Garaż 5x5m - co proponujecie do oświetlenia?

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
lucky

Garaż 5x5m - co proponujecie do oświetlenia?

Post autor: lucky »

Muszę poprawić oświetlenie w garażu. W tej chwili mam takie jakby go nie było (pojedyncza żarówka...) i z często muszę się wspomagać halogenem ale to nie jest zbyt wygodna opcja.

Potrzebuje czegoś co spełni następujące wymagania:
- łatwe w montażu
- sensowna cena
- zużycie energii jest mało istotne ale kilka halogenów 500W to byłaby jednak przesada ;)

Co proponujecie? Jarzeniówki?
amisiek
Kontakt:

Post autor: amisiek »

Najtańsza opcja - cztery tanie oprawy na świetlówki 2xT8 36W każda, obsadzone świetlówkami Lumilux 840 lub 865. Do garażu taka jakość światła starczy. Takie oprawy są w każdym sklepie budowlanym, przykręcasz na wkręty lub kołki zależnie od materiału, łączysz i masz. Z jednej oprawy wychodzi około 5 tys lm, także miałbyś 20 tys lm całkiem sensownego światła.
Można zastosować metalohalogeny, ale w garażu rzadko się pracuje na tyle długo, by takie źródło światła miało sens. Także świetlówki, bo są tanie i wystarczająco dobre.
Awatar użytkownika
Kazik

Post autor: Kazik »

Takie 2 wspomniane wyżej oprawy można mieć za 120-130zł (do tego trzeba same świetlówki po kilka zł sztuka) i dadzą sporo światła. U mnie garaż ma wymiary na oko 6x6m i taki zestaw daje dobre oświetlenie.
amisiek
Kontakt:

Moim zdaniem dwie to będzie za mało. Do 20 mkw lepsze będą cztery, ale i to może być za mało do precyzyjnej roboty, tam będziesz potrzebował jeszcze lokalne silniejsze oświetlenie.
fxxx

Post autor: fxxx »

Na allegro są zestawy 2x26W 830 z używanym statecznikiem i okablowaniem, po 25 zł. Będą idealne! Użytkownik jacekkaska to sprzedaje, jak nie ma wystawionych wystarczy napisać do niego.
lucky

amisiek pisze: Takie oprawy są w każdym sklepie budowlanym,
W jakiej mniej więcej cenie są takie oprawy?
Na Allegro nie znalazłem. Spotkałem w jakimś sklepie za 150zł. Wyszłoby 600 zł. + 8świetlówek po ok. 20zł. + przesyłka = ok. 800zł.

Także...
amisiek pisze:Także świetlówki, bo są tanie i wystarczająco
to chyba jednak nie wychodzi tanio :wink:

Później jeszcze poczukam ale dobrze byłoby mieć punkt odniesienia by wiedzieć jaka cena za taką oprawą jest normalna/realna.
Jakie zalety i wady mają metahalogeny w porównanu do świetlówek?
fxxx pisze:Na allegro są zestawy 2x26W 830 z używanym statecznikiem i okablowaniem, po 25 zł. Będą idealne! Użytkownik jacekkaska to sprzedaje,
Cena zachęcająca ale użytkownika jacekkaska nie znajduje na Allegro. Napewno dobrą nazwę podałeś?
No i czy dużo mniej światła da taki zestaw 4 szt. 2x26W 830 od 4 szt. 2xT836W?

PS Zauważyłem, że w niektórych obudowach są włączniki. Z racji, że suft w garażu mam na tyle nisko, że sięgam do niego dłonią to taki włącznik wbudowany w obudowę w sumie byłby dobrą opcją. Mógłbym zrobić jeden podwójny włacznik a oprócz tego niezależnie w razie potrzeb włączać/wyłączać pojedynczo świetlówki.

EDIT: chyba znalazłem tego użytkownika.
fxxx

tutaj masz dla przykładu.

2x26W z tymi świetlówkami co on sprzedaje to 2x1800 lumenów, tak standardowo wśród świetlówek, możesz liczyć w przybliżeniu moc dla porównania.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Metalohalogeny mają większą sprawność ok 3 tys lumenów z 35W, lepszej jakości światło.
Jedyną wadą jest ich start, z elektronicznego statecznika trzeba czekać około minuty zanim osiągnie max jasność, a po wyłączeniu trzeba poczekać aż lampa ostygnie ok 10 minut zanim sie ponownie uruchomi, inaczej nie dojdzie do wyładowania, lampa nie zaświeci sie.
Jeśli masz w garażu jakiś stół do majstrowania to polecam nad miejscem roboczym zamontować sobie Metalohalogen 35W a gdzieś na środku garażu jedną oprawe świetlówek.

Do samego chodzenia po garażu myśle że jedna śweitlówka wystarczy.
A do precyzyjnych prac MH 35W czyli około 3 tys lumenów światła o CRI >90 jest w zupełności wystarczające.
lucky

smokuxx1987 pisze:Jedyną wadą jest ich start, z elektronicznego statecznika trzeba czekać około minuty zanim osiągnie max jasność
To jeszcze mogłoby być do zaakceptowania
smokuxx1987 pisze:a po wyłączeniu trzeba poczekać aż lampa ostygnie ok 10 minut zanim sie ponownie uruchomi
ale to już zniechęca. Jako dodatkowe oświetlenie mogłoby być dobre, jako głównie raczej nie bo często zapala się światło na krótki czas.
smokuxx1987 pisze:Do samego chodzenia po garażu myśle że jedna śweitlówka wystarczy.
Do chodzenia w garażu to i żarówka wystarczy. Nawet po ciemku po omacku by się dało :D

Ja chcę jednak żeby auto było dobrze oświetlone. Nie zawsze jest taka potrzeba ale czasem się zdarza. Np. jak zechcę przeprowadzić korektę lakieru.
4 źródła oświetlenia powinny być ok. Jak rozmieszczę je w taki sposób:

Kod: Zaznacz cały

-------       
   |            |
   |            |
      -------

mniej więcej to powinno mi dobrze oświetlić karoserię auta. Mam halogen 400W bo tak czy inaczej potrzebne jest też dobre ruchome źródło światła ale to nie wystarcza.

Myślicie, że opcja zaproponowana fxxx będzie wystarczająca?
Cena jest zachęcająca.
Ile taki metahalogen 35W może kosztować? Może jako dodatkowe źródło światła poza świetlówkami byłby dobrą opcją. Ew. jeszcze można pomyśleć nad opcją 2świetlówki + 2metahalogeny.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Za nim coś zaproponuję chcę zapytać, jak wysoki jest garaż i czy ściany są białe jasne czy raczej ciemne i przede wszystkim czy sufit jest biały. Do takich zabaw jak korekta lakieru musisz mieć światło w wysokim CRI i barwa ok. 5000-5500K, w ostatecznośći MH 4200K i dodatkowa sprawa do takiej zabawy światło musi być równomiernie rozłożone, wszelakie refleksy i odbicia światła bardzo utrudniają zlokalizowanie jakiś skaz na lakierze. Wysokość pomieszczenia ma znaczenie w przypadku MH, dlatego że jeśli jest nisko jego duża ilość światła skupiona w jednym punkcie może czasem przeszkadzać, dlatego lepiej użyć go przez odbicie od białego sufitu. Po za tym jeśli idziesz do garażu popracować to minuta na uruchomienie MH to nie jest dużo, jeśli tylko wchodzisz np. po młotek to wystarczą świetlówki i pomieszanie tych dwóch źródeł światła będzie ok. W zasadzie koszt zbudowania sobie metalohalogenu nie jest wysoki, jak dobrze poszukasz na allegro to taką 150-tkę poskładasz za 70zł.
amisiek
Kontakt:

Do korekty lakieru to TYLKO świetlówki z rodziny Philips Graphica / Osram Color Proof albo metalohalogeny ceramiczne o możliwie najwyższym Ra/CRI. Czyli Osram HCI-T 150/NDL (barwa 942, świetne Ra) lub Philips CDM-T 150 /942 (gorzej z racji na odrobinę różowawy zafarb). Jeśli cokolwiek zamierzasz robić, gdzie w grę wchodzi barwa, nie baw się w ogóle w standardowe świetlówki, tu musi być możliwie najwyższe CRI, jakie uda Ci się zdobyć.
4/5 sprzedawanych świetlówek to rury w barwach 830, 840 i 865. Ra=85, czyli do lakieru się nie nadaje.
Z kolei Color Proof ma wadę, którą jest niska skuteczność. Rura Philips TL-D Graphica /965 T8 36W daje ok 2200lm, a tymczasem 840tka aż 3300lm z tej samej mocy. Metalohalogen jest znacznie sprawniejszy od graphicy.
Zatem jeśli pracujesz dłużej, to załóż dwie lub cztery oprawy MH po 150W świecące na pomalowany na biało sufit, a do tego dwie oprawy na proste zwykłe świetlówki. Światło szybkie (świetlówki) odpalisz natychmiast i posłuży po to, by się nie przewrócić, a MH posłużą do pracy. Te źródła nie lubią ciągłego załączania i wyłączania, ale w zamian za to oferują nadzwyczaj wysoką sprawność i najlepszą dostępną jakość światła JEDNOCZEŚNIE.
Co do barwy, to 4200K odpowiada światłu słonecznemu na wiosnę w południe, a latem nieco przed i nieco po południu. Oko się bardzo łatwo akomoduje i w praktyce światło ceramicznego MH z najwyższej półki, równo rozproszonego, jest nie do odróżnienia od słonecznego dla większości ludzi. Robiłem takie badania.
fxxx

zapomniałem linka wstawić ...

http://allegro.pl/show_item.php?item=3108222447

Co do poprawek lakieru, to dokładnie tak jak napisał amisiek.

Orientacyjnie MH u mnie możesz mieć za 115zł z wysyłką komplet 70W w barwie 942, ale nie ładnie tak tutaj pisać. W sprawie MH po prostu zapraszam na priv/do giełdy.

Do oświetlania 35W IMHO się nie nadaje, jako punktowe światło owszem (blat roboczy itp).
lucky

Zbychur pisze:Za nim coś zaproponuję chcę zapytać, jak wysoki jest garaż
Niski, dokładnie wysokości w tej chwili nie jestem w stanie podać ale dach idzie skosem i z jednej strony podejrzewam, że ok. 2 a z drugiej maks 2.5m
Zbychur pisze:czy ściany są białe jasne czy raczej ciemne
Garaż jest w dość specyficznym miejscu. Dwie z czterech ścian są ścianami budynków obok. Są szare, pozostałe są z drewna czyli dość jasne.
Zbychur pisze:Do takich zabaw jak korekta lakieru musisz mieć światło w wysokim CRI i barwa ok. 5000-5500K, w ostatecznośći MH 4200K i dodatkowa sprawa do takiej zabawy światło musi być równomiernie rozłożone, wszelakie refleksy i odbicia światła bardzo utrudniają zlokalizowanie jakiś skaz na lakierze.
Światło statyczne to jakie by nie było i tak nie będzie dobre do zlokalizowania wszystkich defektów. Niektóre defekty ujawniają się przy słabym, inne przy mocnym oświetleniu. Trzeba też pod różnymi kątami sprawdzać.
Tak czy inaczej do inspekcji potrzebne jest ruchome źródło światła. Mam do tego halogen 400W ale jeśli uważacie, że MH sprawdzi się w tym lepiej to na pewno rozważę zakup MH dodatkowo.
Zbychur pisze:Po za tym jeśli idziesz do garażu popracować to minuta na uruchomienie MH to nie jest dużo,
Oczywiście, że nie. Większym problemem jest to, że trzeba czekać 10minut po wyłączeniu.
Zbychur pisze:jeśli tylko wchodzisz np. po młotek to wystarczą świetlówki i pomieszanie tych dwóch źródeł światła będzie ok.
2 x świetlówka + 2 MH to będzie dobra opcja?
Zbychur pisze:jak dobrze poszukasz na allegro to taką 150-tkę poskładasz za 70zł.
Co oznacza 150-tka? Moc?
amisiek pisze:Zatem jeśli pracujesz dłużej, to załóż dwie lub cztery oprawy MH po 150W świecące na pomalowany na biało sufit,
Nie mam białego sufitu i na tą chwilę zmiana konstrukcji odpada. Da się to jakoś rozwiązać. Czy w takim układzie jak rozmieściłbym na górze 4MH to nie byłoby za dużo tego światła i nie wystarczająco by się rozproszyło?
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Czyli garaż wygląda na ciemny, co oznacza że trzeba będzie trochę więcej światła.
150W daje ok 12 tyś lumenów ale wychodzące z jednego punktu. Proponuję zakupić jeden zestaw MH i popróbować. Zrobiłem lampy dla znajomego 2x 150W do warsztatu 5x4m i 2,6m wysokości. umieścił je w dwóch przeciwległych rogach. Niby ściany białe ale spawanie robi swoje. mimo wszystko światło mocno go oślepiało więc zaproponowałem żeby zrobił sobie takie dyfuzory np. z białej cienkiej tkaniny i tak uczynił. kwadratowe ramki 500*500mm obciągnięte dosyć fajną półprzezroczysta tkaniną przed każdą lampą i światło doskonale się rozłożyło, fakt jest go jakby trochę mniej ale lepiej wypełnia pomieszczenie. Jako lampę punktową ma HID 35W 4200K od kolegi z forum, ale do lakiernictwa sie nie nadaje, natomiast na stół warsztatowy jak doskonała, 3000tyś lumenów, małe rozmiary, rozruch szybszy niż MH i bez czekania na rozruch ponowny.

Generalnie świetlówki masz pewne, jako światło "szybkie" natomiast proponuję zakupić jakieś 2 zestawy MH 150W 942 do dwóch rogów, choć 4x70W w 4 rogach powinno być lepiej (ale wyjdzie trochę drożej). Co do przenośnego, to MH nie specjalnie, a jeśli już to na trzonku G12 bo niektóre Rx7s nie lubią zmiany położenia, ale i tak trzeba ostrożnie bo dużych wstrząsów też nie lubią.

Co do poprawek lakierniczych to kolega amisiek chyba wyjaśnił dokładnie.
fxxx

Zawsze możesz na sufit dokręcić płytę białą hdf 3,2mm, koszt około 40zł. MH stygnie około 3-4 minuty, nie 10 minut, nie przesadzajmy :)

HID samochodowy ma słabe Ra i to jego główna wada.
ODPOWIEDZ