Oświetlenie dodatkowe do samochodu

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
muczaczo18

Oświetlenie dodatkowe do samochodu

Post autor: muczaczo18 »

Na wstępie witam i gorąco pozdrawiam wszystkich użytkowników forum.
Trafiłem tu przypadkiem podczas szukania rozwiązania mego problemu z dodatkowym oświetleniem w samochodzie i nie tylko.

Planuję zrobić dodatkowe oświetlenie ( a raczej doświetlenie drogi) do samochodu.
Zamontowane ma być w miejscu gdzie teoretycznie powinny być światła mgielne. Poczyniłem już nawet pewne test na chińskich diodach ( i tak już został wykorzystane do oświetlenia dekoracyjnego). Mianowicie zamontowałem szeregowo 6 szt 3w 700ma białych zimnych diod na okrągłym radiatorze i przystawiłem mniej więcej w miejsce gdzie ma być halogen ( co prawda tylko z jednej strony ale efekt i tak był zaskakujący) zasilane były z zasilacza laboratoryjnego.

Obecnie czekam na przesyłkę 6 szt XM-L T6 więc wolę dokładnie się douczyć czym i jak to zasilić prądowo.
Początkowo myślałem by to połączyć po 3 szt w szereg ale napięcie w aucie jest co bądź mało stabilne i długo by pewnie nie pożyły bezpośrednio podłączone do akumulatora.
Z chłodzeniem myślę, że nie będzie problemu miejsca jest dużo a i radiator też można chłodzić powietrzem.

Czy istnieje możliwość zrobienia (kupienia) takiego sterownika by działał tak samo jak przełącznik świateł w aucie? Z tego co widziałem większość sterowników posiada 3 tryby lub więcej tylko czy można to podłączyć w taki sposób by zaświecając światła pozycyjne diody świeciły słabo, świecąc światła krótkie średnio a dopiero przy długich dostawały full moc??

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie pomysły i podpowiedzi.
Ostatnio zmieniony czwartek 28 lut 2013, 22:58 przez muczaczo18, łącznie zmieniany 1 raz.
fxxx

Post autor: fxxx »

Trafisz na policjanta dociekliwego i Ci dowód zabierze, tyle w temacie. Dla czystej nauki to wystarczy pod kolejne + podłączać stabilizatory amc, pamiętając o napięciu zasilającym-6V
muczaczo18

Post autor: muczaczo18 »

Ma to być założone do samochodu który jeździ praktycznie tylko okazjonalnie po lasach i innych tego typu wertepach więc na drogi bardzo rzadko bywa.

Rozumiem ze polecanych tu regulatorów amc nie można łączyć szeregowo w celu podłączenia go do np. instalacji 12v
Ostatnio zmieniony czwartek 28 lut 2013, 22:59 przez muczaczo18, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Układy AMC7135 są źródłami prądowymi, a tych nigdy nie wolno łączyć szeregowo.
Staraj się pisać poprawnie jednostki elektryczne.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Mirecki

Post autor: Mirecki »

Nie ma co kombinować z AMC przy 12V moim zdaniem. Musisz się wyposażyć w sensowny driver dla danego zakresu napięć. Zobacz to: driver darelteka
Powinno dać radę 3xXM-L. Sterowanie mocą też się da rozwiązać, ale nie używaj tego raczej na mijania - nieograniczona niczym wiązka w nocy i tak będzie oślepiać innych, a to nie jest fajne. Jak już zamówiłeś diody to kombinuj ale prościej do samochodu byłoby zainwestować w HID'a, a i pewnie taniej też.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Hid wrzucony do lamp dalekosiężnych i jest moc. Diody prócz upakowania, potrzebują dobrego chłodzenia a całość musi być idealnie szczelna - jak to rozwiążesz ? 3 diody na stronę, w każdą 3A, to jest 27W. Z taką ilością mocy nie radzi sobie nawet radiator z i7 z miedzianym rdzeniem, a ty jak to schłodzisz ?
ILPT
ODPOWIEDZ