Taśma led pomiędzy luksfery

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
zrazik

Taśma led pomiędzy luksfery

Post autor: zrazik »

Witam

Robię między schodami a pokojem ściankę z luksfer(ów) (pustaków szklanych ;) i pomyślałem nad paskami led (z 3528) umieszczonymi pomiędzy kaflami - poziome rzędy - wstępnie sprawdzajac - biała farba ogranicza jasność o 50% ale i tak efekt jest zadowalający, z tym że taśma się nieco zagrzała po godzinie testów na czucie ciepła, prawie gorąca, ale nic nie parzy, a to tak luzem bez kleju miedzy kaflami jeszcze, nie wiem czy montować ją tak jak jest,m czy może jakąś blaszkę alu skombinować by ciepło rozprowadzać - jak padnie to przecież nie będę ścianki burzył by nareperować ;)

Może ktoś montował już coś takiego i ma swoje przemyślenia? zawsze można obniżyć prąd... ale czy jest sens?

Póki co stoję przed zakupem 8m taśmy - więc jak ktoś zna dobrego sprzedawcę gdzie metr taśmy ma zakładany pobór prądu dajcie znać

alternatywą jest jeszcze światłowód i mocne źródło światła - ale pewnie drożej mnie to wyjdzie

ps wieczorem strzelę fotki jak to wygląda próbnie - może komuś się spodoba
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Wydaje mi się, że ograniczenie prądu w tym wypadku ma sens. Chłodzenia nie będzie, przy małej emisji cieplnej nie powinno się zbytnio grzać.
Blaszka aluminiowa troche pomoże, ale jeżeli to światło ma długo się palić, - a pewno tak trzeba zakładać - to nawet z aluminium w zamknięciu w końcu zrobi się naprawdę gorąco.

Tak, że ja obstawiam zmiejszenie napięcia zasilania. O ile to niestety nie wiem, ale chyba o połowę moc by trzeba było ograniczyć przynajmniej, może do 1/3. Może, ktoś inny ma więcej doświadczenia.

Jeszcze dodam, że w takim przypadku, że coś zamurowujemy to "lepiej dmuchać na zimne". ;)

Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
maryc

Post autor: maryc »

ukni w kuchni w dedykowanej aluminiowej listwie taśma led, tyle że na diodach 5050, wytrzymala kilka tygodni i diody jedna po drugiej zaczynały tracić jasność. Świeci juz w sumie pół roku ale jasność spada na tyle że jest do wyrzucenia. Po godzinie świecenia listwa jest gorąca.
Niech sobie poświeci pare tyg zanim na stałe zamontujesz.
ODPOWIEDZ