Plan prostej modyfikacji szperacza.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Zasięg liczyłem dla wyników z 3 m.
Jak by policzyć z 5 to wychodzi 1060 m.

Na BLF często podają z 5 m.

Z jakiej odległości najlepiej mierzyć to ciężko powiedzieć, najlepiej mieć precyzyjną luxmiarkę i iść wzdłuż lini oświetlanej latarką aż do momentu kiedy luxomierz pokaże 0.25 luxa.

Przy optyce reflektorowej na bliskich odległościach jest dziura w spoocie, co nie występuje w przypadku soczewki, dlatego kurdolfa wyniki są mniejsze z 1 m.

Gdy po kilku metrach promienie odbite od refa zaczynają na siebie nachodzić wtedy wynik jest większy.

W jednej latarce jest to po 3 metrach w innej po 15, zależy jak zogniskowana dioda.

Zawsze lepiej będzie widziała osoba która stoi na końcu promienia niż ktoś kto jest 1300 m dalej i ma przed sobą snop z działka fotonowego o natężeniu ponad 100 kluxów.
Wtedy oko przyzwyczaja się do dużego natężenia światła i ciężko jest zobaczyć coś gdzie mamy np 5 - 10 luxów.

Muszę przetestować twój pomysł z gazetą na moim yezlu, trzeba tylko jeszcze znaleźć chętnego do czytania gazety :D
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

smokuxx1987 pisze:Przy optyce reflektorowej na bliskich odległościach jest dziura w spoocie, co nie występuje w przypadku soczewki, dlatego kurdolfa wyniki są mniejsze z 1 m. Gdy po kilku metrach promienie odbite od refa zaczynają na siebie nachodzić wtedy wynik jest większy. W jednej latarce jest to po 3 metrach w innej po 15, zależy jak zogniskowana dioda.

To dla XHP50/70 pomiaru należałoby dokonać z 50m bo w innym przypadku, albo byśmy mierzyli krzyżyk, albo moc 1/4 diody. :-|
smokuxx1987 pisze:Zawsze lepiej będzie widziała osoba która stoi na końcu promienia niż ktoś kto jest 1300 m dalej i ma przed sobą snop z działka fotonowego o natężeniu ponad 100 kluxów.

Wrażenie na drugim końcu jest takie jakby z przeciwka jechało auto rajdowe z zapaloną na masce i na dachu listwą HIDów. Gdybyś jechał prosto na to samochodem to przy odległościach poniżej 700m cieżko byłoby już utrzymać kierunek jazdy. :mrgreen:
smokuxx1987 pisze:Muszę przetestować twój pomysł z gazetą na moim yezlu, trzeba tylko jeszcze znaleźć chętnego do czytania gazety :D

Pomysł nie jest mój tylko Zbycha, który gdzieś kiedyś wspominał o doświetlaniu koledze gazety z balkonu.
A które to Krosno to przejazdem wpadnę z gazetą? :wink:
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Krosno na Podkarpaciu.
Gdybyś był przejazdem to zapraszam :)
Awatar użytkownika
piciex

Nie dawały mi spokoju te nieudane zdjęcia gazety z wczorajszego eksperymentu i tak długo kombinowałem, aż znalazłem w iOSowej edycji zdjęć opcję regulacji jasności. :mrgreen:
Po dodaniu do jasności każdego ze zdjęć +1, udało mi się uzyskać efekt bardzo zbliżony do tego co tam widziałem gołym okiem.

UniqeFire UF-1405
Obrazek

BTU STR01
Obrazek
Awatar użytkownika
kurdolf

Post autor: kurdolf »

Ha ha jednak wymęczyły Cię te fotki :mrgreen:
Za niewiele ponad 200 zł wyszła mnie ta Btu razem z częściami do przeróbki a efekt niesamowity, więc panowie to chyba latarka z oficjalnie największym zasięgiem na forum, kto mnie przebije? :mrgreen: Tylu mamy moderów na forum kto się okaże własną inwencją twórczą i zrobi forumowego potwora? :-)
Nitecore Tube
Olight i3E 10440
Acebeam H10
X1 3x XP-L 4.2A by GREG
Astrolux Mf02
Astrolux Mf04
Blf GT
michal1

Post autor: michal1 »

kurdolf, tylko po co komu większy zasięg? :wink:
Awatar użytkownika
piciex

Jakby zwiększyć troszkę budżet i pogadać z gregiem na temat jego SolarForce S1100 to myślę, że BTU miałaby problem.
No dobra znacznie zwiększyć budżet. :wink:

michal1, zasięgu nigdy mało. :mrgreen:
Awatar użytkownika
kurdolf

Michał jak po co? żeby czytać gazetę z 2 kilometrów :mrgreen:
Nitecore Tube
Olight i3E 10440
Acebeam H10
X1 3x XP-L 4.2A by GREG
Astrolux Mf02
Astrolux Mf04
Blf GT
Awatar użytkownika
piciex

Witam,
Bawiąc się ostatnio nowo zrobionym bocznikiem odkryłem ciekawą rzecz- w mojej UniqueFire brakuje amperów! :-| Zamiast 4A jest 2,35A.
Nie wiem co się stało. Rozebrałem ją od razu i próbowałem sobie przypomnieć bieg wydarzeń. Sterownik przerabiał Zbychur, a w związku z jego nieobecnością muszę wytężyć umysł i przypomnieć sobie jak to było, tym bardziej, że dwa tygodnie temu robiłem porządki w moich PW i usunąłem całą korespondencję dotyczącą tej przeróbki. :kwasny:
Z tego co pamiętam te sterowniki powinny mieć fabrycznie ok. 1A, Zbychur mówił, że trafił mi się jakiś lepszy, bo wyciąga prawie 2A. Odpowiedzialny za to był widoczny na zdjęciu z przed przeróbki rezystor R120.
Obrazek

Widzę, że aby podnieść prąd Zbychu dolutował tam na kanapkę R100:
Obrazek

Pamiętam, że przedtem konsultował z kimś z forum ten wybór, ale nie jestem pewien z kim, może ktoś pamięta?
Nie wiem co dalej z tym zrobić? Myślę, że jestem już w stanie lutować takie rzeczy samodzielnie, tylko pytanie, czy dokładać tam koleją kanapkę aż osiągnę 4A, czy najpierw rozbierać tą? Jakieś sugestie?

kurdolf jak skończę to zapraszam jeszcze raz z tym Twoim BTU... :razz:
Awatar użytkownika
kurdolf

Z Elsorem kiedyś konsultował w temacie swojego btu jeśli mnie pamięć nie zawodzi.

Ok przyjmuję wyzwanie na klatę :-D
Nitecore Tube
Olight i3E 10440
Acebeam H10
X1 3x XP-L 4.2A by GREG
Astrolux Mf02
Astrolux Mf04
Blf GT
Awatar użytkownika
piciex

Awatar użytkownika
kurdolf

Nitecore Tube
Olight i3E 10440
Acebeam H10
X1 3x XP-L 4.2A by GREG
Astrolux Mf02
Astrolux Mf04
Blf GT
Awatar użytkownika
piciex

Dobra, to teraz potrzebny ktoś komu będzie się to chciało wszystko przeczytać i wie jaki rezystor tam dołożyć, bądź zabrać?
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Całkiem możliwe że rezystor się spalił.
4 A to dość dużo, ja u siebie w latarkach zamiast jednego R 100 wolę dołożyć kilka R200-R300
Zawsze to prąd się podzieli na kilka rezystorów.

Jak się będziesz bawił to stary rezystor odlutuj, zmierz prąd i przylutuj np R300, znowu zmierz prąd, itd... Aha i dla bezpieczeństwa możesz mierzyć na 2 diodach podpiętych równolegle do sterownika, mniejsze prawdopodobieństwo spalenia w razie gdyby prąd jednak przekroczył bezpieczną granicę.
Awatar użytkownika
piciex

Ale gdyby rezystor się spalił to też by dawał jakieś oznaki życia? Zbychu pisał, że bez niego było 1,85A, a teraz jest 2,35A.
Chyba, że spalił się ten fabryczny, pod nim?
ODPOWIEDZ