Przeskakiewanie trybów w ultrafire wf-502b.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
pankrok

Przeskakiewanie trybów w ultrafire wf-502b.

Post autor: pankrok »

Jako nowy użytkownik witam wszystkich serdecznie.

Od około 2 lat posiadam latarkę ultrafire wf-502b. Służy mi ona jako oświetlenie rowerowe. Od jakiego czasu mam z nią mały problem. Gdy wjadę na jakieś drobne nierówności przeskakują mi tryby świecenia i nagle nie wiadomo skąd daje gościowi z naprzeciwka stroboskop 600 lm.. analogiczna sytuacja występuje gdy potrząsnę latarką.

Wydawało mi się że to wina akumulatorków które w środku chyba za bardzi latają, jednak gdy latarka była nowa takie rzeczy się nie działy. Nie jestem ekspertem światełkowym i proszę o rade :wink: Powinienem jakoś zabezpieczyć akumulator żeby nie latał w obudowie czy próbować wymienić sterownik odpowiadający za przeskakiwanie trybów?
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Na 99% włącznik, kupujesz zamiast niego ten, rozkręcasz
Obrazek

i przylutowujesz nowy, nic trudnego nawet dla początkującego :wink:

Możesz dodatkowo zmostkować sprężynkę czyli plecionkę albo druciki z linki przylutować wewnątrz niej, dodatkowo ten metalowy cylinderek przylutować do niej, zawsze to mniejsze straty.
Ostatnio zmieniony czwartek 09 maja 2013, 02:34 przez Rysiu., łącznie zmieniany 1 raz.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
paolo1976

Post autor: paolo1976 »

Witam

Oczywiście popraw stabilność akumulatorow, choć to dziwne, że mają taki luz :roll: Sprawdź wszystkie połączenia elektryczne na obecność zwarć, oraz czy coś nie dotyka tam gdzie nie powinno. Potem sprawdź włącznik multimetrem na zakresie ciągłości obwodu, potrząsając energicznie tymże włącznikiem. Jeśli miernik będzie "piszczał" to znaczy, że włącznik do wymiany (chyba, że masz zacięcie jak ja i będziesz próbował go rozebrać i naprawić). :-) Myślę, że sterownik jest na 100% sprawny. Usterka typowo mechaniczna, choć wpływa na elektronikę.
Kochający tata swojej najukochańszej na świecie córeczki ***** Latarka - obecnie 3W plastikowy "no name" na 3 xAAA za 6zł z Biedronki
ODPOWIEDZ