O widzisz! I to jest odpowiedź na jaką czekałem
Dzięki serdeczne.
Nie jest to sprawa na teraz, ale chciałbym wiedzieć wcześniej 'co i jak', a napisałem,żeby spytać co o tym sądzą forumowicze jako osoby bardziej doświadczone w tym temacie.
Te 5lat zwrotu podałem za producentami, już gotowych produktów dla przemysłu ogólnie rozumianego, czyli wszelakiego rodzaju oświetlaczy, lamp typowo do hal, oświetlenia zewnętrznego jak np lampy drogowe. Takich produktów już jest sporo na rynku, tylko ze względu na to, że produkty takie posiadają status 'innowacyjnych' i po prostu nowych na rynku, są strasznie drogie...
Dla przykładu lampy drogowe w zależności od wydajności i wielkości są to kwoty od 1200 do 5700zł za sztukę... także.. ciut drogawo..
I tak tylko wspomniałem, bo zastanawiałem się nad np lekkim ograniczeniem ilości tego, bądź innego typu gotowych produktów,a powiedzmy uzupełnieniem ich jakimiś własnymi 'produkcjami'..np z zastosowaniem jakichś odbłyśników,czy coś
Tak kombinuje na razie i miałem nadzieje, że może ktoś miał w jakimś stopniu do czynienia z tego typu oświetleniem i mógłby się wypowiedzieć jak to się sprawuje, albo może jakiś inny pomysł podrzuci..
[ Dodano: 30 Wrzesień 2011, 13:47 ]
Jeszcze przykład lampy zewnętrznej podrzucę:
http://allegro.pl/lampa-led-lr-4u-112w-i1838414890.html
Realne zyski na oświetleniu ledowym - pytania.
coby nie zakładać nowego tematu,
Kupiłem halogenki GU10 na diodach smd i powiem wam ze mnie to świato wk...a na maxa. mam pokój oświetlony 10 halogenami i niby temperatura barwowa ciepła itp ale np kolor ścian jakis blady, przy zwykłych energooszczędnych osramoskich w lampie stojącej jest ładnie i przytulnie a przy tym to... masakra.
Są jakieś w sensownych pieniądzach GU10 ok 50W energooszczędne cos mozecie polecic ogólno dostępne w sklepach w cenie ok 20 zł za sztuke im mniej tym lepiej bo troche tych halogenów jest
Kupiłem halogenki GU10 na diodach smd i powiem wam ze mnie to świato wk...a na maxa. mam pokój oświetlony 10 halogenami i niby temperatura barwowa ciepła itp ale np kolor ścian jakis blady, przy zwykłych energooszczędnych osramoskich w lampie stojącej jest ładnie i przytulnie a przy tym to... masakra.
Są jakieś w sensownych pieniądzach GU10 ok 50W energooszczędne cos mozecie polecic ogólno dostępne w sklepach w cenie ok 20 zł za sztuke im mniej tym lepiej bo troche tych halogenów jest
Powiem krótko, dla celów mieszkaniowych ważne są następujące parametry:
- temparatura barwowa <= 3000K
- sprawność lm/W (nie same LED, ale także zasilacz i optyka) > 60 lm/W
- współczynnik oddawania barw CRI > 90
W tej chwili bardzo trudno znaleźć coś gotowego zobacz LINK ale kosztuje około 230zł
za jakiś kwartał będą w sprzedaży odpowiedniki żarówek 60W w technologi LED firmy CREE,
albo firma Phillips zrobiła coś podobnego.
- temparatura barwowa <= 3000K
- sprawność lm/W (nie same LED, ale także zasilacz i optyka) > 60 lm/W
- współczynnik oddawania barw CRI > 90
W tej chwili bardzo trudno znaleźć coś gotowego zobacz LINK ale kosztuje około 230zł
za jakiś kwartał będą w sprzedaży odpowiedniki żarówek 60W w technologi LED firmy CREE,
albo firma Phillips zrobiła coś podobnego.
Pozdrawiam,
Michał
Michał