Quadcoptery z Chin

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Nie miałem w sot23 więc... :mrgreen: Oj nie tak prędko przyjdzie mu odejść na tamten świat :twisted:

Obrazek
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Perfekcyjnie ;) Pasuje jak by zawsze tam miał być ;)))
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
arekm

Post autor: arekm »

maciex93 pisze:Ja trochę poszalałem i kupiłem sobie porosty zestaw do rozpoczęcia przygody z FPV.
Udźwignie to wszystko?
Awatar użytkownika
maciex93

Raczej tak, po zdjęciu osłony ze styropianu zyskałem jakieś 100g. Mobius + nadajnik będzie też ważył będzie około 100g.
Myślę też o zmianie łożysk, bo oryginalne są ślizgowe.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=166258#166258
Potrzebuję łożyska 4mm x 1.5mm x 2mm, widziałem już Twojego linka do alledrogo ;)
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
ww296

Post autor: ww296 »

po lekturze tego tematu też mnie wzięło :). co prawda już nie liczę że przyjdzie w rozsądnym czasie (w tym roku) więc nie zamówiłem jeszcze ale analizuję.
po analizie modeli na tym i szybkim przeglądzie innych forum w zasadzie zdecydowałem się na Hubsana z kamerką 2.0 M.
jakie były przesłanki?
- dostęp do części
- cena części (zasilanie 1s mocno obniża koszty)
- wielkość - na tyle duży aby unieść kamerkę a na tyle mały że można po mieszkaniu polatać
- no i oczywiście cena gdzie z podstawowym zastawem (dodatkowe aku, śmigła itp) - niewiele ponad 200 zł

Manekinen - masz nową wersję? - ciekawe dlaczego nie mógł unieść kamerki 808 bez obudowy? - przecież oryginalna chyba nie jest dużo lżejsza?

No i własnie wpadłem na chyba najbardziej popularna serie WLtoys i zastanawiam się czy nie kupić jakiegoś maluszka do latania po mieszkaniu i generalnie do "startu" a potem korzystając z jego sterowania kupić któregoś z większych modeli z kamerką gdzie podejrzewam będzie lepiej latać z nią na zewnątrz niż Hubsanem. Na kupnie bez sterownika zaoszczędzę co najmniej kilkanaście $

Co myślicie?
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Aparatura hubsana działa tylko z hubsanami. Ale to nie istotne, zamieniając go na wiosnę na bardziej poważny model poszukam mu następnego właściciela, więc aparaturkę trzeba też oddać wraz z modelem.

Który nie mógł unieść flaków z kamerki 808? Mój uniósł i latał, nie była to 808 ale coś podobnego.

Po za tym wersja hubsana z wbudowaną kamerą ma mocniejsze i nieco większe silniki (uważaj przy zakupach, np osłona z podstawowego h107l nie będzie pasowała), bateria jest też ciut większa żeby to zrekompensować i zapewnić podobny czas lotu.
ww296

Post autor: ww296 »

wybrałem SYME H5C - ciutkę wiesza od HUSBANA ale myślę że polatam w domu, trochę bardziej rozbudowany sterownik no i najważniejsze - cena niższa o kilkanaście dolarów - porównuje i wybrałem wersje z kamerką 2MP
z minusów napęd śmigła na zębatkach i chyba delikatniejsza konstrukcja - polatamy , zobaczymy :)
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

A mojego gdzieś wcięło pomiędzy Chinami, a Szwecją 3 tygodnie temu. :evil:
Jak kamień w wodę. :sad:
Awatar użytkownika
maciex93

Mam nadzieję że mój mobius jakoś się przeciśnie przez tą Szwecję, chociaż czy te paczki faktycznie tam najpierw lecą? Nadajnik i odbiornik do FPV wysłane 5. grudnia już w wawie.
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Pierwsza moja paczka wysłana przez Szwecję 13.11 szła do moich rąk 12 dni. Dwie kolejne z quadcopterem i LiPo do niego wysłane 22.11 23.11 wchłonął Matrix. :-|
arekm

Post autor: arekm »

Przesyłka dotarła (przez Szwecję, zamówienie z 17 listopada, 18 grudnia w Warszawie). Leciutka jak piórko.
- quadcopter bez kamerki (a #808 w odwodzie) New Version Upgraded Hubsan X4 V2 H107L 2.4G 4CH RC Quadcopter RTF
Przyznam, że spodziewałem się, że to odrobinę większe, a tu tycie :-) Te za 58zł to dopiero muszą być maleństwa.

Pierwsza próba i jeden silnik startuje później niż reszta. Kładłem na kanapie więc pewnie nie było płasko i chciał to skompensować. W każdym razie bez kompensowania przyciskami latał jak chciał - diabelnie trudno było sterować. Po skompensowaniu jest lepiej. Chciało by się by po dodaniu "gazu" podniósł się idealnie do góry bez latania w innych kierunkach - niestety tak nie jest. Mój pierwszy quadcopter więc nie wiem czy da się w ogóle taki efekt uzyskać.

Dokładanie kamerki #808 do tego wygląda póki co na niezłe przegięcie. W praktyce - zobaczymy kiedyś.
Bez śmigieł ani rusz. Latam póki co po pokoju. Spotkania z ścianami, podłogą, meblami to codzienność. Co ciekawe problem nie jest w tym, że jak w coś walne to się łamie śmigło. Problem polega na tym, że spada wtedy z osi silnika i leci w bliżej nieznanym kierunku. Potem bywa, że poszukiwania trwają kilka minut. Jedno ze śmigieł do tej pory nie wiem gdzie wylądowało. Stąd zapas niezbędny.
Bez ramki zapewne oprócz gubienia doszło by łamanie lub naruszanie konstrukcji śmigieł :/
Te ogniwa są nieco większe niż oryginalne. Powoduje to, że wystają z jednej strony co oznacza, że nie mamy zbalansowanej wagi i "ściąga" nas w jednym kierunku. Da się skompensować na kontrolerze ale dość upierdliwe.

Baterie zjada ekspresem. Bez 5 dodatkowych ogniw nie było by w ogóle przyjemności zabawy. Niezbędne (choć niekoniecznie te większe - oryginalne mają 3x2cm, może te ogniwa się nadadzą - zobaczymy).
Oryginalny komplet śmigieł schodzi leciutko z osiek - wystarczy pociągnąć palcami, a co za tym idzie to narzędzie totalnie opcjonalne. Zapas schodzi ciężej ale przy tylu zderzeniach z otoczeniem, spadaniu śmigieł i zakładaniu ich ponownie szybko się wyrobią - niestety.

Podsumowując - do nauki jak znalazł. Maleństwo. Początki ciężkie. Najgorszy brak kontroli lotu góra i dół. W sensie nie bardzo udaje mi się tak ustawić by wisiał w powietrzu bez wznoszenia się lub opadania. Czasami jest blisko ale to dość trudne.

ps. afflinki
Ostatnio zmieniony sobota 20 gru 2014, 11:24 przez arekm, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Ciekawe co z tą pocztą Szwedzką bo moje też gdzie wessało w Matrix :mrgreen:
elektroda.pl
MaciekB

Post autor: MaciekB »

krzycho_ pisze:Ciekawe co z tą pocztą Szwedzką bo moje też gdzie wessało w Matrix :mrgreen:
Zamówienie z 17.11 doszło wczoraj.

A paczka z 20.11 też gdzieś się zagubiła w chińsko-szwedzkiej czasoprzestrzeni :P
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Moje paczki z quadami odpowiednio 1 i 3 grudzień wysłane i obie mają od ponad 14 dni status " Order in transit " :razz:
elektroda.pl
Awatar użytkownika
maciex93

Mój mobius co idzie szwedzką wysłany 2.12 "in transit" cały czas.
ODPOWIEDZ