Podziel się swoją radością
Witam
Pozdrawiam
PS: Trafo > PW
Coś mi się nie widzi tu EL34 a raczej EL84 i ECC82/3, choć i tak rezystory katodowe troche małe i do tego drutowe....Hahar pisze:Teraz szukam trafo - głośnikowych i zasilającego pod EL34...
Pozdrawiam
PS: Trafo > PW
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Witam
Pozdrawiam
No tak, tylko Ty masz podstawki oktalowe, a hahar ma nowalowe dlatego poddałem w wątpliwość EL34, popatrz jeszcze na rezystory katodowe.megabit pisze:To płytka od Traxmana, tam można zaaplikować różne lampy.
Pozdrawiam
Podstawki zawsze mogę wymienić - po prostu El34 już mam ale trafo nadal nie więc wszystko może się zmienić...
Zasilający powinien mieć 250V 0,3A i 6,3V 3,5A-nadal szukam ale słyszałem o kiepskich parametrach tych z allegro -podobno nie trzymaja parametrów pod obciążeniem.
Płytka dopuszcza różne konfiguracje lamp, również mieszanie novalowych z octalowymi.
megabit jakieś sugestie co do trafo zasilajacego-konkretnie gdzie kupić lub z czego by pasował ?
Jakie chcesz dać głośnikowe pod EL34?
Widzę że temat masz opanowany ...
Zasilający powinien mieć 250V 0,3A i 6,3V 3,5A-nadal szukam ale słyszałem o kiepskich parametrach tych z allegro -podobno nie trzymaja parametrów pod obciążeniem.
Płytka dopuszcza różne konfiguracje lamp, również mieszanie novalowych z octalowymi.
megabit jakieś sugestie co do trafo zasilajacego-konkretnie gdzie kupić lub z czego by pasował ?
Jakie chcesz dać głośnikowe pod EL34?
Widzę że temat masz opanowany ...
Witam
Skoro znasz "triodę" pogadaj z Kacprem Kaka, nawija na rdzeniach EI, bardzo dobre trafa wy robi p. Ogonowski, warte kupna są też 4piotr4 (czy jakoś tak się pisał). Ja swoje sam nawijałem.
Pozdrawiam
Żeby to było takie proste...Hahar pisze:Podstawki zawsze mogę wymienić -
Skoro znasz "triodę" pogadaj z Kacprem Kaka, nawija na rdzeniach EI, bardzo dobre trafa wy robi p. Ogonowski, warte kupna są też 4piotr4 (czy jakoś tak się pisał). Ja swoje sam nawijałem.
Pozdrawiam
Witam
Ostatnia moja konstrukcja ma równe pasmo 10Hz do 80kHz przy 3 db. Przy wytrwałości i dokładności, osiąga się znakomite efekty. Można nawet zrobić lepsze niż tzw. fabryczne.
Pozdrawiam
Bardzo cicho, ale wolę słuchać głośnikówHahar pisze:I jak grają?Pyra pisze: Ja swoje sam nawijałem.
Ostatnia moja konstrukcja ma równe pasmo 10Hz do 80kHz przy 3 db. Przy wytrwałości i dokładności, osiąga się znakomite efekty. Można nawet zrobić lepsze niż tzw. fabryczne.
Pozdrawiam
Pyra pisze: Bardzo cicho, ale wolę słuchać głośników
A ja muzyki
Tak się zastanawiam po co w transformatorach głośnikowych podaje się pasmo powyżej akustycznego - dla nietoperzy?
A tak na serio- fajna nawijarka ...
Jak poszukam odpowiednich rdzeni to się zgłoszę.
Ostatnio zmieniony piątek 08 lut 2013, 18:01 przez Hahar, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Jeśli porównasz dwa trafa, takie 20Hz - 20kHz i 10Hz - 80kHz, zapewniam Cie że usłyszysz (i zmierzysz) różnicę.
Na rdzenie są najlepsze stare blachy grubości 0,35mm, wbrew pozorom, "za komuny" robiło się tak jak powinno, teraz liczy się tylko kasa.... albo nowe ale specjalnie wykonane w tym kierunku. Dobre trafa do PP są na toroidach (niski strumień rozproszenia, dobre sprzężenie), można też niezłe wykonać na rdzeniach RZC.
Pozdrawiam
PS: Po co szybki antyrefleksyjne, skoro przyrostu ilości światła nie zobaczysz
Chodzi o to, że każdy z szeregowych elementów składowych toru akustycznego ma swoje ograniczenia, jeśli by zbudować wszystkie na pasmo 20 - 20k przy wymaganym spadku 3dB to po połączeniu 3 elementów miał byś spadek na skraju pasma o 9dB, czyli użyteczne pasmo było by węższe. Ponadto tor akustyczny powinien być szeroki, aby USZ (NFB) potrafiło zareagować na ewentualne wzbudzenia w zakresie wyższych częstotliwości.Hahar pisze:Tak się zastanawiam po co w transformatorach głośnikowych podaje się pasmo powyżej akustycznego - dla nietoperzy?
Jeśli porównasz dwa trafa, takie 20Hz - 20kHz i 10Hz - 80kHz, zapewniam Cie że usłyszysz (i zmierzysz) różnicę.
Na rdzenie są najlepsze stare blachy grubości 0,35mm, wbrew pozorom, "za komuny" robiło się tak jak powinno, teraz liczy się tylko kasa.... albo nowe ale specjalnie wykonane w tym kierunku. Dobre trafa do PP są na toroidach (niski strumień rozproszenia, dobre sprzężenie), można też niezłe wykonać na rdzeniach RZC.
Pozdrawiam
PS: Po co szybki antyrefleksyjne, skoro przyrostu ilości światła nie zobaczysz