Quadcoptery z Chin
Raczej tak, po zdjęciu osłony ze styropianu zyskałem jakieś 100g. Mobius + nadajnik będzie też ważył będzie około 100g.
Myślę też o zmianie łożysk, bo oryginalne są ślizgowe.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=166258#166258
Potrzebuję łożyska 4mm x 1.5mm x 2mm, widziałem już Twojego linka do alledrogo
Myślę też o zmianie łożysk, bo oryginalne są ślizgowe.
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=166258#166258
Potrzebuję łożyska 4mm x 1.5mm x 2mm, widziałem już Twojego linka do alledrogo
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
po lekturze tego tematu też mnie wzięło . co prawda już nie liczę że przyjdzie w rozsądnym czasie (w tym roku) więc nie zamówiłem jeszcze ale analizuję.
po analizie modeli na tym i szybkim przeglądzie innych forum w zasadzie zdecydowałem się na Hubsana z kamerką 2.0 M.
jakie były przesłanki?
- dostęp do części
- cena części (zasilanie 1s mocno obniża koszty)
- wielkość - na tyle duży aby unieść kamerkę a na tyle mały że można po mieszkaniu polatać
- no i oczywiście cena gdzie z podstawowym zastawem (dodatkowe aku, śmigła itp) - niewiele ponad 200 zł
Manekinen - masz nową wersję? - ciekawe dlaczego nie mógł unieść kamerki 808 bez obudowy? - przecież oryginalna chyba nie jest dużo lżejsza?
No i własnie wpadłem na chyba najbardziej popularna serie WLtoys i zastanawiam się czy nie kupić jakiegoś maluszka do latania po mieszkaniu i generalnie do "startu" a potem korzystając z jego sterowania kupić któregoś z większych modeli z kamerką gdzie podejrzewam będzie lepiej latać z nią na zewnątrz niż Hubsanem. Na kupnie bez sterownika zaoszczędzę co najmniej kilkanaście $
Co myślicie?
po analizie modeli na tym i szybkim przeglądzie innych forum w zasadzie zdecydowałem się na Hubsana z kamerką 2.0 M.
jakie były przesłanki?
- dostęp do części
- cena części (zasilanie 1s mocno obniża koszty)
- wielkość - na tyle duży aby unieść kamerkę a na tyle mały że można po mieszkaniu polatać
- no i oczywiście cena gdzie z podstawowym zastawem (dodatkowe aku, śmigła itp) - niewiele ponad 200 zł
Manekinen - masz nową wersję? - ciekawe dlaczego nie mógł unieść kamerki 808 bez obudowy? - przecież oryginalna chyba nie jest dużo lżejsza?
No i własnie wpadłem na chyba najbardziej popularna serie WLtoys i zastanawiam się czy nie kupić jakiegoś maluszka do latania po mieszkaniu i generalnie do "startu" a potem korzystając z jego sterowania kupić któregoś z większych modeli z kamerką gdzie podejrzewam będzie lepiej latać z nią na zewnątrz niż Hubsanem. Na kupnie bez sterownika zaoszczędzę co najmniej kilkanaście $
Co myślicie?
Aparatura hubsana działa tylko z hubsanami. Ale to nie istotne, zamieniając go na wiosnę na bardziej poważny model poszukam mu następnego właściciela, więc aparaturkę trzeba też oddać wraz z modelem.
Który nie mógł unieść flaków z kamerki 808? Mój uniósł i latał, nie była to 808 ale coś podobnego.
Po za tym wersja hubsana z wbudowaną kamerą ma mocniejsze i nieco większe silniki (uważaj przy zakupach, np osłona z podstawowego h107l nie będzie pasowała), bateria jest też ciut większa żeby to zrekompensować i zapewnić podobny czas lotu.
Który nie mógł unieść flaków z kamerki 808? Mój uniósł i latał, nie była to 808 ale coś podobnego.
Po za tym wersja hubsana z wbudowaną kamerą ma mocniejsze i nieco większe silniki (uważaj przy zakupach, np osłona z podstawowego h107l nie będzie pasowała), bateria jest też ciut większa żeby to zrekompensować i zapewnić podobny czas lotu.
wybrałem SYME H5C - ciutkę wiesza od HUSBANA ale myślę że polatam w domu, trochę bardziej rozbudowany sterownik no i najważniejsze - cena niższa o kilkanaście dolarów - porównuje i wybrałem wersje z kamerką 2MP
z minusów napęd śmigła na zębatkach i chyba delikatniejsza konstrukcja - polatamy , zobaczymy
z minusów napęd śmigła na zębatkach i chyba delikatniejsza konstrukcja - polatamy , zobaczymy
Mam nadzieję że mój mobius jakoś się przeciśnie przez tą Szwecję, chociaż czy te paczki faktycznie tam najpierw lecą? Nadajnik i odbiornik do FPV wysłane 5. grudnia już w wawie.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Przesyłka dotarła (przez Szwecję, zamówienie z 17 listopada, 18 grudnia w Warszawie). Leciutka jak piórko.
Pierwsza próba i jeden silnik startuje później niż reszta. Kładłem na kanapie więc pewnie nie było płasko i chciał to skompensować. W każdym razie bez kompensowania przyciskami latał jak chciał - diabelnie trudno było sterować. Po skompensowaniu jest lepiej. Chciało by się by po dodaniu "gazu" podniósł się idealnie do góry bez latania w innych kierunkach - niestety tak nie jest. Mój pierwszy quadcopter więc nie wiem czy da się w ogóle taki efekt uzyskać.
Dokładanie kamerki #808 do tego wygląda póki co na niezłe przegięcie. W praktyce - zobaczymy kiedyś.
Baterie zjada ekspresem. Bez 5 dodatkowych ogniw nie było by w ogóle przyjemności zabawy. Niezbędne (choć niekoniecznie te większe - oryginalne mają 3x2cm, może te ogniwa się nadadzą - zobaczymy).
Podsumowując - do nauki jak znalazł. Maleństwo. Początki ciężkie. Najgorszy brak kontroli lotu góra i dół. W sensie nie bardzo udaje mi się tak ustawić by wisiał w powietrzu bez wznoszenia się lub opadania. Czasami jest blisko ale to dość trudne.
ps. afflinki
Przyznam, że spodziewałem się, że to odrobinę większe, a tu tycie Te za 58zł to dopiero muszą być maleństwa.- quadcopter bez kamerki (a #808 w odwodzie) New Version Upgraded Hubsan X4 V2 H107L 2.4G 4CH RC Quadcopter RTF
Pierwsza próba i jeden silnik startuje później niż reszta. Kładłem na kanapie więc pewnie nie było płasko i chciał to skompensować. W każdym razie bez kompensowania przyciskami latał jak chciał - diabelnie trudno było sterować. Po skompensowaniu jest lepiej. Chciało by się by po dodaniu "gazu" podniósł się idealnie do góry bez latania w innych kierunkach - niestety tak nie jest. Mój pierwszy quadcopter więc nie wiem czy da się w ogóle taki efekt uzyskać.
Dokładanie kamerki #808 do tego wygląda póki co na niezłe przegięcie. W praktyce - zobaczymy kiedyś.
Bez śmigieł ani rusz. Latam póki co po pokoju. Spotkania z ścianami, podłogą, meblami to codzienność. Co ciekawe problem nie jest w tym, że jak w coś walne to się łamie śmigło. Problem polega na tym, że spada wtedy z osi silnika i leci w bliżej nieznanym kierunku. Potem bywa, że poszukiwania trwają kilka minut. Jedno ze śmigieł do tej pory nie wiem gdzie wylądowało. Stąd zapas niezbędny.- 2 x zestaw śmigieł - Hubsan X4 H107C RC Quadcopter Spare Parts Blade Set BR H107-a35 (SKU090472)
Bez ramki zapewne oprócz gubienia doszło by łamanie lub naruszanie konstrukcji śmigieł
Te ogniwa są nieco większe niż oryginalne. Powoduje to, że wystają z jednej strony co oznacza, że nie mamy zbalansowanej wagi i "ściąga" nas w jednym kierunku. Da się skompensować na kontrolerze ale dość upierdliwe.- 5 x zapasowe ogniwo - 5x3.7V 500mAh Battery For Hubsan X4 H107 H107L H107C H107D V252 JXD385 (5xSKU097373)
Baterie zjada ekspresem. Bez 5 dodatkowych ogniw nie było by w ogóle przyjemności zabawy. Niezbędne (choć niekoniecznie te większe - oryginalne mają 3x2cm, może te ogniwa się nadadzą - zobaczymy).
Oryginalny komplet śmigieł schodzi leciutko z osiek - wystarczy pociągnąć palcami, a co za tym idzie to narzędzie totalnie opcjonalne. Zapas schodzi ciężej ale przy tylu zderzeniach z otoczeniem, spadaniu śmigieł i zakładaniu ich ponownie szybko się wyrobią - niestety.- klucz do demontażu - U Wrench For Hubsan X4 H107L H107C H107D V959 V222 RC Quadcopter
Podsumowując - do nauki jak znalazł. Maleństwo. Początki ciężkie. Najgorszy brak kontroli lotu góra i dół. W sensie nie bardzo udaje mi się tak ustawić by wisiał w powietrzu bez wznoszenia się lub opadania. Czasami jest blisko ale to dość trudne.
ps. afflinki
Ostatnio zmieniony sobota 20 gru 2014, 11:24 przez arekm, łącznie zmieniany 2 razy.