Lampy metalohalogenkowe w domu

dane techniczne, wykazy, dokumentacje, zestawienia, linki do pomocnych stron...
PawelPe

Post autor: PawelPe »

Pyra pisze:Witam
Weź jeszcze pod uwagę, że MH, jak się zapali, to nie można za chwilę gasić, i tak w kółko...

Pozdrawiam
Z tego powodu, z początku, zupełnie nie brałem pod uwagę lamp MH, ale kiedy przemyślałem temat, okazało się że światło u dzieciaków świeci się non stop, od powrotu do domu aż do wieczora.

Piszecie że poszczególne modele lamp są bardziej lub mniej udane. Jakiego modelu lampy MH o świetle 942 i mocach 35W i 70W szukać?
Zorientowałem się, że są cztery popularne trzonki: G12, G8.5, RX7s i klasyczny E27. Lampy z którymi trzonkami są najpopularniejsze / najtańsze / najpraktyczniejsze / najłatwiej o oprawę do nich?
Czy warto szukać lampy przeznaczonej do opraw otwartych i zamkniętych czy wystarczy taka wyłącznie do opraw zamkniętych?
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Odpowiem na pytania, na które wydaje mi się, że znam odpowiedź.

Jeżeli chcesz barwę 942 (niektórzy w tym ja, przy mocach mniejszych od 150W wolą 930), to chyba obojętnie czy Osram, czy Philips. Ja ma (co prawda właśnie w barwie 930) niektóre Osrama, niektóre Philipsa i jedne i drugie są OK, ciut różne, ale nie powiem, które lepsze, różnica tak minimalna...

Najtańsze są różnie, albo G12, albo G8,5, albo Rx7s, ale te ostatnie chyba rzadziej. W różne oprawy najłatwiej chyba zamontować lampy na Gxx, choć same oprawki G12, czy G8,5 są trudno dostępne niestety :( Na szczęście da się zamiast nich stosować kostki elektryczne.

Za to mocowanie Rx7s bardzo łatwo dostać chyba w każdym sklepie elektrycznym.

W tej chwili wygląda to tak: http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... fault-1106 niestety sprzedawcy różne rzeczy w opisach wpisują i nieraz przez to mocno ukrywają swoje oferty ;)

Na E27 jeszcze nie spotkałem niczego w mocach 35-70W i CRI>90.

Układ zapłonowy polecam Tridonic taki, który jest na 35 albo 70 zależnie jak się kable podłączy. Zazwyczaj one nie piszczą (w przeciwieństwie do ruletki z innymi w tym względzie). No i dają jakąś możliwość, gdyby było za jasno/ za ciemno ;)

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony niedziela 23 lis 2014, 20:41 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
fotorondo

Post autor: fotorondo »

E27 nie ma, jest E40 ale to chyba od 250W.
PawelG.

Post autor: PawelG. »

fotorondo pisze:E27 nie ma, jest E40 ale to chyba od 250W.
Są 150W, u mnie w firmie jest sporo takich lamp.
Było też sporo G12 100W, ale mało ich zostało.
Chwila poszukiwań i są też mniejsze.
http://www.stukpuk.pl/lampa-metalohalog ... -pila.html
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Przepraszam, myliłem się.
PawelPe

marmez pisze:Układ zapłonowy polecam Tridonic taki, który jest na 35 albo 70 zależnie jak się kable podłączy. Zazwyczaj one nie piszczą (w przeciwieństwie do ruletki z innymi w tym względzie). No i dają jakąś możliwość, gdyby było za jasno/ za ciemno ;)
Pozdrawiam.
Dokładnie taki mam plan. Pierw przetestuję 35W, a pewnie później dokupię 70W.
Masz na myśli Tridonic PCI 35/70 PRO C011? Dużo dobrego czytałem o nim na forum. A jak zachowuje się podczas próby zapłonu gorącej lampy? "Kopie" do upadłego czy odczekuje do ostygnięcia lampy?
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

PawelPe pisze:A jak zachowuje się podczas próby zapłonu gorącej lampy? "Kopie" do upadłego czy odczekuje do ostygnięcia lampy?
Kilka razy lampa błyska, a potem już przestaje błyskać, a co potem to nie wiem, bo nie mam sumienia dłużej czekać ;)
PawelPe pisze:Masz na myśli Tridonic PCI 35/70 PRO C011?
Tak, ten - sprawdziłem teraz ;)
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
p.stradowski

Post autor: p.stradowski »

Jak wygląda kwestia odprowadzania ciepła z lampy i układu zapłonowego?
Mam CDM-T 150W 942 i Tridonica PCI PRO C021 połączone na przewodach i zastanawiam się nad oprawą.
W domu mam dwójkę małych dzieci, więc nie widzę innego miejsca do zamocowania niż wysoko - najlepiej na suficie.
Podoba mi sie oprawa Italux Terni - taka jak tutaj , tylko nie wiem czy wsadzanie do niej 150W jest dobrym pomysłem.
Drugi problem, to układ zapłonowy, czy jak zamknę go w jakiejś metalowej puszce, nie będę miał problemów?
Widziałem, że można zrobić maskownicę do schowania układu zapłonoweg pod sufitem z miski metalowej z Ikei , tylko to trochę za wysokie będzie, znacie jakieś inne opcje?

Pozdrawiam
Paweł
PawelPe

W końcu skompletowałem graty do uruchomienia lampy MH (Tridonic PCI 35/70 PRO C01 + Philips Master CDM-T 35W/942 G12).
Odpaliłem ją i... zachwyciłem się. Piękne światło. Nawet nie przeszkadzało to, że lampa nie miała żadnej oprawy.
Lampę odpaliłem na poddaszu które wykańczam. Obok świeciły dwie nowe świetlówki kompaktowe OSRAM 30W 840 1940lm każda. I muszę przyznać, że (subiektywnie) obie razem dawały mniej światła niż jeden MH 35W. Mniej światła i gorszej jakości. Jakimś wyjaśnieniem może być fakt, że na poddaszu było wówczas koło 7st.C, więc świetlówki emitowały pewnie z 60% strumienia nominalnego.
Co ciekawe, barwa 4200K z MH jest przyjemniejsza dla oka i wydaje się być minimalnie "cieplejsza" od 4000K świetlówek. Ciekawe.

Skończyło się na tym, ze teraz... rozglądam się za kolejnymi lampami MH. Tym razem chciałbym kupić 70W i... 20W.
Czy statecznik elektroniczny BAG do lampy 70W jest godny polecenia?
Czy są dostępne na rynku stateczniki i lampy 20W?
p.stradowski pisze:Jak wygląda kwestia odprowadzania ciepła z lampy i układu zapłonowego?
Przyłożyłem rękę na około 5 cm do mojej MH 35W. Ledwo czułem ciepło. Wydaje mi się, że emituje tyle ciepła ile świetlówka 30W (co jest logiczne zważywszy na fakt, że ma podobną wydajność świetlną).
simon-u

Post autor: simon-u »

PawelPe pisze: A jak zachowuje się podczas próby zapłonu gorącej lampy? "Kopie" do upadłego czy odczekuje do ostygnięcia lampy?
"Kopie" co pewien odstęp czasu, a jak palnik wystarczająco ostygnie nastąpi zapłon, przez to czasem może się zdarzyć, że pozostawimy włącznik załączony, wyjdziemy z domu, a po powrocie okaże się, że w domu świeci się światło :(
PawelPe pisze: Skończyło się na tym, ze teraz... rozglądam się za kolejnymi lampami MH. Tym razem chciałbym kupić 70W i... 20W.
Czy statecznik elektroniczny BAG do lampy 70W jest godny polecenia?
Czy są dostępne na rynku stateczniki i lampy 20W?
Przy MH lepiej jest kilka słabszych niż jedną mocną.
Były kiedyś dostępne palniki MH 20W GE w oprawie halogenowej GU10 czy coś w podobie. 70W MH odpalałem na podkręconej przetwornicy samochodowej HID, ale nie do końca palnik wszedł w punkt pracy, bo pozostał lekko zielonkawy zafarb. Z palnikiem 35W nie powinno być problemu i z 20W po obniżeniu prądu też, ale trzeba, to sprawdzić i jest to raczej opcja z braku dojscia do ori przetwornic.
PawelPe pisze:Przyłożyłem rękę na około 5 cm do mojej MH 35W. Ledwo czułem ciepło. Wydaje mi się, że emituje tyle ciepła ile świetlówka 30W (co jest logiczne zważywszy na fakt, że ma podobną wydajność świetlną).
Zmieniłbyś zdanie po dotknięciu rozgrzanego palnika :shock: Aaaaałaaaaaa!
Jeśli to świetlówka kompaktowa, to MH ma dwa razy większą skuteczność.
Lampek

Post autor: Lampek »

PawelPe pisze: Philips Master CDM-T 35W/942 G12).
Odpaliłem ją i... zachwyciłem się. Piękne światło.
A moja ma jakieś niejednorodne światło, daje na jednej połowie oświetlonej powierzchni taką żółtawą plamę.
PawelPe

Lampek pisze:A moja ma jakieś niejednorodne światło, daje na jednej połowie oświetlonej powierzchni taką żółtawą plamę.
Jeżeli to nie wina koloru oprawy, to pozostaje tobie chyba tylko wymienić lampę na nową. Wówczas dowiesz się czy to lampa czy statecznik i albo zostaniesz z jednym sprawnym kompletem i jedną niesprawną lampą albo z dwiema sprawnymi lampami i jednym niesprawnym statecznikiem : -)
A, z ciekawości, skoro ma trzonek G12 - mocowałeś lampę odwrotnie? Czy wówczas plama jest po drugiej stronie, czy w tym samym miejscu?

Chciałbym zastosować pomiędzy lampą a statecznikiem jakiś elegantszy kabel, np. w oplocie materiałowym. Czy warto sobie zawracać głowę takim jak TEN . Czy on wytrzyma 5kV? Nie wiem nawet czy to drut czy linka i czy jest samonośny. Zastanawia mnie czy fakt że lampa wisi na samym kablu (o TU na przykład) wynika z radosnej twórczości sprzedawcy, czy oplot zaprojektowano do przenoszenia obciążeń.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Lampek pisze:
PawelPe pisze: Philips Master CDM-T 35W/942 G12).
Odpaliłem ją i... zachwyciłem się. Piękne światło.
A moja ma jakieś niejednorodne światło, daje na jednej połowie oświetlonej powierzchni taką żółtawą plamę.
Spróbuj ustawić lampę w innej pozycji. Jeśli jest poziomo obrócić wokół osi, jeśli pionowo daj w poziomie. Z czasem może się wszystko ujednolicić, jeśli lampa jest nowa. Niektóre lampy nabierają optymalnej barwy dopiero po kilkunastu godzinach pracy.
Lampek

Post autor: Lampek »

Zbychur pisze:Spróbuj ustawić lampę w innej pozycji.
Trzymałem oprawę w ręku i kręciłem ją w różne położenia, plama kręciła się również.
Chyba że po dłuższym wygrzaniu, ułoży się światło równomiernie.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Obróć i zostaw na dłużej. Może musi trochę popracować, a może faktycznie "fabrik feler".
ODPOWIEDZ