Dotarły do mnie 0.5W 5mm diody z Ledtecha - stosowny wpis umieściłem w "Naszym Sklepiku". Miałem dostać Nichie do zmodowania kilku diodówek, ale znajomy się nie popisał i ostatecznie do mych łapek dotarło coś innego.
O samych diodach:
- patrząc na niskie Vf rzekłbym, że dioda jest wieloemiterowa, ale druciki widać dwa,
- biała zimna jest biała, bez odcieni niebieskiego, za to po skupieniu pojawia się żółtawy pierścień, natomiast ciepła to takie pogranicze ciepła-neutralna,
- przy wyższym prądzie płytka z większą ilością miedzi mile widziana, dioda trzymana w palcach szybko robi się wyczuwalnie ciepła,
- ogólnie parametry wyglądają na rzeczywiste i podobne do tych z CPF ( http://tinyurl.com/qq9cfg )
- odnośnie jasności: zmodyfikowałem kateja 300'tkę (znajomemu kształt wiązki i samej lampki się podoba i nie chce innej ), driverek 350mA/ok.55mA, w drugim trybie jasność jak oryginał na akumulatorkach, w pierwszym dużo lepiej, nawet da się jechać w ciemnym lesie, oczywiście z rozsądną prędkością.
5mm LED zakupy grupowe-szukamy!!!
Witam
Nie wiem czy w dobrym miejscu ale zaryzykuje.
Myśle o zakupie diod TAKICH .
Moje pytanie czy mają takie parametry jak jest w opisie, sprzedawca twierdzi że jak najbardziej.
A co Wy na to?
Nie wiem czy w dobrym miejscu ale zaryzykuje.
Myśle o zakupie diod TAKICH .
Moje pytanie czy mają takie parametry jak jest w opisie, sprzedawca twierdzi że jak najbardziej.
A co Wy na to?
- Calineczka
- Kontakt:
-
Według tego kalkulatora: http://led.linear1.org/lumen.wiz taka dioda wypluwałaby z siebie 20 lm. Z prądu 20mA wynika ze to jeden chip, a najlepsze diody tego typu o jakich slyszalem (Nichia GS - sa juz jakies lepsze?) daja 10lm. Strzelałbym więc, że te dane są "troszkę" zmanipulowane. To mogloby byc 70cd ale przy kącie 20stopni... Potwierdzam slowa Calineczki - jeszcze nigdy nie dostalem datasheeta ani symbolu diody z alledrogo... ale na pewno wszystkie są "markowe". O ile mnie pamięć nie myli Nichia GS miała 35 - 42 cd w najwyzszym binie. Jak bedziesz mial szczescie to moze bedzie 75% tego... IMHO nie warto kupowac paczki 100sztuk bez sprawdzenia co to jest i na jaki kolor rzeczywiscie swieci. Jesli zalezy Ci na parametrach to tymi z allegro sie nie sugeruj - oczywiscie pisze o wiekszosci sprzedawcow - a zdarzaja sie jeszcze jacys hobbysci, ktorzy zeby kupic cos porzadnego sprowadzili 10 tys sztuk i sprzedaja nadwyzke - ale to latwo ocenic po asortymencie i liczbie komentarzy. Osobiscie na allegro zauwazam taka zaleznosc - czym ktos ma wiecej komentarzy tym mniej mu zalezy... Chyba jednak warto kupic cos drozej - ale raz - a nie dopiero za drugim razem po nauczce z "super-hiper-mega" towarem z allegro - i tak wyjdzie taniej. No chyba ze wiesz co kupujesz i jestes w stanie to sprawdzic. Niestety diody ani nie rozpoznasz ani nie zmierzysz - dlatego tyle jest sciemy. Jeszcze jedna uwaga co do datasheetow -chyba nawet na swiatelkach byl juz omawiany przypadek kolesia ktory wlasnorecznie tuningowal datasheety - wiec zawsze warto porownac z oryginalem ze strony producenta.
Pozdrawiam,
K.
Pozdrawiam,
K.