Lampa podwórkowa LED a programowanie czasowe

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
art212

Lampa podwórkowa LED a programowanie czasowe

Post autor: art212 »

Witam, jestem tu nowy i jest to mój pierwszy post więc wybaczcie, jeśli zadam głupie pytanie. Chciałbym przed garażem zamontować lampę led (odpowiednik może 200-300 Watowej tradycyjnej żarówki). Miałaby być ona z czujnikiem ruchu i oświetlać w nocy około 15 m od garażu - kiedy będę wracał jak wstawię samochód. Mam tylko pytanie: czy jest możliwość zaprogramowania czujnika, żeby nie uaktywniał lampy w dzień np. w określonych godzinach? Nie chcę, żeby na darmo lampa włączała w dzień. Czy mają to tylko wybrane modele? Czy wszystko załatwia czujnik zmierzchu? Na jaką "markę" zwrócić uwagę a jakie omijać? i jaką lepiej wybrać "jednopunktową" czy z kilkudziesięcioma małymi diodami?

Pozdrawiam
ptja

Post autor: ptja »

A masz nocne oświetlenie domu? Może po prostu podłącz tę lampę do tego obwodu? Możesz też użyć wyłącznika zmierzchowego albo czasowego do odcinania zasilania lampy z czujnikiem ruchu.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Jako bazę, możesz zakupić w markecie jakiegoś halopaka z czujnikiem ruchu i zmierzchowym. Mają one możliwość regulacji poziomu światła do aktywacji oraz czasu świecenia .

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Yogi_

Post autor: Yogi_ »

Witam
Później korzystając z wątków o programowaniu driverów przerób czujnik ruchu na czujnik bezruchu i odpada kłopot z ustawianiem czasu świecenia :-)

Pozdrawiam
Krzysiek
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

art212 pisze:(odpowiednik może 200-300 Watowej tradycyjnej żarówki)
Uuu. To sensowną lampkę chcesz, To tak z 30-40W w LEDa musi iść... Czyli też dobre chłodzenie mieć... To w najtańszych chyba takich nie robią...
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
ODPOWIEDZ