Podziel się swoim smutkiem

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Kazik

Post autor: Kazik »

Ile lat ją masz?
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

Najstarsze jej zdjęcia mam datowane na wrzesień 2007.
Awatar użytkownika
Kazik

Chińska lampka i 5 lat użytkowania? Można się cieszyć. :P
DNF

Post autor: DNF »

Rozkręcaj i pokaż driver, potem będzie się myśleć :)
Vigo

Post autor: Vigo »

Fart w niefarcie :| , zsunął mi się dzisiaj z biurka laptop (pechowo zaczepiłem nogą o kabel zasilacza) i spadł na podłogę :-( , szczęście w tym, że komputer spadł na wtyk podłączonego do niego zasilacza co zamortyzowało upadek :-| , dzięki czemu lapek wyszedł bez szwanku, ale wtyk ucierpiał srodze co widać na poniższym zdjęciu:

Obrazek

Nie wiem czy taki przewód da się jakoś wymienić :?: (obudowa zasilacza zatrzaśnięta na amen, jak to otworzyć bez uszkodzenia :?: ), jeżeli nie to stówkę na nowy zasilacz trza szykować, a można by ją np. w nowa latareczkę zainwestować, szkoda. :sad:

___
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Niestety zasilacze notebookowe są zgrzewane ultradźwiękowo lub klejone , przy odrobinie cierpliwości można go jednak rozlożyć a potem skleić ponownie.

Kabel spokojnie zakupisz razem z wtykiem osobno za kilka złotych.
elektroda.pl
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

Gdyby nie upadek pewnie nic by nie było. Teraz został mi tylko najniższy tryb. Tak, świeci dalej, możliwe, że po prostu odczepił się kabelek od przycisku. Ale nie mam pojęcia jak się do tego dobrać.
Awatar użytkownika
cudny

Post autor: cudny »

Vigo, a poco chcesz rozbierać zasilacz? Utnij ułamaną końcówkę i przylutuj nową.
Solarforce L2 XM-L 8xAMC
Awatar użytkownika
Kazik

cudny pisze:Vigo, a poco chcesz rozbierać zasilacz? Utnij ułamaną końcówkę i przylutuj nową.
Właśnie tak powinno być. Ale nie oszukujmy sie - teraz żyje się tylko po to, żeby kupować nowe rzeczy. Naprawa absolutnie nie wchdzi w grę, bo jeszcze jakiś milioner Cię nie wycyka na kolejne złotówki. :twisted:

Tym pięknym sposobem mogę naprawić zmywarke za 650zł lub kupić nową za 850zł. :mrgreen: Ot nowoczesna ekologia (wykorzystanie materiałów).

Gościu w salonie samochodowym (i to w godzinach pracy) powiedział mi wprost, że teraz auta robi się dla serwisu, a jeśli chce mieć auto dla siebie mam kupic coś z lat 60'. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Kazik pisze:Gościu w salonie samochodowym (i to w godzinach pracy) powiedział mi wprost, że teraz auta robi się dla serwisu, a jeśli chce mieć auto dla siebie mam kupic coś z lat 60'. :mrgreen:
Niestety ale tak jest, co prawda jeszcze pod koniec lat 80-tych robiono samochody do jeżdżenia, a nie oglądania...
Vigo - sprawdź, czy masz sprawne gniazdo zasilania, bo ono też często ulega uszkodzeniu.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Vigo

Post autor: Vigo »

Panowie piękne dzięki za zainteresowanie moim problemem i porady. :)
Pyra, gniazdo zasilania w laptopie na szczęście jest całe.
Wymiana samego wtyku to nie problem, ale skąd wziąć taki wtyk, który ma wytrzymać prąd bez mała 5A (znamionowo 4,62A). Po za tym oryginalny wtyk ma w środku trzeci pin (komunikujący czip z pamięcią w zasilaczu z komputerem) odpowiedzialny za identyfikację zasilacza przez system, w związku z tym komputer akceptuje wyłącznie macierzyste zasilacze, zamienniki np. nie są rozpoznawane i nie ładują baterii.
W sieci wyczytałem, że chińskie zamienniki wtyków nie wytrzymują i po wymianie plastik w środku potrafi się stopić, a wtedy można zdemolować sobie płytę główną laptopa na amen, więc chyba nie będę oszczędzał i jednak zakupię nowy oryginalny zasilacz (oszczędny często dwa razy płaci :wink: ).

Tabliczka znamionowa zasilacza:
Obrazek
wkliw

Post autor: wkliw »

Ja bym albo poszukał wtyku (np farnell itp) albo zapolował na uszkodzony zasilacz i z niego wykorzystał wtyk. Zrób fotkę wtyczki może akurat ktoś ma na zbyciu? Sam kupiłem kilka zasilaczy laptopowych do innych celów a wtyki poobcinałem i leżą może coś spasuje.
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
W związku z wypadkiem w Krakowie i ustaleniem prawdopodobnej przyczyny, prezes zarządził nadzwyczajne badania wszystkich podobnych urządzeń w Polsce... Weekend mam w pracy. :evil:

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Na dworze ciepło, mój tygodniowy urlop już się rozpoczął a ja mam gorączkę, zapchany nos i praktycznie jestem pozbawiony sił i ochoty na cokolwiek :cry:
Awatar użytkownika
pralat

Post autor: pralat »

Nie jest tak źle - na dworze zimno, pada, a Ty możesz zawsze iść do Krasiejowa ;-)
Zablokowany