Oświetlenie tokarki
Oświetlenie tokarki
Witam.
Czy jest sens myśleć o sensownym oświetleniu ledem (ledami) tokarki?
W tej chwili mam zamontowaną lampkę (taką na klips) z Lidla (gwint E14) i dokupioną żarówkę wieloledową (też z Lidla). Niestety na uchwycie jest widoczny efekt stroboskopowy.
Pozdrawiam
Krzysiek
W tej chwili mam zamontowaną lampkę (taką na klips) z Lidla (gwint E14) i dokupioną żarówkę wieloledową (też z Lidla). Niestety na uchwycie jest widoczny efekt stroboskopowy.
Pozdrawiam
Krzysiek
Re: Oświetlenie tokarki
tak, ale upewnij się, że prąd w diodzie jest stały (nie jest używany mechanizm PWM), bo może być jeszcze gorzej niż ze świetlówką (diody mają małą bezwładność).Yogi_ pisze:Witam.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Czyli bez kombinacji? W innym poście omawiany włącznik na mosfecie i po krzyku?
Albo dobrać zasilacz mający ograniczenia pasujące dla diody to na krótko (znaczy jak w chińskich ładowarkach do komórek - trafo i mostek - rozdeptałem kiedyś taką do Nokii - nic więcej nie było)?
I jaka dioda? Mi wychodzi, ze jakaś neutralna z prądem 700 mA? Czy 3xdioda?
Wysokość oświetlenia max. 50 cm.
Pozdrawiam
Krzysiek
[ Dodano: 11 Marzec 2013, 08:55 ]
Właśnie mi się przypomniało, ze akurat mam jakiś zasilacz 3,3V chyba 500mA. Do testów by się nadał.
Albo dobrać zasilacz mający ograniczenia pasujące dla diody to na krótko (znaczy jak w chińskich ładowarkach do komórek - trafo i mostek - rozdeptałem kiedyś taką do Nokii - nic więcej nie było)?
I jaka dioda? Mi wychodzi, ze jakaś neutralna z prądem 700 mA? Czy 3xdioda?
Wysokość oświetlenia max. 50 cm.
Pozdrawiam
Krzysiek
[ Dodano: 11 Marzec 2013, 08:55 ]
Właśnie mi się przypomniało, ze akurat mam jakiś zasilacz 3,3V chyba 500mA. Do testów by się nadał.
Witam
Tokarka jest raczej sprzętem stacjonarnym, więc rozmiar tu nie powinien być priorytetem.
Według mnie optymalne by był taki zestaw:
- zasilacz dający około 12 - 15V prądu stałego;
- 3 LEDy połączone szeregowo temperatura barwowa według uznania, ale raczej neutralna do ciepłej, najlepiej w komplecie z optyką;
- prosty układ stabilizacji prądu na LM317.
Pozdrawiam
PS: np. tu pozycja 13, taniej raczej nie dostaniesz.
Tokarka jest raczej sprzętem stacjonarnym, więc rozmiar tu nie powinien być priorytetem.
Według mnie optymalne by był taki zestaw:
- zasilacz dający około 12 - 15V prądu stałego;
- 3 LEDy połączone szeregowo temperatura barwowa według uznania, ale raczej neutralna do ciepłej, najlepiej w komplecie z optyką;
- prosty układ stabilizacji prądu na LM317.
A to po co?Yogi_ pisze: W innym poście omawiany włącznik na mosfecie i po krzyku?
Pozdrawiam
PS: np. tu pozycja 13, taniej raczej nie dostaniesz.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Witam
Może taka propozycja:
zrobiłem sobie oświetlenie tokarki na żarówce led gu 10 3x 1W z padniętym zasilaczem, tylko musiałem przerobić zasilanie ponieważ w oryginale była zasilana 230 V, dorobiłem zasilacz ze starej ładowarki od wkrętarki+ stabilizator 7808 dioda x2 kondensator i wychodzi prawie 10 V.
Dodatkowo gęsia szyja z lampki USB zakupionej na allegro ok 8 zł puszka 1,5 zł.
Może póżniej podrzucę zdjęcie.
Pozdrawiam
Może taka propozycja:
zrobiłem sobie oświetlenie tokarki na żarówce led gu 10 3x 1W z padniętym zasilaczem, tylko musiałem przerobić zasilanie ponieważ w oryginale była zasilana 230 V, dorobiłem zasilacz ze starej ładowarki od wkrętarki+ stabilizator 7808 dioda x2 kondensator i wychodzi prawie 10 V.
Dodatkowo gęsia szyja z lampki USB zakupionej na allegro ok 8 zł puszka 1,5 zł.
Może póżniej podrzucę zdjęcie.
Pozdrawiam