diod na ten pokój, żeby było względnie rozproszone to światło?
Zamontowałbym na tym haku jakiś stelaż-gwiazdę i na jej ramionach mógłbym rozprowadzić diody.
Rozwiązanie z diodami jest o tyle dobre, że w razie przeprowadzki mogę je zabrać ze sobą i znaleźć im inne zastosowanie.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Zrobiłem dopisek w poprzednim poście, gdy akurat odpowiedziałeś.

Nie mówię, że diody, to zły pomysł. Niektórzy mają w pomieszczeniach po jednej mocnej CXA i są zadowoleni (ale to w jasnym pomieszczeniach), dlatego po prostu ostrzegam i sugeruję rozwagę.

Gdyby były 4 diody każda w 1/3 odległości od rogu, już by było fajnie chyba, czym więcej tym mniej cieni, ale więcej roboty. Sam wiesz. 3 MT-G2 może też by dały radę (nie pamiętam teraz ile lm można wyciągnąć z jednej... )

Pamiętaj o chłodzeniu, jak chcesz chłodzić diody?

Ja na razie postaram się nic więcej nie sugerować, inny punkt widzenia mile widziany.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
simon-u

Gdyby dać 4 mt-g2 i po 4A w diodę to razem można by mieć coś koło 10000 lumenów, ale problem widzę właśnie z chłodzeniem.
Więc chyba lepiej więcej mniejszych diod, np. taki kwiatek: jedna dioda w centrum i z 6 wokół na radiatorkach z procesorów.
Też poczekam na jakieś inne sugestie.
Jedna mocna dioda odpada zupełnie. W tej chwili mam jedną świetlówkę kompaktową na środku i jest tragedia. Mało co świeci i do tego razi w oczy.
Dopisek;
Własnie w jednym z pokoi miałem taki kwiatek z siedmioma halogenami,o ile dobrze pamietam 30W każdy i było ok, ale pokój był jasny, meble, podłoga i sufit też jasne. Nie wiem ile te halogeny dawały lumenów, ale teraz będę potrzebował więcej.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Ja mam pokój 4.2 x 4.2 x 2.2 wysokości i oświetlam go jednym MH 35W.
Tyko żyrandol u mnie ma na podstawie lustro, także światło które w większości żyrandoli leci w sufit u mnie odbija się bezpośrednio od lustra.
To ile światła jest potrzebne na daną powierzchnie to indywidualna kwestia gustu, mi wystarczy jeden MH 35W na 20 m2, a niektórzy stosują 2x 250 na 30 m 2.
Z tego co piszesz u ciebie światło ma być włączone praktycznie cały czas, czyli idealne warunki dla MH.
Niski pobór prądu najlepszej jakości światło i nie musisz sie martwić o czas potrzebny na ponowny zapłon bo praktycznie cały czas będzie się świeciło.
fxxx

Post autor: fxxx »

MH 70W, tylko musisz znaleźć oprawę z matowego szkła o średnicy przynajmniej 10cm i lampę pionowo w dół. Coś jak bańka żarówki przyjmując za wolframowy drucik lampę MH :). Nie ma problemu z chłodzeniem, zasilaniem, montażem, dużo $ zostaje w kieszeni. Stateczniki 35W i 70W są małe. Ach, no i ten efekt słońca w pokoju :).

Ja osobiście nie widziałem nigdy świetlówki 9xx, ani też nawet w katalogach nie widziałem ich dużej wydajności, około 2500 lumenów z 36W.

Sufit jakiego jest koloru?
Awatar użytkownika
seba_x

Post autor: seba_x »

Pokój 10m2 i 4 mtg-2 @ 4A ? człowieku oślepniesz ;-) Ja jednym mtg-2 + ref 40' oświetlam plac 30x30 :-) . Myślę że 4 xm-l 2700K spokojnie wystarczą do tego zasilacz z regulowanym prądem lub przełączanym tak żebyś mógł dostosować intensywność światła do swoich potrzeb.
simon-u

Sufit na szczęście bielutki.
Zwisająca kula w centrum tego niskiego pokoju będzie rzeczywiście jak słońce, ale obawiam się, że będzie razić bardziej jak obecny kompakt 20W.
Natomiast projekt żylandolu kolegi Marmez podsunął mi pomysł na zastosowanie MH nawet 150W. Chodzi tu o podzielenie światła z MH na dwa strumienie. Jeden centralny poprzez mleczno-bialy talerz do rozproszenia, świecące w dół. Drugi odbity od sufitu i mocniej rozproszony po pokoju.
Zastosowałbym jakąś dyktę średnicy 50-60cm, a w jej centrum otwór na talerz 30cm średnicy. MH umiesciłbym pomiędzy sufitem a dyktą gdzieś w połowie odległości. Dyktę od góry okleiłbym czymś dobrze odbijającym światło. Na suficie w centrum, tam gdzie hak dodałbym ostrosłup o podstawie koła podstawą do sufitu i też oklejony czymś odbijającym światło, aby rozgonić światło z centrum nad żyrandolem, gdzie było by go najwięcej na boki.
Mam nadzieję, że mój opis jest zrozumiały. niestety nie mam jak zrealizować tego w programie i tu zamieścić.
Muszę porusować na kartce projekt z uwzględnieniem rozchodzenia się światła.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

fxxx pisze: [...] ani też nawet w katalogach nie widziałem ich dużej wydajności, około 2500 lumenów z 36W.
Faktycznie masz rację, sprawność mają mniejszą niż 8xx, ale (według katalogu) większą niż 2500lm mianowicie 2800lm (np. Philips MASTER TL-D 90 De Luxe 36W/940 1SL co jest zdecydowanie mniejsze niż 3300lm dla 840.

Dzięki za zwrócenie uwagi :)
simon-u

Po przeanalizowaniu tego co wiemy z kobietą, stanęło na oświetleniu diodowym z regulacją mocy.
Które diody z xm-l lub xm-l2 dostępnych w maritex'ie (same diody bez podłoży), będą najodpowiedniejsze pod względem barwy i jakości światła do oświetlenia pokoju?
fxxx

Post autor: fxxx »

Takie z jak najwyższym CRI. Barwa rzecz względna, ja mam dwie lampy-930 i 942 i mam wybór.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

W Mariteksie ostatnio nie mieli XM-L(2)i o wysokich CRI. Wyższe CRI mają zazwyczaj cieplejsze diody. Proponuję XM-L2. Dokładna barwa to już rzecz gustu, czy coś całiem ciepłego 7, czy neutral 5... Chłodniejszych bym nie polecał, choć mają wyższe sprawności.
Tekst podpisu:
simon-u

Właśnie w Maritex'ie nic nie jest napisane o CRI.
Są tylko dwie xm-l2 neutralne:
t4 5b1, 240 lm/700 mA, (skład t5-260 lm/700 mA)
t4 5b4, 240 lm/700 mA, (skład t5-260 lm/700 mA)
Z cieplejszych, to nie wiem które, żeby nie były zbyt żółte.
O co chodzi z tym składem w nawiasie?
Jakie te diody mają CRI?
Gdzie jeszcze mogę dostać takie lub lepsze diody?
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Ze składem chodzi o to, że nie mają tych o mniejszej sprawności T4 - 240lm/700mA, tylko wydajniejsze, T5 260lm... )

Te ciepłe (np 7b2 i pobliskie) mają barwę żarówkową wręcz :) nie polecam/ nie odradzam (osobiście bardzo takie lubię, ale wiem, że niektórzy takich nieznoszą ;) )

Te neutralne, które wymieniasz będą OK. Neutralne zawsze dają ciut światła wiecej niż ciepłe przy tym samym prądzie. Obie barwy są bardzo blisko krzywej emisji ciała doskonale czarnego (czy jakoś tam, chodzi o to, że nie wpadają w zielony, ani w różowy). 5b1 jest ciut zimniejsza (~4200k), od 5b4 (4050K) co widać na wykresie:
http://download.maritex.com.pl/pdfs/op/XLampXM_BL.pdf

Pozdrawiam, marmez
Tekst podpisu:
ODPOWIEDZ